Andrija Radulović, Norman Kempbel, Ivan Milošević i Saša Marjanović
Andrija Radulović, Norman Kempbel, Ivan Milošević i Saša Marjanović

Poslednje kolo plej-auta Mozzart Bet Superlige: Četiri davljenika, a (zasad) dva pojasa za spasavanje

Vreme čitanja: 5min | sub. 27.05.23. | 10:05

Četiri tima bore se da izbegnu dva mesta u baražu i za rivale imaju ekipe kojima bodovi danas ništa ne znače – svi mečevi od 17.00

Kako je tekao plej-aut Mozzart Bet Superlige, realno je delovalo da će situacija na tabeli biti zamršenija pred poslednje kolo. Nije da će manjkati uzbuđenja, ali već je poznato ko direktno ispada iz elite, kao i dva tima koja sigurno ostaju, a preostala četiri bore se da izbegnu dva mesta u baražu i, kakvog li kurioziteta, danas igraju upravo protiv rivala čiji je status već poznat.

Dakle, četiri davljenika protiv četiri tima kojima bodovi ništa ne znače, a na talonu su samo dve karte za siguran ostanak među superligašima: Mladost Lučani-Mladost GAT, Kolubara-Radnički Niš, Napredak-Javor i Spartak-Radnik, svi od 17 časova.

Izabrane vesti

Niški Radnički i lučanska Mladost u nešto su lakšoj poziciji, sami od sebe zavise, dok Javor i Radnik moraju da pobede u gostima i da čekaju kiks nekog od gore pomenutih konkurenata. Može li se desiti nešto neočekivano što bi promenilo trenutni poredak na tabeli, ostaje nam da vidimo, uz još jedno, ko zna koje po redu podsećanje, da konačan poredak, u slučaju istog broja bodova, određuje plasman nakon 30. kola, a on je, kada su ova četiri tima u pitanju, bio sledeći – Radnički, Javor, Mladost, Radnik.

Na papiru, najlakša je pozicija lučanske Mladosti - ko bi se tome nadao pre mesec dana, kada je ovaj tim bio u seriji od 11 utakmica bez pobede i jedini u ligi bez trijumfa u prolećnom delu prvenstva, sve dok plej-aut nije počeo? Četiri pobede pod komandom Tomislava Sivića bile su dovoljne ovom superligaškom starosedeocu da dođe na korak do luke spasa. Sve što bi trebalo da uradi jeste da kod kuće pobedi otpisanog imenjaka iz Novog Sada.

Ima tu jedna zanimljiva statistička crtica – Mladost GAT ima priliku da postane prvi tim ikada koji je vezao devet utakmica bez poraza, a da je igrao u plej-autu. Ekipe iz plej-auta koje su takođe nizale po osam mečeva bez poraza su još samo Radnik prošle sezone i Spartak u sezoni 2018/19. Pa ipak, veliko je pitanje koliko je to dovoljan motiv za Novosađane u situaciji kada mnogi već spekulišu sa sudbinom čitavog kluba i daljom strategijom njegovih finansijera. Oba okršaja imenjaka ove sezone okončana su nerešenim rezultatom, a na istom mestu kao i danas sastali su se koliko 10. aprila, kada nije bilo golova.  

I Radničkom je dovoljno „samo“ da pobedi ekipu koja je već ispala i da prebrine brige, mada on igra u gostima, što možda i nije tako nepovoljna okolnost, znajući koliko je loše ove sezone igrao i koliko mečeva pogubio kod kuće. Za Kolubaru ovaj meč dolazi nekoliko dana nakon saznanja o rigoroznoj kazni Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, oduzimanja devet bodova, što ju je praktično izbacilo iz lige, a da je plej-aut počela maltene bezbrižna.

Reč je, zanimljivo, o dve najslabije ekipe, gledajući samo učinak u plej-autu. Kolubara je uzela svega jedan bod, i to golom u sudijskoj nadoknadi vremena protiv Napretka, Nišlije su ostvarile dve pobede i četiri poraza. Nakon što je propustio meč-loptu protiv Spartaka, Radnički zaista ne bi smeo da se kocka i, u sezoni u kojoj mu sve vreme sve ide naopako, iskušava svoju sudbinu u baražu. Mada, teoretski, može da ostane superligaš čak i u slučaju remija, pa čak i poraza, ali da ni Javor, ni Radnik danas ne ostvare pobede.

Radnički je desetkovan u odbrani, neigranjem oba leva beka – Stojanovića i Gakua, štopera Etongua, druge opcije za desnog beka Freja, dok pravo nastupa za Kolubaru nema jedan od njenih najbojih igrača u ovom plej-aut posrtanju, a bivši član Nišlija, Vanja Ilić.

Kada je trenerska vrteška u pitanju, i kada pomislimo da nas više ništa ne može iznenaditi u srpskom fudbalu, pojavi se neka šokantna informacija, poput one da se Javor razišao sa Mladenom Dodićem kolo pre kraja šampionata. Ekipu će danas u Kruševcu i u eventualnom baražu voditi Milovan Milović. Javor mora da pobedi Napredak, u čemu će se, uz protivnikovu rasterećenost, uzdati i u tradiciju, jer ga je ove sezone oba puta savladao, a nije poražen na poslednjih šest prvenstvenih međusobnih okršaja, još od 2017. godine, ali i da se nada kiksu Mladosti ili Radničkog. Neće igrati desni bek Ilić, a kod Napretka Putinčanin i Matić. Kruševljani bi, ako izgube, prvi put ove sezone nanizali tri uzastopna poraza kod kuće.

Najzad, dve lokacijski najudaljenije ekipe u Mozzart Bet Superligi, Spartak i Radnik, sastaće se u Subotici. Surduličani tradicionalno dobro prolaze protiv Spartaka, koga su prošle sezone savladali u gostima, a ove su prvi trijumf u prvenstvu ostvarili upravo protiv ovog rivala – tek u 17. kolu i bio im je jedini u jesenjem delu šampionata. Ko je tada smeo da se kladi da oni neće pakovati kofere za Prvu ligu, a danas mogu čak i do direktnog opstanka, mada su šanse za to prilično nerealne - trebalo bi da pobede i nadaju se kiksevima makar dva konkurenta, tako da će verovatno morati na „popravni ispit“ u vidu dvomeča baraža iduće sedmice.

I Slavoljub Đorđević i Milan Milanović napravili su veliki posao pošto su preuzeli svoje ekipe. Spartak je u seriji od 13 bodova u poslednjih pet kola i ima priliku da se u svečarskoj atmosferi oprosti od svojih navijača, pa ostaje da se vidi da li će Radnik možda čuvati glavne adute za već viđeni baraž. 

TV Arena sport uz multiprenos na kanalu Premijum 1, prenosi posebno i svaki od ovih mečeva, koje će, da podvučemo i taj, nikad nevažan podatak, suditi Srđan Jovanović (Lazarevac), Danilo Nikolić (Lučani), Pavle Tomić (Kruševac) i Momčilo Marković (Subotica).

PLEJ-AUT MOZZART BET SUPERLIGE SRBIJE, SEDMO KOLO

Subota:

17.00 (9,50) Kolubara (4,30) Radnički Niš (1,35)

17.00 (1,45) Mladost Lučani (3,80) Mladost GAT (7,75)

17.00 (2,70) Napredak (2,85) Javor (2,80)

17.00 (3,60) Spartak (3,20) Radnik (2,05) 

  



tagovi

plej-autMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara