AFP
AFP

Potomak odbeglih robova prizvao glas Glorije Gejnor, oni će preživeti gubitak titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 20:36

Ekstaza na roterdamskim ulicama, Kup je Fajenordov

Već decenijama se na čuvenom De Kajpu čuje se glas Glorije Gejnor, svaki put kada evropski šampion iz 1970. godine zatrese mrežu rivala. Vanvremenski hit"I will survive" uvek je tu da se njime razgale pristalice Fajenorda, a večeras se stotine hiljada duša, što na samom stadionu, što na ulicama Roterdama veselilo uz klasik čuvene pevačice. Fajenord je trijumfovao u finalu holandskog kupa 1:0 (0:0) protiv Neca iz Nejmehena, a pobedonosni gol dao je Brazilac Igor Paišao. Napadač crveno-belih rođen je u mestu Kilombola, naseljenom isključivo pripadnicima Kilombo naroda, iliiti potomcima afro-brazilskih robova koji su odbegli sa plantaža robova, koje su u Brazilu postojale do pred kraj 19. veka.

Fajenord je stigao do svog 14. trofeja u državnom kupu i tako prišao na minus šest rekorderu Ajaksu. "Nisi li ti pokušao da me povrediš? Mislio si da ću se srušiti? Jesi li mislio da ću leći i umreti?" Ako je Glorija Gejnor preživela u svojoj pesmi, preživeće i Fajenord gubitak titule, a ekstaza na ulicama grada samo to i potvrđuje.

Izabrane vesti

Nikada NEC nije osvojio trofej za 123 godine postojanja kluba, a danas je peti put igrao u finalnoj utakmici. Ništa se nije promenilo u odnosu na pređašnje nastupe u završnim borbama, pošto je i peti put klub iz Nejmehena izgubio u finalu. Mogli su gosti da naprave i mnogo veći problem velikom favoritu, a posebno opasan bio je Tjaron Šeri. Zvezdin dželat iz kvalifikacija za Ligu šampiona 2022. godine bio je među najvažnijim pulenima Baraka Bahara u Makabiju iz Haife, a u 36. godini i dalje je Surinamac kadar da raspameti protivničke odbrane odličnih timova. U samom finišu prvog poluvremena zatresao je mrežu Timona Velenrojtera, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Tokom drugog poluvremena meč je prekinut na 15 minuta zbog pirotehničkog performansa domaćina, a taman što su se igrači vratili na teren, Paišao je dao gol u 59. minutu i u saradnji sa meksičkim golgeterom Santijagom Himenesom kreirao osvajanje novog trofeja za Fajenord, a prvog u kupu od 2018. godine.

Desetak minuta pred kraj, došlo je i do jednog ozbiljnijeg sukoba među igračima dva tima, a najdeblji kraj izvukao je temperamentni Gambijac Jankuba Minte, koji je dobio crveni karton. Izdržao je tim Arnea Slota finiš utakmice i podigao pehar. Igrao je Fajenord prelep fudbal čitave sezone i prava bi šteta bila, da je sezonu završio bez osvojenog bar kupa, kada već do titule ne mogu.




tagovi

FajenordNEC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara