Čuba Akpom (©Reuters)
Čuba Akpom (©Reuters)

Prvi diplomac iz učionice Majkla Kerika: Čuba Akpom od “propalog“ Arsenalovog talenta do prvog strelca Čempionšipa

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.04.23. | 12:58

Nakon godina lutanja po Evropi, 27-godišnji napadač rešeta u dresu Midlsbroa . Ove sezone postigao je golova koliko u poslednjih šest

Da je drugi rang engleskog fudbala plodno tlo za oživljavanje uspavanih karijera uverili smo se mnogo puta. Dovoljno je osvrnuti se samo na prethodnih nekoliko sezona ovog takmičenja i pogledati listu osvajača prestižnog priznanja za prvog strelca Čempionšipa. Osim nezaobilaznog Aleksandra Mitrovića (rekorder lige sa 43 gola u sezoni), na njoj su i Ajvan Toni, Oli Votkins, Temu Puki... Zajedničko za sve njih: I na značajno višem nivou, premijerligaškom, pokazali su mnogo više od proseka i istakli se kao istinski golgeteri.

Upravo takva statistika hrabri Čubu Akpoma, nekada ubojitog strelca u mlađim kategorijama Arsenala, a zatim dugi niz godina (sve do ove sezone) neubedljivog u seniorskoj konkurenciji. Čak 27 golova na 35 utakmica u dresu Midlsbroa čine Akpoma najefikasnijim igračem Čempionšipa ove sezone, a kako su do završetka ligaškog dela ostala samo četiri kola potrebno je da se dogodi pravo čudo da bi ga neko prestigao. Prvi pratilac Viktor Đokereš, švedski fudbaler mađarskog porekla, ima sedam pogodaka manje. 

Izabrane vesti

Koliko je Akpomov učinak fantastičan pokazuje i prosek od 0,88 golova na odigranih 90 minuta. Pritom, 27-godišnjak rođen u Londonu već tri meseca nije spojio dve utakmice bez gola, a na poslednjih 10 mečeva isto toliko puta je bio među strelcima. Najzaslužniji je što se klub sa Riversajda nalazi na četvrtoj poziciji koja vodi u baraž za ulazak u Premijer ligu, gde će probati da se vrate u elitni rang prvi put nakon šest godina.

21.00: (1,45) Midlsbro (4,40) Hal (7,25)

S obzirom na to kako je seniorska karijera Čube Akpoma izgledala do prošle jeseni niko nije mogao ni da nasluti da je kadar za ovakve brojke. Oskudan učinak od ukupno 26 golova za prethodnih šest sezona nije nagoveštavao pred početak ove da će se bilo šta promeniti nabolje. Koliko je njegov golgeterski saldo izgledao siromašno dovoljno govori podatak da mu je najbolja sezona bila 2019/20 sa osam pogodaka. Imao ju je u solunskom PAOK-u gde je jedino koliko-toliko na mahove uspevao da pokaže delić talenta iz juniorskih dana. Pokušao je jedno vreme i u Belgiji u Sint Trojdenu gde je imao zanemarljivu ulogu i taj period je bio izrazito neuspešan.

Akpomov prvi mandat u Midlsbrou, kada je bio na pozajmici iz grčkog kluba u sezoni 2020/21, prošao je potpuno nezapeženo, možda i krivicom tadašnjeg trenera Nila Vornoka. Iskusni strateg specijalizovan za vođenje timova u Čempionšipu nije imao mnogo poverenja u Akpoma dajući mu značajno manju minutažu od konkurenata za mesto u timu Britu Asombalongi i Dankanu Votmoru.

Prošle sezone ponovo je okušao sreću u dobro poznatoj sredini PAOK-u gde je još jednom bio neubedljiv sa sedam golova u prvenstvu Grčke, što je još i jedna od boljih Akpomovih godina.

Nakon isteka pozajmice u Solunu vratio se u Midlsbro čija ofanzivna linija prošlog leta bar na papiru nije vrvela od kvaliteta i to je ključni razlog što je tada ostao u Severnom Jorkširu i u ulozi privremenog rešenja u napadu. U to vreme trener ekipe bio je Kris Vajlder. Nekada uspešan na klupi Šefild Junajteda ostavio je Mildzbro oktobra prošle godine u zoni ispadanja sa samo 10 bodova iz 11 utakmica što ga je koštalo angažmana.

Na njegovo mesto zaseo je Majkl Kerik, igračka legenda Mančester Junajteda i nekadašnji reprezantativac Engleske. Akpom, iako i kod Vajldera solidan, doživljava pravi procvat pod Kerikom, a sam Midlsbro od 20. tima na tabeli dolazi do četvrte pozicije i izvesnog ulaska u baraž za popunu Premijer lige. Pravu podršku nekadašnji član Arsenala konačno je dobio u liku Kamerona Arčera, od janauara pozajmljenog igrača Aston Vile (16 utakmica, 8 golova). 

Pozitivno iskustvo sa igračima koji su se istakli titulom najboljeg strelca Čempionšipa budi nadu da bi nekadašnji mladi reprezentativac Engleske poreklom iz Nigerije već naredne sezone mogao bar delimično da dođe do onoga što mu je predviđano pre sedam do devet godina. Možda je kasno da bude napadač nekog od vodećih timova Premijer lige, ali definitvno u Akpomu ima materijala za značajnu ulogu u nekom stabilnom članu elitnog ranga, pa će i naredni letnji prelazni rok pokazati koliko će ovosezonski učinak materijalizovati u vidu potencijalnog transfera karijera.

Do tada popularni Boro očekuje teška bitka za ulatak u Premijer ligu, a naredni korak ka ostvarenju tog cilja je već večeras na utakmici 43. kola protiv Hala (21.00), tek 16. na tabeli, ali neporaženog na poslednjih pet mečeva.

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: pogodi najviše parova gg3+

---------------

ČEMPIONŠIP, 43. KOLO:

Utorak

Blekpul – Vest Bromvič Albion 0:2 (0:1)

/Tomas Asante 18, Gardner Hikman 60/

Roteram – Barnli 2:2 (1:1)

/Vitinjo 45+2ag, Keli 85 – Tvajn 26, Benson 81/

Šefild Junajted – Bristol Siti 1:0 (0:0)

/Mekkati 77/

Stouk – Vigan 0:1 (0:0)

/Kin 54/

Sanderlend – Hadersfild 1:1 (1:0)

/Gelhard 35 – Koroma 59/

Milvol – Birmingem Siti 0:1 (0:1)

/Lutkjevic 28/

Sreda

20.45: (2,50) Blekburn (3,30) Koventri (2,85)

20.45: (3,25) KPR (3,35) Norič (2,25)

20.45: (2,15) Svonsi (3,35) Preston (3,45)

20.45: (2,15) Votford (3,30) Kardif (3,50)

21.00: (1,45) Midlsbro (4,40) Hal (7,25)

21.00: (4,70) Reding (3,50) Luton (1,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Stefan VELIMIROVIĆ


tagovi

Čuba Akpom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara