Ranko Popović (Foto: Starsport)
Ranko Popović (Foto: Starsport)

Ranko Popović: Vojvodina je 110 godina istorije, želim da i naša imena postanu njen deo

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 13:40

„Najbolji ambijent za prvu pobedu na strani je u Novom Pazaru. Pazarci mogu da urade mnogo sa novim pojačanjima, Ljajić možda vredi više nego cela naša ekipa, ali mi smo tim koji uvek treba da izbaci nekog pojedinca“, poručuje strateg Vojvodine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Na krilima dva vezana trijumfa kod kuće protiv Javora (2:1) i IMT-a (2:1), Vojvodina želi da upiše prvu pobedu na strani u ovoj sezoni. Pred Novosađanima je veliki izazov, a da su zaista u usponu forme moraće da dokažu na veoma neugodnom gostovanju u Novom Pazaru, koji ove sezone gaji evropske ambicije (subota, 16.00, TV Arena Sport 3).

Izabrane vesti

U taboru Lala izuzetno uvažavaju predstojećeg rivala, ali žele da kvalitetnu partiju konačno pruže i van Novog Sada i dođu do celog plena.

Kao što vidite i sami, Novi Pazar je po sastavu i imenima koja su potpisali napravio ekipu za borbu za Evropu, što oni i najavljuju. Naše ambicije nisu ništa manje, tako da očekujemo mnogo. Ako i jedni i drugi damo ono što planiramo, onda će ovo da bude evropska utakmica. Uradićemo sve što je do nas da tako bude i nadam da će igrači da budu na potrebnom nivou. Znam da nas tamo čeka vrela atmosfera i dobro je da se igra u takvom ambijentu, ali da to bude pravi fudbalski ambijent i da bude sve korektno. Želimo da budemo na nivou koji se očekuje od nas, a to je da gledamo na gornji deo tabele, što treba da postane naš standard i da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji”, rekao je Ranko Popović, šef stručnog štaba Vojvodine, na konferenciji za medije.

Vošin strateg je detaljnije govorio o evropskom projektu predstojećeg protivnika, koji je letos potpisao tri veoma zvučna imena – Adema Ljajića, Sejdubu Sumu i Marka Šćepovića.

Sa tim pojačanjima zaista mogu da urade mnogo, s obzirom na njihov istorijat i sve ostalo. Hajde da vidimo gde su oni bili, koliko utakmica su igrali, da pođemo od iskustva, a da ne pričamo o tome koliko su zaradili i kolika je bila njihova tržišna vrednost. Ljajić možda vredi više nego cela naša ekipa, ako gledamo tako. Međutim, mi insistiramo uvek na timu, koji treba da bude taj koji će da izbaci nekog pojedinca. Neosporno je da su oni opasni i da imaju kvalitet i ne znam ko može da kaže nešto suprotno od toga. Ali to je jedna inspiracija i veliki izazov. Kako će oni njih da uklapaju, to je njihov problem i ne bih se bavio time. Sa moje tačke gledišta, uvek je lepo imati dobre pojedince, ukoliko su oni spremni da svoj kvalitet podrede kolektivu, koji će da izbaci nekad jednog, nekad nekog drugog. Trudimo da tako radimo i dešava se ono o čemu pričam, da tim izbaci nekog ko je u tom trenutku najspremniji. Novi Pazar ima mnogo dobrih igrača, a to iziskuje poštovanje i još je veći motiv za nas da budemo na nivou i da to pokažemo na terenu”.

Vojvodina u ovoj sezoni nema nijedan trijumf na strani. Popović ističe da je važno da igrači promene mentalitet po tom pitanju, jer se pobeda vrednuje jednako i kod kuće i u gostima.

Kad sam došao, rekao sam da ne igram fudbal kod kuće i na strani, jer su to potpuno isti bodovi, a Vojvodina treba uvek da ima isti standard. Nažalost, dugo nemamo pobedu u gostima, što je posledica nakaradnog razmišljanja, jer u razgovoru igrači mi kažu: ‘moramo da popravimo igru, pogotovo kad igramo kod kuće’. Onda ja kažem: ’a šta kada igramo na strani, da li tamo treba da se isključimo? Najbolje da onda ne idemo tamo, da sedimo kod kuće, štedimo pare i izgubimo 3:0. Što da idemo tamo?’ To je ono na čemu radimo mukotrpno od prvog dana. Igrači rade, popravljaju se, a u ove tri utakmice što smo igrali na strani, stvorili smo zaista mnogo šansi. Ne mogu da pričamo o onome što je bilo pre, ali u ovim mečevima smo igrali mnogo bolji fudbal. Nismo to materijalizovali, a da je nešto od stvorenih šansi ušlo u gol, izašli bismo kao pobednici i imali bismo mnogo više bodova. Ipak, realnost je drugačija i svaka sledeća utakmica nam je motiv više. Ne pretimo, ali nema boljeg ambijenta od ovog u Novom Pazaru da pobedimo, jer u tom slučaju bismo pokazali mnogo više od same pobede i sazrevali kao ekipa.”

Voša u prošloj sezoni nijednom nije uspela da veže tri pobede, a posle trijumfa nad Javorom (2:1) i IMT-om (2:1), Novosađani će pokušati da nova tri boda upišu na obalama Jošanice.

To je takođe veliki motiv za nas. Vi ste tu da pratite statistiku, a mene lično interesuje učinak. Idem iz utakmice u utakmicu, a vi posle brojte koliko je bilo pobeda. Probamo da promenimo mentalitet igrača, koji treba da sazrevaju. Kad uvedemo taj kod da svaku sledeću utakmicu igramo na pobedu, a ne da je ne izgubimo, onda će doći niz pobeda. Nadamo se da ćemo vam dati mogućnosti da ih brojite dugo, ali bilo bi malo nekorektno da sad pričamo o tome, da ne misli protivnik da motivišemo i njih i navijače. Stvarno prema svakoj utakmici potpuno isto pristupamo, uz veliko poštovanje prema protivniku. Rekao sam igračima neki dan na treningu: ‘pogledajte šta piše ovde na našem trening centru – FK Vojvodina. Ta Vojvodina je 110 godina istorije, pa hajde da vidimo gde smo mi tu, da se i mi uguramo u tih 110 godina, pa da neko jednog dana upiše i naša imena’. Treba da ostavimo nešto, a ne samo da budemo i prođemo. Voleo bih da na tome radimo dok smo ovde i da ostanemo jedan duži period”, završio je trener novosadske Stare dame Ranko Popović.


tagovi

FK VojvodinaFK Novi PazarRanko Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara