Miloš Pantović (© Star sport)
Miloš Pantović (© Star sport)

Prvi dobitak Plavog Stevanovića: Promena pozicije lansirala Miloša Pantovića u orbitu

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.03.22. | 09:15

„Šanse za plasman jesu male, ali ne odustajemo“, kaže ponajbolji akter duela sa Severnom Makedonijom

Navikla nas je mlada reprenzentacija prethodnih godina na razočarenja, a na krovu Tržnog centra „Stadion“ desilo se nešto neočekivano. Iako je na kraju bila minimalna, pobeda nad Severnom Makedonijom u sedmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo bila je rutinska. Za takvu, da navijače ne stresiraju makar na trenutak, Orlići dugo nisu znali.

Goran Stevanović doneo je instant rezultat. Ruševine koje su iza sebe ostavili njegovi prethodnici, novi selektor je raščistio za svega tri dana rada sa ekipom. Značajno je promenio kadar, izostavio veliki broj igrača koji karijeru grade u inostranstvu – iz jasno istaknutih razloga - fokus preusmerio ka fudbalerima iz Superlige, željnim dokazivanja. Iznenađenje, za promenu – pozitivno. Srbija je posle dužeg vremena konačno izgledala kao da zna šta radi. Svoj gol branila je sa lakoćom, akcije gradila iz poslednje linije, kroz pas, napade uglavnom završavala udarcima. Sušta suprotnom ekipi koja je pre pola godine sa istim rivalom odigrala bez golova na Ohridu.

Izabrane vesti

U moru pozitivnih iznenađenja, jedno se posebno izdvojilo – Miloš Pantović. Vezista Voždovca je uz već afirmisanog kapitena Ivana Ilića bio najbolji pojedinac na Stevanovićevom debiju i najzaslužniji što ga je obeležio pobedom. U jedine dve dosadašnje utakmice za mladu reprezentaciju prethodni selektor, odnosno vršilac dužnost, Aleksandar Rogić, menjao mu je pozicije, sa krila ga uvlačio u sredinu, iza špica. U četvrtak se našao u ulozi „desetke“ i pokazao da mu je to prirodno stanište.

Zavlačio se između linija, pružao podršku krilima, bio zadužen za kreaciju, što je činio više nego uspešno. U ranoj fazi meča upisao je prvenac u dresu reprezentacije, u finišu poslao loptu „ispod zemlje“ kojom je presekao dve protivničke linije i izbacio Damijana Daničića na krilo, odakle je došao centaršut kojem je prethodio gol Nemanje Jovića. Između dva pogotka stvorio i Slobodanu Tediću zicer...

Znači mi gol, jer sam ofanzivan igrač. Golovi se računaju, ali to i nije toliko bitno, jer smo pobedili i ostali u trci za baraž. Nadam se da ćemo i na sledećoj utakmici pobediti, stvarno nije bitno ko daje golove. Više mi odgovara kada sam u centrali, da kreiram napad, ali isto tako mi nije problem da odigram i na krilu. Gde god me selektor vidi, tu ću igrati, bitno mi je da dam sve od sebe“, rekao je Pantović posle utakmice.

Imali su Orlići svega tri dana da se upoznaju sa zamislima Gorana Plavog Stevanovića, ali ako je o stilu igre suditi na osnovu utakmice sa Makedonijom, odgovaraće Pantoviću ovaj koji novi selektor pokušava da implementira.

„Trenirali smo tri dana, nismo mogli sve tako brzo da pohvatamo, ali najvažnije smo uspeli. Selektor pre svega traži posed, tečnu igru, da se bekovi ubacuju i da preko bokova dolazimo do završnice, tako da smo taj deo korektno odradili. Imamo još četiri dana do druge utakmice, mislim da će sve biti još bolje.“

Što se plasmana na Evropsko prvenstvo tiče, Srbija bi put mogla da pronađe jedino kroz baraž, ali su i za to šanse vrlo male, čak i matematički gledano. Orlići imaju pet bodova manje i meč više od drugoplasirane Ukrajine. Pantović, ipak, ne želi da odustane sve dok nada postoji.

Pokazali smo karakter. Nadam se da ćemo pobedom protiv Jermenije ostati u trci sa ostalim ekipama, da probamo da izborimo baraž. Šanse jesu male, ali ne odustajemo, daćemo sve od sebe, pa šta bude.“

 Pantović slavi gol (© Star sport) Pantović slavi gol (© Star sport)

Ofanzivnog vezistu bitne utakmice očekuju i na klupskom nivou. Njegov Voždovac je serijom dobrih rezultata u martu stigao na svega tri boda od četvrtog mesta, poslednjeg koje potencijalno može da odvede u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Na tri boda smo od Evrope, ali ne bi trebalo o tome da razmišljamo. Samo da igramo kao što smo igrali u poslednje tri utakmice, u kojima smo uzeli sedam bodova, zbog kojih se nalazimo tu gde smo. Sledeći meč nam je veliko finale (Radnik, prim. aut.), ako dobijemo, ostajemo u plej-ofu i velika je šansa da do kraja sezone završimo u Evropi, što bi mnogo značilo ne samo za klub, već i za nas igrače, jer bi se onda lako videlo da je ovo što radimo ono pravo.“

Pantović je već drugu sezonu na Krovu. Dobar deo prve propustio je zbog teške povrede, ali u drugoj igra znatno bitniju ulogu u timu Zmajeva. U jesenjem delu upisao je četiri asistencije, a u prolećnom, posle odlaska najbolje strelca Nikole Vujnovića (deset golova) trener Voždovca Aleksandar Linta gurnuo ga je u špic, a 19-godišnjak je pokazao da i te kako ume da se snađe i kao najistureniji, o čemu govore tri pogotka na poslednje tri utakmice u Superligi. Crvena zvezda ga se prelako odrekla u mlađim kategorijama, sada je svakako vredan pažnje. Iskorak u karijeri na leto bi svakako mogao da bude opcija.

Pauzirao sam sedam meseci. Dogovorio sam se sa klubom da i ovu, drugu, sezonu ostanem ovde, tako da videćemo, nikad se ne zna. Nadam se da ću prvo ovu sezonu završiti valjano, pa ćemo na leto videti. Ne žurim nigde, mlad sam igrač, videću sa klubom i menadžerom“, zaključio je Pantović.



tagovi

Miloš PantovićFSSmlada reprezentacija SrbijeKvalifikacije za EP mladih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara