Angelos Postekoglu (©Reuters)
Angelos Postekoglu (©Reuters)

Postekoglu podigao Engleze na noge: VAR urušava autoritet sudija, umesto tolikog stajanja više bih voleo da smo igrali fudbal

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.11.23. | 11:12

Trener Totenhema javno rekao ono što većina misli

Video-tehnologija u fudbalu dovela je do smanjenja sudijskih grašaka, ali i sve više ubija draž najpopularnije igre na svetu. Navijači polako prestaju da se raduju golovima u situacijama kada postoji neizvesnost da li je bio ofsajd ili faul. Dešava se da video provera traje nekoliko minuta, pa tek onda na scenu stupe emocije. Daleko slabije nego što bi bile u prvom naletu.

Mišljenja o tome su podeljena. Ima onih koji smatraju da je VAR neophodan, ali se čini da je mnogo više onih koji su protiv. Makar u ovom momentu, dok njegova upotreba i pravila nisu još jasno definisani za sve sporne situacije. U nekim ligama se asistencija dodatnih sudija koristi više nego u drugim, što je posledica nedovoljno jasnog pravilnika.

Izabrane vesti

Ipak, sve ide ka tome da će arbitri na terenu postati samo izvršioci odluka kolega koje sede negde daleko za TV ekranom. Posle duela Totenhema i Čelsija u kojem su poništena čak četiri gola na intervenciju VAR sobe (a ukupno pet), o tome je govorio trener Pevaca, Angelos Postekoglu.

"Moramo da prihvatimo sudijske odluke, ja sam tako vaspitan. Ali, konstantna erozija sudijskog autoriteta odvešće nas dotle da sudije na terenu nemaju nikakav kredibilitet. Doći ćemo dotle da će kontrolu imati neko ko sedi za TV ekranom kilometrima daleko od stadiona na kojem se igra utakmica... Ipak, odluka je odluka. Za svojih 26 godina trenerske karijere neke su bile pogrešne i protiv mene, neke su mi bile naklonjene. Tako je kako je", konstatovao je Totenhemov strateg.

Australijanac grčkog porekla uspeo je da preporodi tim londonskih Pevaca i, bar u dosadašnjih 11 kola Premijer lige, drži u šampionskoj trci. Čak i sa dvojicom igrača manje, Totenhem se trudio da napadne Čelsi.

"To smo mi i tako će biti dokle god sam ja u klubu. Čak i da igramo sa petoricom, napadaćemo", izjavio je Postekoglu posle poraza 1:4.

Totenhem je poveo već u 6. minutu, a od 35. do 75. rezultat je bio 1:1. Do ubedljive razlike Čelsi je stigao tek u nadoknadi.

"Prilično je teško obraditi sve što se dešavalo. Nemoguće je odmah analizirati igru jer mi se čini da se situacija otela kontroli u većem delu utakmice. Crveni karton za Romera je značajno uticao na ishod, ali imam osećaj kao da sam ceo meč stajao i čekao na odluke iz VAR sobe. Sigurno će sada biti detaljnih analiza svake odluke koja je doneta... Meni se ne dopada pravac u kojem fudbal ide. Možda se nekome sviđa svo ovo stajanje i čekanje na odluke, ali ja bih više voleo da smo to vreme proveli igrajući fudbal", izjavio je Angelos Postekoglu.

Maurisio Poketino navodi da je Čelsi zasluženo pobedio.

"Naterali smo ih da prave greške. Naše izdanje je bilo dobro, igrali smo protiv tima koji se nalazio na vrhu tabele. Sve što se dogodilo u meču bilo je pošteno", izjavio je Čelsijev trener.

I Argentinac je govorio o korišćenju video-tehnologije.

"To je fudbal. Pobedili smo i zaslužili ta tri boda. Moramo da prihvatimo činjenicu da je tehnologija tu. Mnogo toga se dešava na terenu i za neke stvari su potrebne provere pre nego što budu potvrđene", smatra Poketino.


tagovi

Angelos PostekogluTotenhemPremijer liga

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara