©AFP
©AFP

Real ni pola sata nije posvetio slavlju titule, razmišlja se samo o Bajernu

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.05.24. | 09:52

Okršaj polufinala Lige šampiona u Madridu igra se od 21 čas, a rezultat iz prvog meča je 2:2

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida)

Nakon što je u subotu Đirona savladala Barselonu, čime je Real Madrid matematički osvojio špansku ligu, nekih desetak hiljada navijača se uputilo ka fontani Sibeles. Ali, policija čak nije ni zaustavila saobraćaj. Iz kluba su javili da igrači tu noć neće slaviti sa svojom omiljenom boginjom, i spontani posetioci trga morali su da feštu presele u obližnje kafane.

Izabrane vesti

Zna se da Realu domaće prvenstvo nije ni izbliza važno kao Liga šampiona, mada, ovaj put, ako je verovati španskim medijima, ovo je stanje još naglašenije. U klubu, kažu, nema druge teme - pred očima im je samo finale i željeni trofej. Nikakva proslava lige ne sme da dekoncentriše kraljeve Evrope u finišu sezone koja bi mogla bi završiti sa još jednim istorijskim uspehom.

Ne spominjemo slučajno finale. Mnogi navijači su već rezervisali smeštaj i put za London, a svi pozivi na oprez iz tima belih zvuče pomalo neuverljivo. „Verujem da prolazimo u finale jer se nalazimo na pravoj strani“, izjavio je Karlo Ančeloti na pres konferenciji uoči večerašnjeg meča, premda je dodao da je svestan poteškoća ovog revanša. Dani Karvahal se ipak našalio na račun mistera: „U poslednje vreme je postao plašljiv“, dodavši da svi sanjaju petnaestu Ligu šampiona.

Nakon mnogobrojnih povreda koje su apriori pretile prosečnom sezonom, paradoksalno, na samom kraju, Ančeloti ima na raspolaganju sve igrače osim Alabe. Novost je povratak Danija Karvahala nakon sankcije u prošloj utakmici. I premda već može da računa na glavnog golmana, on ipak neće igrati polufinale. Šef stručnog štaba je potvrdio da Kurtoa treba da dostigne optimalnu formu, pa je mesto čuvara mreže u Ligi šampiona i dalje za Lunina. Jedina nepoznanica bi mogla biti mesto drugog štopera – Čuameni ili Načo, i u zavisnosti od toga struktura sredine terena.

Kvota da Vinisijus postiže gol protiv Bajerna je 2,50

Zna se ko su Ančelotijevi omiljeni akteri na terenu, ali uprkos tome, uspeo je da ih amortizuje skoro sve u neverovatnoj egzibiciji prilagodljivosti i otpornosti. Otišao je Benzema, i Real je odigrao celu sezonu bez devetke. Povredila su se dva štopera, i u sredinu odbrane je ušao Čuameni. Karleto je pronašao idealno mesto za Belingema i uspeo da usmeri Rodriga i Vinisijusa u napadu. Modrić je počeo da ulazi kao odlučujući igrač u drugoj polovini meča – i premda mu se to ne dopada, na ovaj način ima optimalan učinak. Braim Dijas i cela „B postava“ su takođe profunkcionisali perfektno i odigrali svoju ulogu kada je god to bilo potrebno.

Ančeloti je svestan da je na Alijans Areni rezultat bio povoljniji od zasluženog i nije se libio da izjavi da je Bajern bio bolji. A u revanšu: „Odgovarala bi nam intenzivna utakmica, sa snažnim ritmom u odbrani i u napadu“, dodao je kao ključ za uspeh. Teško je proniknuti taktiku koju nameravaju da primene oba trenera, ali u svakom slučaju, ni Real ni Bajern nemaju potrebu da izađu na teren u petoj brzini. „Ne verujem da će ijedan tim da dominira svo vreme, igraće se u fazama“, predvideo je Tomas Tuhel.

Za As je mogućnosti Bajerna dešifrovao Karl Hajnc Rumenige.Preživeti Bernabeu je teško, ali je moguće. To je pokazao Lajpcig u osmini finala, a i moj prijatelj Gvardiola im je napravio probleme“, izjavio je sadašnji član Nadzornog odbora Bajerna, uz osvrt na vreme kada je nemački tim bio neprestani kamen spoticanja za Real. Dodao je da evropski derbi nije, kao što mnogi smatraju, Real – Siti, nego upravo Real – Bajern.

Dva tima su se suočila 27 puta u Kupu i Ligi šampiona, „upravo onako kako je zamislio Florentino“ – aludirajući ironično na Superligu.

Ali Florentino Peres maršira bez oklevanja ka istoriji. Real je pod njegovim vođstvom osvojio 34 trofeja, premašivši i samog Santjaga Bernabeua. U toku pandemije se pokazalo da su finansijski sanirani, uspesi se ređaju, novi stadion i plasmani u sam evropski vrh donose neprestane prihode, i najavljeni dolazak Kilijana Embapea plaši protivnike. Neprikosnovenost i moć na domaćoj sceni bi mogli postati zajednička osobina Reala i Bajerna. Inače, kako objasniti da jedan klub ne posveti ni pola sata slavljenju osvojene lige.

Karlo Ančeloti je uporedio svoje godine u Bajernu sa Realom i izjavio da trener mora da ima podršku kluba – u protivnom, ne može da sprovede svoju ideju. Očigledno, u Madridu mu se, bar u ovom drugom nastavku, to dozvoljava. A ideja, zbog koje je ponekad napadan kao dirigent svlačionice, a ne taktičar je „prilagođavanje osobinama igrača. Ne želim tim sa isključivo jednim identitetom.“

Zameralo se belima što igra povremeno nije lepa, što su se protiv Sitija branili, govori se o sreći koja ih prati i pomoći sudija. Ali Real uvek zna na šta igra – kada se brani, kada napada, kada drži loptu i kada igra kontranapad, i snalazi se u svim situacijama. A činjenice stoje – najviše bodova, najviše datih i najmanje primljenih golova. Rivali su bili slabiji, ali je Real izgubio samo jednu utakmicu u toku cele sezone.

Šampionati se osvajaju upravo tako i Ančeloti je imao pravo – nijedan Realov navijač se ne žali, a verovatno neće ni uskoro početi. U nedelju se, u najmanju ruku, na ulicama Madrida slavi osvojeno prvenstvo.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Pari Sen Žermen - Borusija Dortmund 0:1 (0:0), prvi meč 0:1

/Humels 50/

Sreda

21.00: (2,00) Real Madrid (3,50) Bajern (3,70), prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridBajern MinhenLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara