""
""

PRELAZZI: Bojan Krkić, fudbalska starleta

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.03.14. | 10:06

Šta se dogodilo s dečkom koji je toliko obećavao? Kako je postao poznat samo po svom imenu, mada su svi zaboravili čime se u stvari bavi, a mogao je da ima svet pod nogama? Sin istoimenog srpskog oca i katalonske majke kao da je povukao i najbolje i najgore od dva naroda

Šta je zajedničko za Kenija Otigbu iz Herenvena, Jopa van der Lindena iz Go Ahed Iglsa, Rasmusa Bengtsona iz Tventea i Stefana de Vrija iz Fajenorda? Najmanje tri stvari: za njih verovatno niste ni čuli, ali svi su u ovoj sezoni holandske Eredivisije postigli više golova od Bojana Krkića i svi su, za razliku od Bojana Krkića – odbrambeni igrači!

Izabrane vesti

Bojan Krkić Perez je u 17 nastupa za najslavniji holandski klub – u ligi koja, znamo to iz MOZZART kladionice, obiluje golovima – postigao svega dva pogotka i samo ga reputacija i slaba konkurencija zadržavaju u prvom timu, mada sve govori da ne bi smeo ni da primiriše Areni. Prošlog vikenda derbi protiv Fajenorda išao je po zlu za Ajaks sve dok je Krkić bio na terenu: nakon što se desetak minuta pre kraja prvog poluvremena povredio, u igru je ušao Islanđanin Sigtorson i preokrenuo rezultat.

Bio je to samo još jedan znak u kolikom je čabru 23-godišnji Katalonac i tavorio bi, verovatno, na marginama svetskih medija da se nedavno u engleskom tabloidu Dejli Miror, obično odlično upućenom u dešavanja na Enfildu, pojavila informacija da će Liverpul ovog leta dovesti Bojana Krkića, i to za pet miliona funti („tabloid“ u ovom slučaju nije pogrdna kategorija, kao kada su u pitanju San ili naše domaće verzije žute štampe, jer Miror je sasvim korektan list engleske radničke klase, tradicionalno naklonjene laburistima, neka vrsta engleskih Večernjih novosti).

Dakle, tim s najubojitijim napadačkim tandemom u Evropi – Suarez i Staridž – traži posustalu zvezdu koja promašuje čak i zicere? Nešto se tu nije slagalo i navijači Liverpula složno su na svojim forumima digli glas protiv nagoveštaja čudnog transfera.

Da nije neko Redsima podmetnuo neku staru traku na kojoj Krkić dobija mig Gvardiole na Nou Kampu pre Zlatana Ibrahimovića, na kojoj Ronaldinjo uz osmeh govori koliko je Krkić fantastičan ili snimke sa Svetskog prvenstva za mlade 2007. gde je od Krkića bolji bio samo Toni Kros?

Ili su rešeni da probaju još jednom, pošto su jedini klub koji nikada nije imao sreće sa igračima s ovih prostora – za Liverpul su igrali samo Bišćan, doveden u postinfarktnom periodu Žerara Ulijea, i Lane Jovanović, dok drugi klubovi pamte i slave Golca, Stepija, Borotu, Stefanovića, Vidića, Boža Jankovića, Radomira Radija Antića, Ivanovića...

Šta se dogodilo s dečkom koji je toliko obećavao? Kako je Bojan postao fudbalska starleta – onaj koji je poznat po svom imenu, mada su svi zaboravili čime se u stvari bavi – a mogao je, govorili su, da ima svet pod nogama? Nekada su se za njega otimale Španija i Srbija, pa ga je iskusni Del Boske ubacio na pet minuta samo da „zapiša teritoriju“, a danas bi u najboljoj reprezentaciji na svetu – a Španija to i dalje jeste – mogao da igra ulogu jedino čuna na treningu, dok bi u našem timu bio, u najboljem slučaju, peti ili šesti špic...

Sin (istoimenog) srpskog oca i katalonske majke – Srbin samo po imenu, a Katalonac po svemu ostalom uprkos domaćim filmovima kojima je Zvezdan Terzić svojevremeno želeo da mu probudi srpski patriotizam – kao da je povukao i najbolje i najgore od dva naroda čiji je DNK utkan u svaku njegovu ćeliju.

Beskrajni talenat te dve nacije često biva praćen lenstvovanjem, vreli temperament tako lako oscilira između opijenosti životom i dugotrajne depresije, a upornost se za tili čas pretvori u tvrdoglavost i inat. Taj nacionalni kod tera te iz neuspeha u novi neuspeh, sve dok ne smetneš s uma i ko si i gde si krenuo.

Bojan, naravno, nije naprasno zaboravio sve što su ga naučili u La Masiji, ali od nedostatka samopouzdanja vidljivi su jedino njegov balkanski nos i još balkanskiji mentalitet. Krkić mora da vrati veru u sebe, a to ne biva u klubovima u kojima se pobede podrazumevaju. Prošlog leta mogao je da bira između Betisa (njegov je otac dobar prijatelj s Vladom Stošićem, koji je doskoro bio sportski direktor kluba) i Ajaksa. Da se odlučio za Sevilju, možda je mogao da bude i njihov heroj, da čupa klub s dna Primere i stiče preko potrebno iskustvo. Otišao je u Ajaks i postao predmet sprdnje navijača koji po internetu kače klipove s njegovim zastrašujuće smešnim promašajima.

Bilo bi, zaista, teško očekivati da Krkić potpiše za Liverpul. Ali ako je u njemu ostalo išta od volje za fudbalom, morao bi da pronađe dugme za reset i krene iz početka, od nekog malog kluba, pa možda i od neke male zemlje, pošto je po novim propisima i dalje moguće da zaigra za Srbiju.

Jer od povratka sebi i svojim korenima nikome nikada nije bilo gore...

Piše: Marko Prelević, urednik Nedeljnika i kolumnista MOZZART Sporta

(FOTO: Action images)

 


tagovi

EvropaŠpanijaPrimeraPremijer ligaPrelazziMarko PrelevićLiverpulHolandijaEredivizijaEngleskaBojan KrkićAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara