Lionel Mesi sa Zlatnom loptom (© Rueters)
Lionel Mesi sa Zlatnom loptom (© Rueters)

Promenjena pravila za Zlatnu loptu, gleda se sezona, ne mogu da glasaju oni bez „fudbalske kulture“

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.03.22. | 14:31

Izbrisan kriterijum „karijera igrača“, nominacije će biti drugačije

Prošli put je bilo neukusno, više ne bi trebalo da bude. Izbor za Zlatnu loptu od vajkada izaziva polemike, debate i sporenja, međutim, deluje da su u Frans fudbalu i Lekipu, kao organizatorima prestižne nagrade, rešili da stanu na put kontroverzama. Zato su promenili pravila kako se dobija nagrada za najboljeg fudbalera sveta.

Čak četiri nova. Detaljno obrazložena i primenjiva odmah. Revoluciona, pošto prvi put od 2007. Zlatna lopta menja pravila, pošto je tad proširila listu kandidata na sve igrače bez obzira da na nacionalnost ili teritoriju, jer su nju do 1995. „nišanili“ samo Evropljani, da bi kasnije dozvoljeno i strancima koji igraju na prostoru Starog kontinenta. U poslednjih 15 leta svima.

Izabrane vesti

A ubuduće..

Prvo pravilo je verovatno najviše bunilo planetarnu javnost i remetilo poredak. Dosad se priznanje dodeljivalo za učinak u kalendarskoj godini (od januara do decembra), čime se gledao učinak s kraja jedne i početka druge sezone, na šta su mnogi imali prigovore. Od narednog izbora taj kriterijum ne važi. Nadalje će se uvažiti isključivo izvedba u period od avgusta (kad počinju prvenstva u normalnim ligama) jedne do juna naredne godine (kraj takmičenja).

Uz napomenu da je poslednje takmičenje koje će se gledati za najbolje u ovoj sezoni Prvenstvo Evrope za žene, pošto se završava poslednjeg dana jula. Kako se Mundijla u Kataru održava od 21. novembra do 18. decembra učinak na njemu će uticati na izbor za dobitnika Zlatne lopte u 2023. To znači da aktuelni vlasnik priznanja, Lionel Mesi, suštinski nema šanse da ostane na tronu. Sa Pari Sen Žermenom je završio učešće u Ligi šampiona, ostao je i bez Kupa Frnacuske, a izvesno osvajanje titule u Ligi 1 neće mu biti dovoljno da odbrani naslov.

Druga promena je, takođe, značajna. Urednici Frans fudbala shvatili su da ne razumeju u svakom kraju sveta baš svi kako bi trebalo da se glasa, a da bi se izbegle komične pojave, odlučeno je da samo predstavnici 100 najboljih reprezentacija na FIFA rang listi imaju pravo glasa (selektor, kapiten, novinar). To će automatski izbrisati glasove fudbalskih „liliputanaca“, poput Džibutija, Sao Tomea i Prinsipea, Mozambika i sličnih provincija, pošto je dosad pravo glasa imalo 170 članica FIFA (inače, broji 211 asocijacija). Možda nije demokratski, ali je pravičnije.

Lekip ovakvu promenu obrazlaže zabrinutošću da „neke članice FIFA nemaju prirodnu fudbalsku kulturu istorijski legitimitet“. Zato je i došlo do skraćenja „parlamenta“. Što se tiče izbora dama, samo prvih 50 na svetskoj rang listi mogu da glasaju.

Još jedna veliki zaokret napravili su u Francuskoj. Čini se – ispravan. Lekip objašnjava da je Zlatna lopta isključivo individualna nagrada i zato je kao prvi kriterijum uspostavljen je pojedinačni učinak tokom sezone. Dakle, brojevi, statistika. Mada, ne samo to. Drugi kriterijum tiče se onoga što pojedinac ostvari na kolektivnom planu, a treći se odnosi na klasu igrača i njegov osećaj za fer-plej, kako bi se podstaklo davanje primera drugima.

Zanimljivo je da kao kriterijum više ne postoji „karijera igrača“. Mnogi su skloni zaključku da je baš to presudilo poslednji put kad je, verpovalo se zbog starih zasluga, Lionel Mesi pobedio Roberta Levandovskog.

Promenjeno je i pravilo kako se uopšte ulazi na listu kandidata. Dosad je Frans fudbal nominovao (30 u konkurenciji fudbalera, 20 fudbalerki, po deset golmana i mladih igrača), međutim, da bi bilo raznovrsnije, više ljudi će moći da predloži kandidate. Novinarima Frans fudbala i Lekipa pridružiće se Didije Drogba u svojstvu ambasadora Zlatne lopte, kao i glasači (novinari iz raznih krajeva sveta) koji su se u prethodnom izdanju ispostavili kao najbolji prognozeri, jer su predvideli redosled na podijumu.

Tako će šansu da nominuju kandidate za 2022. dobiti Trong An Engok iz Vijetnama, zato što je pogodio svih pet prvoplasiranih u minulom izboru, kao i Gordon Votson iz Australije, jer je pravilno poređao najbolje za trofej „Lav Jašin“ (za najboljeg golmana). Čehinja Karolina Havačkova je jedina na svetu pogodila redosled u kokurenciji dama i zato će moći da učestvuje u predlozima za najbolju fudbalerku sveta za 2022.

Preliminirane liste biće poznate već u septembru.


tagovi

Zlatna loptaFrans FudbalFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara