Prvi veliki žilet za Vladana Milojevića

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.08.18. | 08:17

Revanš u Trnavi (20.30 časova, TV Arena) treba da pokaže da li je Crvena zvezda zrela da i dalje mašta o Ligi šampiona. Deluje da je kvalitet na strani našeg šampiona

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Trnave)

Postoji to nepisano pravilo o igri velikih brojeva koje je trener Crvene zvezde Vladan Milojević do prošlog utorka redovno gazio. Deluje nestvarno, ali pedantni stručnjak na klupi crveno-belih je tokom mandata u Ljutice Bogdana pobedio, ili nije izgubio, sve mečeve koji su imali prefiks „moranja“. Preživeo je Florijanu, Irtiš, Spartu, Krasnodar, tri večita derbija, Spartaks i Suduvu… Navikao je navijače kluba koji predvodi da uvek vidi metar dalje od rivala, da je uvek spreman da neutrališe njegove kvalitete, sve do pojave Radoslava Latala i Spartaka iz Trnave.

Izabrane vesti

Povremeno davljenje u sopstvenoj nemoći i tvrd slovački blok, trebalo bi večeras u malom Rimu (tako nazivaju Trnavu zbog mnogobrojnih crkvi), da proizvedu faktor ekstremne motivacije. Mada kada je uloga plasman u Ligu Evrope motivacija se podrazumeva. Naravno, slušao je Vladan Milojević prethodnih dana priče o tome kako je češki stručnjak Radoslav Latal pročitao njegovu ekipu, i sa tim, za njega poražavajućim mislima, krenuo put Slovačke. Uveren da u rukavu ima aduta više od kolege sa klupe Spartaka.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević je jedan od onih koji ceni sopstvene misli. Ponekad deluje prepotentno, ponekad svesno odgovara diplomatski, ali uvek veruje u sebe. Zna i on sam da je ovo njegov prvi veliki žilet na klupi crveno-belih, odnosno prilika da ispadne od objektivno slabijeg od sebe. Analogija je jasna. Ono što je Krasnodar za Crvenu zvezdu bio prošle godine, ove je Crvena zvezda za Spartak iz Trnave. Slična je situacija sa terenom, prošle godine je bio saveznik, ove veliki protivnik Crvene zvezde.
„Podavićemo Ruse kao mačiće u revanšu“, glasila je jedna od antologiskih rečenica Vladana Milojevića pre drugog susreta sa Igorom Šalimovim.

I bilo je tako. Rusi nisu mogli da pronađu lek za stratešku agresiju Crvene zvezde, igru na granici faula i direktan fudbal. Nešto slično je radio i Spartak iz Trnave pre sedam dana, mada nije bio tako ofanzivno potentan.

Kada pitate najbliže saradnike, ili ljude koji obitavaju oko zidina Marakane, reći će vam da je Vladan Milojević do tančina, dan pre prvog susreta, nacrtao kako će da igra Spartak iz Trnave. Ako je ta primesa tačna, Zvezdin trener će imati zadatak da psihološkim igrama, igricima i manverima natera svoje izabranike da čvrsto veruju kako će u neposrednoj blizini modernog tržnog centra, koji se nalazi tik uz stadion Anton Maltinski, pazariti plasman u Ligu Evrope. Jer Spartak ne može da ga iznenadi igrački, mada se po prizorima u blizini Trnave vidi da je ovaj dan poseban za taj slovački klub.
Lepo sam vam rekao da ćete videti jedanu ekipu čiji stil nije viđen na Marakani. Igraju sa velikom strašću, ali završeno je tek prvo poluvreme. Oni su sada favoriti, igraju kako kompaktno, ali mi smo spremni“, poručio je Vladan Milojević.

Nekako je to isto spomenuo i dugogodišnji trener Slovana Ivan Vukomanović. Dakle, ta strast je vukla Crvenu zvezdu kroz sve evropske bitke u poslednjih 14 meseci. I taj parametar moraće da da bude posebna tačka dogovora pre nego što autobus sa igračima Crvene zvezde krene put stadiona Spartaka. Zato će psihologija biti od posebnog značaja, jer je kvalitet na strani našeg šampiona.

Razumljivo i dalje u Ljutice Bogdana maštaju o najkvalitetnijem takmičenju na svetu, ali su valjda svesni da je u Evropi sa Vladanom Milojevićem sve bilo previše slatko i glatko. I da se može u Ligu šampiona bez jedne ozbiljne koske na putu.

To mora Zvezdin trener da objasni igračima koji će, u slučaju da ne uspeju da postignu pogodak u ranoj fazi, sigurno imati i napade nervoze i panike. Prosto Milojević kao komadant mora da bude samouveren kao što je bio posle Londona i rekao pretpostavljenima da slobodno prave budžet kao da će Crvena zvezda igrati u Evropi. To je sitnica koja mora da okrene meč na Zvezdinu stranu, jer statistika kaže da crveno-beli nemaju čega da se plaše.

Klub sa Marakane je na prethodnih pet gostovanja u Evropi primio samo jedan gol.. Onaj koji je postigao Džagojev na Veb Areni u Moskvi. Iskusniji je i tehnički bolji od Spartaka. Može u tom kontaktstu da se napravi još jedna analogija

Pre dva leta crveno-beli su gostovali u Razgradu i izvukli bogovski rezultat (2:2). I pored toga videlo se da Ludogorec raspolaže većim asortimanom brzine i kvaliteta. Naplata je stigla u Beogradu. Tako se i pre sedam dana videlo da je Crvena zvezda jednostavno bolji tim od Spartaka i da će sve to biti nivelisano posle drugog meča…

Samo je potrebna ekstremna motivacija i Milojevićeva još jedna trenerska poruka. Oni isti koji obitavaju oko zidina Marakane tvrde da je tvorac Zvezdinog prolea posle 26 godina spoznao šta treba da promeni kako bi se istrgao iz kandži defanzivno orijnetisanog Radoslava Latala. Najavljuju nekoliko promena, koje ne moraju da znači automatske rokade u startnoj postavi. Možda računaju na to da će Milojević promeniti način pripreme i da je uvideo koje prostore ne brani dobro Spartak iz Trnave…

Ostalo bi trebalo da odrade Ebesilio, Stojiljković, Radonjić, Krstičić, Jovičić, Rodić… Zvezda je pre sedam dana kolektivno zaspala, vreme je da sada ustane pred 1.900 navijača tog kluba.

SPARTAK TRNAVA - CRVENA ZVEZDA 20.30

Stadion: Anton Malatinski
Kapacitet: 19.200
Sudija: Serdar Gozubujuk (Holandija)

SPARTAK (4-4-1-1): Čudi - Kadlec, Tot, Godal, Čonka - Jirka, Rada, Grešak, Grendel - Sloboda - Ego.
CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovančić, Krstičić, Ben, Ebisilio, Radonjić – Stojiljković.

KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA - 3. KOLO (REVANŠ MEČEVI)

Utorak
18.30: (2,00) Dinamo Kijev (3,35) Slavija Prag (3,90)   /prvi meč 1:1/
19.00: (2,30) BATE (2,95) Karabag (3,60)   /prvi meč 1:0/
19.30: (1,80) Spartak Moskva (3,60) PAOK (4,60)   /prvi meč 2:3/
20.00: (2,40) AEK (3,00) Seltik (3,30)   /prvi meč 1:1/
20.00: (1,85) Dinamo Zagreb (3,50) Astana (4,40)   /prvi meč 2:0/
20.00: (2,65) Fenerbahče (3,20) Benfika (2,75)   /prvi meč 0:1/
20.00: (3,00) Videoton (3,10) Malme (2,50)   /prvi meč 1:1/
20.15: (8,50) Škendija (4,70) Salcburg (1,38)   /prvi meč 0:3/
20.30: (1,42) Ajaks (4,80) Standard (7,75)   /prvi meč 2:2/
20.30: (4,20) Spartak Trnava (3,35) Crvena zvezda (1,95)   /prvi meč 1:1/

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara