Žan Mišel Ola (© AFP)
Žan Mišel Ola (© AFP)

Posle 36 godina odlazi tvorac modernog Liona: Osvojio sedam titula, lansirao mnoštvo zvezda, izgradio novi stadion...

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 03:11

Žan Mišel Ola prepušta komande kluba Amerikancima

Pamte Francuzi i duže režime. Mada, trenerske, pošto je Gi Ru sedeo na klupi Oksera 44 godine. Funkcionerske teško. Proveo je Žan Mišel Ola u predsedničkoj fotelji Liona bezmalo 36 leta i iz nje će uskoro ustati kako bi prepustio klub – Amerikancima.

Jedan od najpoznatijih funkcionera u svetu sporta, tvorac modernog Liona, odlučio je da se povuče usled neslaganja sa novim vlasnicima (preuzeli većinski paket akcija pred kraj decembra) i otpora pokazanog u trenucima kad se od njega očekivalo da reformiše postojeću strukturu, naročito deo vezan za dovođenje pojačanja. Na stranu sve, svaka čast i Igl Fudbal Holdingu, ali čega se ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država dohvate (pogledati pod Čelsi, kao poslednji primer) obično se završi katastorfom. Izgleda da su se Žuninjo, Sindi Govu, Aleksandar Lakazet, Entoni Revelje, Bafetimbi Gomis, Igo Loris i ostali veliki asovi sami od sebe obreli među Lavovima, koji tokom Oleovog mandata ponudili svetskom fudbalu i giganta iz Akademije kakav je Karim Benzema.

Izabrane vesti

Džon Tekstor kao predsednik Igl Fudbal Holndina hoće drugačije, želi transformaciju sportskog sektora kluba, a baš je tu nastao kratak spoj sa 74-godišnjim prvim čovekom Liona, koji je zimus, kad je pomenuta grupa stigla i u Francusku. Tad se Tekstor dogovorio sa Žanom Mišelom da ovaj ostane još tri godine predsednik, a za to vreme izvrši „revoluciju“, međutim, kako se to nije desilo, usled otpora Ole, Amerikanac je rešio da stvari istera na čistac. Zato njegovu iznenadnu posetu gradu tokom prethonih dana i prisustvo na utakmici sa Monpeljeom (od 1:4 do 5:4) niko ne tumači slučajnim. Lekip uverava da je tokom prilikom utanačeno da se Žan Mišel Ola povuče i da se samo čeka zvanično saopštenje kao potvrda te informacije.

Plan Igl Fudbal Holdinga je da formira Odeljenje za dovođenje igrača (štagod to značilo) po uzoru na one gde, takođe, ima većinsko vlasništvo (Kristal Palas u Engleskoj, Antverpen u Belgiji, Botafogo u Brazilu). Žan Mišel Ola možda za neke jeste staromodan, ali je pokazao da zna posao i bez inovacija i zato to nije podržao. Kad je shvatio da Amerikanci planiraju da ga smene, rešio je da sam podnese ostavku i tako ih preduhitri.

Neće mnogo zažaliti. Em ga čeka 10.000.000 evra na ime otpremnine što nije ostao do 2025, kako je planirano, em je naciljao da bude predsednik buduće Prve lige za žene Francuske. Inače je ženski fudbal sve popularniji u Evropi.

Ako ništa drugo, Amerikancima ostavlja zdrav klub. Prepoznatljiv. Možda u rezultatskoj krizi pored ovako silovitog (na i van terena) Pari Sen Žermena, ali valjda podsetiti da ga je preuzeo leta 1987, kad je bio drugoligaš, a podigao do statusa jednog od najboljih u državi. Sa njim na čelu osvojeno je sedam vezanih titula prvaka (od 2002. do 2008), na mestu gde je bio Žerlan nikao je moderni Grupama stadion, Lion je postao referenca, ne samo u lokalnim, niti državnim okvirima, već i evropskim.

Setite se samo kako je mučio Real?


tagovi

LionŽan Mišel Ola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara