ROMA - A šta ćemo sa navijačima?

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.09.18. | 10:42

Loš početak sezone Vučice u senci sukoba najvatrenijih pristalica kluba sa predsednikom i sportskim direktorom

Teško će Roma ponoviti polufinale iz prošle sezone, ali staro je pravilo da u Ligi šampiona nema pravila.

Elem, Roma je bila aktivna u prelaznom roku, dovodila mahom talente i još uvek nedokazane igrače na velikoj sceni. Monći je sproveo pravu fudbalsku revoluciju u Večnom gradu, a samo ovog leta na pojačanja je potrošio sveukupno oko 130.000.000 evra. Džastin Klajvert, Ante Ćorić, Brajan Kristante i Nikolo Zaniolo imena su koja obećavaju, dok se od Stivena N'Zonzija i Havijera Pastorea očekuje da odmah donesu prevagu.

Izabrane vesti

Roma je ovog leta napravila bum sa u jednom trenutku rekordnom prodajom Alisona za 62.500.000, ukupno zaradila skoro 150.000.000 evra. Monći je sjajno vladao tržištem, mada ga je u jednom trenutku u potpunosti isekao propali posao s Brazilcem Malkomom, kojeg je ponuda Barselone bukvalno skinula sa leta za Rim. Roma je od tada bezuspešno tumarala tržištem s pojačanjem na desnom krilu, ali je tim na kraju kompletiran po želji Euzebija di Frančeska.

Nego, šta ćemo sa navijačima?

Kapa dole na trgovanju, ali fudbal nije i ne sme da se svede na prosti obrt para. Mora da postoji i neka strategija koja će pomoći prosperitet kluba u rezultatskom smislu, a ne samo da napuni džepove predsednika. Romine pristalice su nezadovoljne politikom vlasnika kluba Džejmsa Palote. Utisak je - s punim pravom. Čitavu situaciju najbolje oslikava transparent nakon poraza od Milana:

"Toliko o Skudetu i Ligi šampiona. Vaši trofeji su samo prodaje i profit."

Zaista, klub koji u jednom prelaznom roku proda vrhunskog golmana i motore na sredini terena - pre toga Mohameda Salaha - pritom ne dovede nijednog igrača vrhunske klase ne može da se smatra pretendentom na evropski vrh. U tome i leži koren nesuglasica. Američki biznismen posmatra Romu upravo tako - kao biznis. Kupi relativno jeftino, od (polu)anonimnih, osrednjih igrača i talenata napravi ime i prodaj skupo. Roma zapravo sve više liči na Sevilju, gde je Monći žario i palio. Kako onda najvatrenijim navijačima rimskog kluba da zvuče reči Palote i Monćija da Roma treba iz sezone iz sezonu da bude jača? Kao jeftina demagogija, naravno. Uprava odaje utisak da cilj zapravo nisu pobeđivanje i trofeji, već - zarada.

Pojedini potezi ovog leta mogli bi Paloti da se obiju o glavu. U uvodnim mečevima sezone bilo je evidentno odsustvo Radže Najngolana i Kevina Strotmana koji su zadužili dresove Intera i Marselja. Roma nije smela da se tek tako otarasi glavnih igrača u jednom prelaznom roku. Na stranu što Roma i po brojkama ima tek peti najskuplji tim u Seriji A - ispred Vučice je i godinama osrednji Milan - već zaista Juventus, Inter i Napoli imaju zvučnije i kvalitetnije kadrove. I iz tog ugla navijači imaju pravo. Juventus je doveo Kristijana Ronalda, Inter zadržao okosnicu tima i doveo kvalitetna imena, Milan je kupio Gonzala Iguaina, Lacio zadržao Sergeja Milinković-Savića... E sad, to nužno ništa ne mora da znači na terenu, tim pre što je Di Frančesko možda i najjača Romina karika, ali debela osnova za nezadovoljstvo Rominih tifoza i te kako postoji. 

Zato je neverovatna vest da je već nakon nekoliko kikseva počela licitacija o Di Frančeskovim naslednicima. Nije sporno, trener je uvek najodgovorniji, Di Frančesko je nekim taktičkim propustima i sam kumovao lošijem početku - najgori start još od perioda Zdenjeka Zemana iz sezone 2012/2013 - ali smena?! Pa to je van svake pameti. Prvo - reč je o najtalentovanijem italijanskom stručnjaku u ovom trenutku. Drugo - kako očekivati da ekipa odmah pobeđuje kada dođe "kamion" novih igrača. Treće - objektivno gledano, nekog vrhunskog kvaliteta tu nema. Zatim - nestrpljenje. Da bi se postigli dobri rezultati, ekipa mora da se uigra, a za to je potrebno vreme. Roma je u dobrim trenerskim rukama, ali Di Frančesko još uvek ispipava puls igračima, traži najbolju formaciju...

Iako riba uvek smrdi od glave, zna i sam trener Rome da je u nebranom grožđu i da se od njega u ovom trenutku očekuju i neke nerealne stvari. A kako je krenula Roma u prvenstvu, Di Frančesku će za ostanak na klupi biti potrebna još jedna dobra evropska sezona ili će se naći u nemilosti američkog milijardera. Prvi meč u Grupi G sa Realom neće biti lak, možda i ključan za sudbinu nekadašnjeg trenera Sasuola, ali prolaz ne bi trebalo da se dovede u pitanje u konkurenciji CSKA i Plzenja. Svesni su svi u Romi da su im negativna energija i pesimizam u ovom trenutku najmanje potrebni te rimski mediji uoči okršaja sa Kraljevskim klubom tvrde da u ekipi vlada jedinstvo, od rukovodioca preko trenera do igrača. Svi su uz Di Frančeska. Citiraju se i reči Edina Džeka da Vučica ima čime da zapreti šampionu Evrope. Da je atmosfera i dalje na zavidnom nivou govori i obećanje Kostasa Manolasa, da će, ako Roma osvoji jedan trofej ove sezone, ceo tim odvesti na letovanje na svoje rodno ostrvo Naksos.

Di Frančesko će na raspolaganju imati izrazito potentan i polivalentan napad. Barem tako izgleda po imenima. Edin Džeko, Dijego Peroti, Patrik Šik, Džengiz Under, Džastin Klajvert, Stefan El Šaravi, Havijer Pastore... Ako bi se sve kockice složile, Roma bi zaista mogla da izgleda brutalno napred. "Roma sa 100 lica", napravio je nedavno Korijere delo Sport nesvakidašnju analizu pokazujući da Di Frančesko, zahvaljujući vrlo raznovrsnom i kvalitetnom sastavu Rome, ima čak sto različitih opcija da pošalje na teren vrlo konkurentan tim. 

Međutim, problem je što odbrana nije toliko pouzdana. Prošle sezone defanziva rimskog tima bila je najbolja posle Juventusove, a ove je posle četiri kola primila sedam komada. Robin Olsen je već nekoliko puta bio na vetrometini , u odbrani duva na sve strane, igrači kao da su bez energije i volje, kritke je pretrpeo i kapiten srpske reprezentacije Aleksandar Kolarov. Roma i dalje kuburi sa pronalaženjem centralnog beka vrhunskog kalibra, ali svakako znači ostanak Alesandra Florencija na desnom beku, nakon mukutrpnih pregovora oko produžetka ugovora. 

Piše: Nemanja Banović
Grafika: Predrag Dučić
Foto: Action Images


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara