Prekinuta poslednja veza s Tuđmanovim režimom; Zeko pobedio i ponovo poručio: Imamo Dinamo!

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 17:28

Stari 'geneksovac' i udbaš Mirko Barišić napokon srušen

"Imamo Dinamo", uzviknuo je ovog popodneva iz sveg glasa Velimir Zajec ispred orunule zapadne tribine maksimirskog stadiona i simbolično označio kraj ere Mirka Barišića u slavnom zagrebačkom klubu. Sve je sličilo na Valentinovo 2000. godine, iliti na dan Svetog Trufuna ako vam je draže. Tada je popularni Zeko istim rečima izašao pred okupljenu masu i po prvi put izgovorio istorijske reči: "Imamo Dinamo"!

Tadašnji predsednik Kroacije Zlatko Canjuga, pričao je kasnije kako mu je ostareli i zanemoćali predsednik Hrvatske Franjo Tuđman nekoliko meseci ranije, praktično na samrti rekao: “Vrati djeci ime Dinamo”.

Izabrane vesti

Tako je 'doakano' nazivu što je bio aktuelan od 1993. i trebalo da posluži da se Zagreb i hrvatska omladina distanciraju od kumunističke prethodnice i na lepši način "promoviraju novu domovinu'. U isto vreme prekinuta je neviđena represija nad navijačima koji su od policije dobijali batine na svakom ćošku gde bi se pojavili sa bilo kakvim simbolom 'onog vremena'.

Svašta se od te 2000. do danas izdogađalo, kroz klub su prodefilovali razni ljudi, era Zdravka Mamića bila rezultatski uspešna, ali su njegovi sumnjivi poslovi i bahati nastupi oterali publiku sa stadiona. Tako je stvoren utisak da je borba navijača za Dinamo trajala i nakon 2000, te da se napokon završava danas. Koliko je značajan bio taj 14. februar s početka novog milenijuma, tako će se kroz koju deceniju verovatno gledati i na 10. mart 2024. Makar od strane Bed blu bojsa.

A šta se to suštinski danas dogodilo?

Da, Mirko Barišić završio je svoj 24-godišnji predsednički mandat (u klubu je, inače, od 1967. godine); da, Velimir Zajec preuzeo je rukovođenje klubom; da, navijači su u euforiji; međutim ono što ostaje zabeleženo za sva vremena: zagrebački Modri po prvi put dobili su demokratsku upravu i prekinuli i poslednju vezu sa Tuđmanovim režimom.

Na predsedničkim izborima Velimir Zajec dobio je 31 glas, taman koliko je bilo potrebno. Barišić je sakupio 10, dok su dvojica skupštinara bili uzdržani. Kako navodi Germanijak sada se čeka izbor ostalih klupskih tela, dok ispred Maksimira traje velika fešta. Bojsi slave Zajecov izbor, 'oslobađanje kluba' i starom udbašu, bivšem 'geneksovcu', Mirku Barišiću, pevaju "A sad adio".

Na repertoaru navijača našli su se i sledeći povici posvećeni ovom kontroverznom čoveku: "Mumijo, znaj, svemu je kraj".

Evo kako su izveštači Germanijaka videli dešavanja u Maksimiru:

"Danas oko 13.30, gotovo pune 24 godine kasnije, pod tom istom zapadnom tribinom Maksimira, Velimir Zajec je baš kao 2000. stao pred tisuće Dinamovih navijača i poslao istu poruku: "Imamo Dinamo!" Ovoga puta, to je učinio kao novoizabrani predsjednik hrvatskog prvaka, nako što je na izborima pobijedio dosadašnjeg - Mirka Barišića. Boysi su tu promjenu zagovarali i naravno, dočekali s oduševljenjem, euforično, a slavit će ju još sigurno dugo u noć, što podno Zapada, što na Sjeveru na utakmici sa Slaven Belupom, a vjerojatno i kasnije po cijelome Zagrebu, ali i šire".

"Hvala vam, živio Dinamo", kratko je samo na one dve istorijske reči dodao Zajec, pre nego što je održao konferenciju za štampu.

"Zahvaljujem se svima, ovim divnim navijačima, ljudima koji su radili s nama, da demokratski ovo sve prođe, bivšoj Upravi kluba. Dolazimo sa svežim idejama da se klub digne na još više nivo i da ovaj puk bude zadovoljan i održava ga na životu. Ovo je velika pobeda demokratije, Dinamo je dobio novu grupaciju ljudi, koji će se maksimalno truditi da rezultati budu očekivani, pre svega sad u Grčkoj, mnogo je važno proći PAOK, radi svih nas".

Zajeca su u jednom času savladaIe emocije, pa se i sam prisetio februara 2000. godine...

"Slično je, puno je emocija... Ono je isto bilo važno, kad smo se borili protiv uzimanja Dinama. Vratili smo ga nazad. Dinamo mora biti građanski, civilni klub, s jakim navijačima. Ovo je povratak Dinama njegovim navijačima, njegovim korenima".

Tu je bila i važna poruka za kraj:

"Naš cilj je bio da se sve rešava gospodski, Dinamo je uvek bio gospodski klub. To je najvažnije. Nemamo 100 dana kao u politici, mi ćemo krenuti odmah. Imamo takmičenja pred sobom, HNL i Ligu konferencije, znamo kakvo je domaće prvenstvo, imamo ljute protivnike pred sobom. Treba se boriti za što bolje rezultate. Nećemo nikoga dirati, uz igrače smo svim srcem, uz radnu zajednicu, pokušaćemo da sve funkcioniše kako treba. Ne znači da dosad nije, ali uvek može bolje. Apsolutnu podršku ima i trener".

Prvi veliki zadatak?

"Sportskog direktora moramo brzo izabrati, to je najvažnije mesto u klubu, da imamo čoveka koji ima kontinuitet u sportskom sektoru."

A potom?

"Analiziraćemo puno toga, moramo videti kakva je finansijska situacija, onda pripremiti sredstva za iduću godinu. Ako to bude Liga šampiona, biće lakše... I još nešto, prihvatamo sve naše oponente - Hajduk, Rijeku, Osijek... Ali pozivamo i na dobru saradnju, na gospodski odnos izvan terena", zaključio je Zajec.

Nova uprava zahvalila se Mirku Barišiću i bivšoj upravi na svemu do sada urađenom, što je bio prvi korak na normalizaciji odnosa oko kluba.

"U nepune 24 godine u njegovom mandatu Dinamo je osvojio 39 trofeja, među kojima 19 naslova prvaka, 12 kupova i 8 Superkupova. Uz sve to, 17 puta se plasirao u grupnu fazu Uefinih takmičenja, od čega je četiri puta izborio proleće u Evropi. GNK Dinamo ovom prilikom zahvaljuje dosadašnjem predsedniku na silnom trudu, angažmanu i uspjesima”.

I jeste počelo gospodski, nema šta.


tagovi

Velimir Zajec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara