Makedonci žele još jedno slavlje (©Reuters)
Makedonci žele još jedno slavlje (©Reuters)

Rasplet u Diviziji C: Ključa u Atini i Tirani, Makedonci žive san

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 09:23

Grčka i Slovenija, odnosno Albanija i Belorusija, bore se za ulazak u jaču grupu Lige nacija, ali i da ostanu u konkurenciji za baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Našim južnim komšijama treba bod u Nikoziji protiv Jermenije za plasman u B diviziju

U sredu se spušta zavesa na grupnu fazu drugog izdanja Lige nacija. Zanimljiva bitka nas očekuje u C diviziji takmičenja pod okriljem UEFA. Pobednici četiri grupe izboriće plasman u jaču B diviziju. To pravo je već izborila Crna Gora koja je bila najbolja u Grupi 1. Sokolovi su ostali u konkurenciji i za baraž na Svetsko prvensvo u Kataru, ali za to treba da se poklope kockice.

UEFA je odlučila da nacionalnim selekcijama iz Lige nacija da dve karte za baraž za Mundijal 2022. godine. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinju u martu naredne godine, a trajaće do novembra, a 10 pobednika grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Ostaju još tri ulaznice, a konkurisaće 12 reprezentacija - 10 drugoplasiranih iz 10 kvalifikacionih grupa i dve selekcije iz Lige nacija. Za ta dva mesta u baražu konkurišu samo pobednici grupa iz tri najbolja ranga Lige nacija – A, B i C divizije, ali… Reprezentacije iz C divizije mogu do baraža ako se većina najboljih timova iz jačih divizija A i B preko kvalifikacija za SP se plasiraju na najveću smotru.

Šanse nisu velike, ali postoje, pa današnje bitke za pol pozicije nisu samo za prelazak u B diviziju. Ključaće u Atini, Tirani i Nikoziji gde se u direktnom dvoboju odlučuje o pobednicima grupa.

Grčka na svom terenu u Atini na stadionu Apolona Jorgos Samaras danas (20.45) dočekuje Sloveniju u borbi za prvo mesto u Grupi 3. Slovenci imaju dva boda više, pa je jasno da Helenima treba pobeda. U prvom meču u ljubljanskim Stožicama nije bilo golova.

Slovenija ima šansu da prvi put u istoriji kalendarsku godinu završi bez poraza. Uvek je pretrpela bar dva ili više poraza, a sada četa Matjaža Keka ima šansu da 2020. godinu završi bez gorčine poraza.

"Možemo mirno da se pripremimo za Grčku. Znamo šta možemo. Takođe, znamo kakva je Grčka kod kuće. Ali pre svega mislimo na sebe. Moramo da popravimo ono što nije bilo dobro, razmišljati o kvalitetu naše igre, o želji i karakteru koji moramo to da potvrdimo u sredu“, rekao je selektor Matjaž Kek, prenosi Siol.

Jan Oblak (©Reuters)Jan Oblak (©Reuters)

Dobra vest za Slovence da će na golu stajati jedan od najboljh golmana današnjice Jan Oblak. Čuvar mreže madridskog Atletika propustio je proteklog vikenda meč sa takozvanim Kosovom zbog povrede ramena, ali se oporavio.

Grci su podmladili selekciju. Pod vođstvom holandskog stručnjaka Jona van Šipa igraju odlično. Proteklog vikenda su pobedili Moldaviju sa 2:0 golovima Fortunisa i Bakasetasa.

Severna Makedonija živi san. Prvi put se plasirala na neko veliko takmičenje. Prošle nedelje je pobedila Gruziju u Tbilisiju sa 1:0 golom Gorana Pandeva i plasirala se na Evropsko prvenstvo naredne godine, a danas (18.00) na neutralnom terenu u Nikoziji protiv Jermenija ima šansu da osvoji prvo mesto u Grupi 2 i plasira se u jaču B diviziju. Makedonci imaju bod više od Jermenije i treba im bod da bi ostali na prvoj poziciji. Utakmica se igra na Kipru zbog nestabilne sitaucije u Jermeniji i ratnog sukoba sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

Selektor Igor Angelovski je na konferenciji za novinare u Nikoziji rekao da neće kalkulisati i igrati nerešeno. Rekao je da se neće žaliti na probleme u timu i da su svi oni koji su ovde kvalitetni i mogu da igraju za reprezentaciju.

Nikada nisam bio trener koji kalkuliše. Imamo dovoljno kvaliteta, igrači koji su ovde spremni su da pokažu zašto su ovde. Svaki pozitivan rezultat dovodi nas u Grupu B u Ligi nacija i to je veoma važno. Cilj je prvo mesto, da upotpunimo ovaj ciklus pobedom, a da li će sve osim trijumfa biti razočaranje, ne bih želeo da komentarišem. Uvek se pripremamo za pobedu“, rekao je Angelovski, prenosi portal sportmedia.mk.

On kaže da dobro poznaje Jermene.

"Bili smo u prošloj Ligi nacija sa Jermenijom i znamo da je dobra selekcija. Posebno bih istakao Barsegjana i Hofa koje poznajemo i bili su deo uspeha sa Vardarom. Osim što su dobri igrači, oni su i dobri momci. Ako budemo pravi, diktiraćemo okolnosti meča i nećemo imati problema“ zaključio je selektor makedonske reprezentacije.

U prvom meču ovih dveju selekcija u Skoplju, naše južne komšije su slavle sa 2:1.

I u Grupi 3 odluka o prvaku pada u direktnom dvoboju u Tirani. Albanija i Belorusija se bore za B diviziju (16.00). Bivša sovjetska republika ima dva boda prednosti, pa joj odgovara i bod. U prvom meču u Minsku Albanija je pobedila sa 2:0.

LIGA NACIJA, C DIVIZIJA - 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA 1

Utorak

Luksemburg – Azerbejdžan 0:0

Crna Gora – Kipar 4:0 (3:0)

/Jovetić 14, Boljević 25, 28, Mugoša 60/

Sreda

GRUPA 2

18.00: (2,65) Jermenija (3,10) Severna Makedonija (2,80)

18.00: (1,53) Gruzija (3,90) Estonija (7,00)

GRUPA 3

20.45: (2,05) Grčka (3,10) Slovenija (4,10)

20.45: (1,43) Tzv. Kosovo (4,40) Moldavija (8,80)

GRUPA 4

16.00: (1,87) Albanija (3,40) Belorusija (4,50)

16.00: (2,00) Kazahstan (3,30) Litvanija (4,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija GruzijeFudbalska reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara