Raketa lansirala Hrvatsku u polufinale! Ruska bajka je gotova

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.07.18. | 22:40

Kockasti posle penala savladali Rusiju i sada ih čeka duel sa Engleskom

Reprezentacija Hrvatske drugi put u istoriji igraće u polufinalu Svetskog prvenstva! Kockasti su u četvrfinalu u Sočiju opet posle penala savladali Rusiju sa 6:5 i sada ih očekuje duel sa Engleskom za finale. Posle 90 minuta rezultat je bio 1:1, a nakon produžetaka na semaforu je stajalo 2:2.

Ekipa Zlatka Dalića preživela je i uspešno okončala još jednu fudbalsku dramu i to posle duala krcatog preokretima na stadionu u Sočiju. Ne bi bilo nepošteno ni da je Rusija otišla dalje, ali ipak su Hrvati kvalitetnija ekipa.

Izabrane vesti

Večerašnjim rezultatom ova generacija hrvatskih fudbalera stala je uz rame onoj koja je 1998. godine došla do polufinala Mundijala u Francuskoj i na kraju osvojila treće mesto.

Kao i protiv Danske u osmini finala, ni večeras Hrvatska nije mogla bez drame. Na penal lutriju Kockasti su ponovo „izvukli sedmicu“ i to zahvaljujući Danijelu Subašiću koji je u prvoj seriji penala odbranio udarac Smolovu. Ali i Manuelu Fernandesu koji je gađao pored gola u trećoj seriji.

Odlučujući gol za Hrvate sa bele tačke dao je Ivan Rakitić i to toliko hladnokrvno, kao da šutira na male golove u dvorištu iza zgrade. Pored njega precizni su bili Marcelo Brozović, Luka Modrić kojem je Igor Akinfejev umalo skinuo udarac, odnosno Domagoj Vida. Za Ruse su pogodili Alan Dzagojev, iskusni Sergej Ignaševič i Kuzjajev.

Hrvati su na kraju još jednom pokazali, da barem ova ekipa, ima dovoljno psihičke stabilnosti da i kada padne na korak do cilja, ume da ustane, nastavi da se bori i dođe do uspeha. Zato i jesu tu gde se trenutno zasluženo nalaze - među četiri najbolje na svetu.

Samo pet minuta delilo je Hrvatsku od pobede u produžecima, a onda je Mario Fernandes posle centaršuta Dzagojeva izjednačio i „poništio“ pogodak Domagoja Vide iz 101. minuta.

Opasniji su bili Hrvati i u šestom minutu Ante Rebić je testirao reflekse Igora Akinfejeva koji je bio prinuđen da izbaci loptu u korner. Samo dva minuta kasnije, Hrvatska je zapretila posle prekida i opet je Rebić bio u glavnoj ulozi, ali je njegov udarac glavom završio iznad prečke.

Nastavili su kockasti da pritiskaju protivnika i u 28. minutu Šime Vrsaljko je pronašao Ivana Perišića, ali je lopta posle udarca fudbalera Intera otišla pored stative.

A onda u 31. minutu grom iz vedra neba! Artjom Dzjuba je napravio dobar potez na sredini terena, pronašao Denisa Čeriševa, a ovaj sa 20-ak metara poslao pravu lepoticu u rašlje skamenjenog Danijela Subašića.

Ipak, radost ruskih navijača trajala je samo osam minuta, a zatim su Hrvati izjednačili posle odlične akcije. Perišić je na levom krilu izbacio Mandužukića, ovaj zavrnuo na peterac, a tamo je Kramarić glavom poslao u mrežu.

I posle toga, pao je ritam utakmice. Nekako bojažljivo ili oprezno su i jedni i drugi pristupali svakom napadu. Međutim, kako je vreme prolazilo u nastavku utakmice, tako su Hrvati opet preuzimali kontrolu.

I onda, u 60. minutu sjajna prilika za Hrvatsku. Akinfejev je nešto slabija intervenisao kod jednog centaršuta, do lopte je došao Perišić, namestio se, naciljao i pogodio stativu. U tom trenutku, a i neki sekund kasnije, stalo je srce svima na stadionu u Sočiju jer je lopta maltene išla uz gol liniju, ali su se Rusi izvukli.

Jedinu šansu u drugom poluvremenu selekcija Rusije imala je u 72. minutu pošto je Aleksandar Jerohin probao glavom sa peterca, ali bio je to prilično neprecizan šut.

Jasno je bilo već tada da će meč otići u produžetke i da nas opet čeka fudbalska drama.


RUSIJA – HRVATSKA 2:2 (1:1), penalima 3:4
/Čerišev 31, Fernandes 115 - Kramarić 40, Vida 101/

Soči
Olimpijski stadion Fišt
Kapacitet: 48.000
Sudija: Sandro Riči (Brazil)

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov – Zobnin, Kuzjaev – Samedov (od 54. Erokin), Golovin (od 102. Džagoev), Čerišev (od 67. Smolov) – Dzjuba (Gazinski od 80). Selektor: Stanislav Čerčesov.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić – Vrsaljko (od 97. Ćorluka), Lovren, Vida, Strinić (od 74. Pivarić) – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić (Kovačić od 89), Perišić (od 64. Brozović) – Mandžukić. Selektor: Zlatko Dalić.

Foto: Action images


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara