Lil (©Reuters)
Lil (©Reuters)

Prodaje se Lil! Zbog duga od 123.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.12.20. | 18:42

Lider francuskog šampionata će uskoro doživeti velike promene

Pre tri godine Lil je bio na ivici ispadanja iz Lige 1, bilo im je zabranjeno da kupuju igrače tokom zimskog prelaznog roka, drmala ih je finansijska kriza, klub sa Pjer Moroa je bio u velikom problemu. Danas su prvi na tabeli francusokg šampionata, prošle sezone smo ih gledali i u Ligi šampiona, ali izgleda da su poleteli previsoko. Prema informacijama uglednog L'Ekipa duguju 123.000.000 evra i sva je prilika da će klub uskoro biti prodat.

Većinski vlasnik Žerar Lopez sastao se sa Eliot fondacijom, glavnim finansijerom francuskog kluba, kako bi pronašli rešenje za sve težu situaciju. Američka fondacija pozajmila je predsedniku Lila oko 130.000.000 evra, plan je bio da im novac vrati pre svega od prodaje igrača. Minulog leta je šest fudbalera bilo na transfer listi, ali su na kraju klub napustili samo Viktor Osimen (Napoli) i Gabrijel (Arsenal), mada je od njihovih odlazaka napravljena zarada od 106.300.000 evra.

Izabrane vesti

Tržište se promenilo zbog pandemije virusa korona, a nedavno je obelodanjeno i da je kompanija Telefut pred gašenjem, strateški partner Lige 1 koji je trebalo da plati 800.000.000 evra učesnicima elitnog ranga francuskog fudbala na ime telezvijskih prava. Problemi su nastavili da se gomilaju, rok za otplatu duga Eliot grupi je avgust 2021. godine, ali je sada jasno da Lopez neće sakupiti potreban novac do narednog leta, pa čitava situacija može da se reši na samo dva načina. Jedan je da Lopez pronađe investitora koji će otplatiti Eliotu dug, ili da američka fondacija ubedi većinskog vlasnika da podnese ostavku i da Lil predstavi zainteresovanim kupcima, koji navodno već čekaju spremni.

L'Ekip javlja da je Žerar Lopez na kraju rešio da proda klub, a već su otvoreni i pregovori sa bivšim predsednikom Rena Olivijeom Letanžom, koji bi trebalo da preuzme njegovu funkciju u klubu. Dve strane su već održale sastanak, sve bi moglo da bude gotovo već do kraja večeri, najkasnije u narednih 48 časova. Dakle, Lil će biti prodat, pripremljeno je i zvanično saopštenje, u kojem se navodi da će prodaja doneti velike promene u strukturi kluba, biće predstavljen novi budžet i dugovi će biti otplaćeni. Francuski mediji javljaju da iza svega stoji jedna luksemburška kompanija.


Dolazak novog predsednika mogao bi da donese i velike promene u klubu, francuski mediji javljaju da nije sigurna ni sudbina Kristofa Gatjea na klupi tima sa Pjer Moroa, iako je francuski stručnjak ostvario zapažene rezultate. Spekuliše se da su i dalje pojedini igrači na prodaju, prvo ime na listi igrača od kojih se očekuje velika zarada u narednom periodu je Renato Sančes, koji igra kao preporođen u dresu Lila. Nekada najtalentovaniji igrač Evrope i osvajač nagrade Zlatni dečko se ponovo nalazi na listi želja nekih od najvećih evropskih klubova, a poslednji se u vezu sa portugalskim interancionalcem dovodio Liverpul, jer Redsi u bivšem igraču minhenskog Bajerna navodno video idealnu zamenu za Žoržinja Vajnalduma. Holanđaninu ugovor sa prvakom Engleske ističe na kraju sezone, a velika je želja Ronalda Kumana u Barseloni, pa je njegova sudbina u klubu pod velikim znakom pitanja.


tagovi

Renato SančesKristof GaltijeFrancuska Liga 1Lil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara