Pontus Vernblum u duelu sa Vujadinom Savićem (©Reuters)
Pontus Vernblum u duelu sa Vujadinom Savićem (©Reuters)

Pontus Vernblum izvinio se sunarodnicima što je igrao za CSKA

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.05.24. | 15:45

Bivši švedski vezista koji je proveo šest i po godina u Moskvi, zatražio oproštaj od zemljaka

Nije mali broj sportista koji su se, za više od dve godine svetske političke krize, izvinjavali što su živeli i radili u Rusiji. Između ostalih, švedski košarkaš Jonas Jerebko, češka hokejaška legenda Dominik Hašek i letonski hokejaš Kaspars Daugavinš, pa i Litvanac Deividas Šemberas, bivši fudbaler Armejaca. Najnoviji slučaj dolazi iz Švedske, gde je bivši vezista CSKA Pontus Vernblum zatražio oproštaj od svojih sunarodnika.

Vernblum je stigao u moskovski klub u januaru 2012. i u prvom meču za CSKA je na prepunom stadionu Lužnjiki izjednačio rezultat u utakmici Lige šampiona protiv Real Madrida, čime je odmah "kupio" pristalice crveno-plavih.

Izabrane vesti

Legendarni vezista Armejaca proveo je u Moskvi šest i po godina i ukupno odigrao 224 utakmice u svim takmičenjima na kojima je postigao 23 pogotka. Tokom boravka u CSKA Šveđanin je osvojio tri titule prvaka najveće zemlje na svetu, pride jedan kup i dva nacionalna Superkupa, uz redovno učešće u Ligi šampiona.

Pa, ipak, u izjavi za SportBladet nekadašnji saigrač Zorana Tošića nije imao lepe reči za Rusiju i sve u vezi nje.

"Kako da kažem, a da ne 'iskočim iz šina'... Pa, hajde da pokušam. Kada sam potpisao ugovor sa CSKA iz Moskve, situacija u svetu je bila potpuno drugačija nego sada, i ukoliko sam time nekoga uvredio, ponizno se izvinjavam", rekao je Pontus Vernblum.

Ispostavilo se, Pontusova supruga svojevremeno je negativno reagovala na informaciju o odlasku u Moskvu.

"Za moju suprugu, vest o mom prelasku u CSKA bila je izuzetno neprijatna. Bilo je dobro što je to bio poslednji dan našeg odmora u Dubaiju, ali ona je to shvatila na isti način kao što se ljudi ponašaju kada dobiju obaveštenje o smrti bliskog prijatelja ili rođaka. Morao sam da spavam na kauču te noći".

Vernblumu se takođe nisu svideli uslovi u CSKA.

"Pre utakmica bismo provodili noć u bazi, koja se nalazila nedaleko od Moskve. To je nekoliko zgrada od žute cigle, koje su svakako bile luksuzne i moderne tokom boljševičke ere, ali nije bilo baš prikladno za tim na nivou Lige šampiona. Bilo je jasno da će klub radije da troši novac na igrače i njihove plate nego na klupsku infrastrukturu. Hrana u trening centru je bila slatka, ali ja nemam visoke standarde. Ta hrana je imala mnogo bolji ukus od bilo čega što sam mogao da pripremim. Sve što mi je trebalo da preživim je dobar internet, koji, naravno, nije bio tako dobar na periferiji Moskve".

Na kraju, Pontus je govorio o kadetima vojne škole koji su došli u bazu CSKA i razgovarali sa fudbalerima. Šveđanin ih je čak poslao na "onaj svet".

"Sećam se dana kada su se u bazi pojavili predstavnici vojne škole. Momci različitih uzrasta, bez razigranog dečačkog pogleda, koji su horski pevali za nas, igrače. Pitao sam našeg prevodioca ko su oni. Ispostavilo se da su to bila deca okrutnih roditelja koja su poslata u vojnu školu. Mogu samo da pretpostavim da ti dečaci više nisu živi, odnosno da su poslati na front", rekao je Vernblum.

Posle ovih reči Pontus je počeo da dobija uvredljive poruke na društvenim mrežama. Nazivan je klovnom i kukavicom, a Šveđanin je potom blokirao svoj nalog na društvenoj mreži X i onemogućio mogućnost komentarisanja na Instagramu.

Rusi podsećaju na Vernblumovu izjavu od pre četiri godine, kada je izjavio da je bio srećan u CSKA. Te 2020. njegova retorika je bila potpuno drugačija.

"CSKA je bio odlično mesto za nastavak moje karijere. Plašio sam se, jer, kako da kažem, Zapad ne govori uvek dobro o Rusiji. Sve vreme sam bio srećan u CSKA", govorio je Vernblum.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


tagovi

CSKA MoskvaPontus Vernblum

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara