Ronaldo među štoperima! Koliko danas vredi? Ko ga sve želi? I gde će završiti?

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.04.19. | 12:01

Matijs de Liht je spreman

U novom rečniku internet žargona, za njega se moglo čuti i da je „ishajpovan“ igrač. Onaj o kojem se priča više nego zaslužuje.

Ali Matijs de Liht je sinoć pokazao da ceo taj „hajp“ nije bio slučajan i da je zaslužio da se oko njega otima pola Evrope. Maestralno je komandovao odbranom Ajaksa, nije dozvolio Juventusu da ugrozi gol Ajaksa, uprkos primljenom golu je dobio bitku sa Ronaldom, a na kraju je odradio i napadački deo posla postigavši gol za pobedu i polufinale Lige šmapiona. Sve što se oko njega dešava, dešava se sa razlogom. De Liht je u ovom trenutku najtraženiji štoper na svetu. A tek mu je 19 godina...

Izabrane vesti

Otkako se sa 17 godina projavio u prvom timu Ajaksa, De Liht je preko noći postao štoper od zlata.
„Već tada se ponašao kao veteran. Njegov mentalni sklop je neverovatan. Jednog ponedeljka je došao u osam ujutro u trening centar, iako je dobio poziv u reprezentaciji i imao je slobodan dan između do odlaska u reprezentaciju. Svi koji su bili pozvani u nacionalne selekcije, imali su pravo da odmore jedan dan. Umesto toga, Matijs je sav znojav radio u teretani u klupskom trening centru. Pitao sam ga šta radi tu i zašto ne odmara pred reprezentaciju, a on mi je odgovorio da ima program za treniranje kojeg mora uvek da se drži i da ga poštuje. Igrao sam sa Filom Nevilom, a on je ranije igrao sa Kristijanom Ronaldom i pričao mi je takve stavri o Ronaldu. De Liht je taj mentalni sklop“, rekao je nedavno trener Ajaksovih mlađih selekcija Džoni Heitinga.

De Liht je od devete godine u Ajaksu, prošao je sve mlađe kategorije, sa 17 godina debitovao za B tim, a već mesec dana kasnije za prvi tim Ajaksa. I od tada je nezamenjiv. Iste sezone je igrao finale Lige Evrope kao najmlađi učesnik u istoriji finala, a ubrzo je debitovao i za A tim Holandije. Takav uspon nije odavno viđen, Holandija i Evropa su počeli da bruje o novom fudbalskom čudu. Iako je bilo i teških momenata kao što je očajan debi za Holandiju protiv Bugarske, sve je to išlo u rok službe mladog dragulja i ojačalo ga. Sa 18 godina je postao kapiten Ajaksa.

U Evropi je krenula pomama, skoro da nema velikog kluba koji nije poželeo Ajaksovog štopera. Barselona je letos bila baš uporna, ali Ajaks je rešio da ga zadrži po svaku cenu. I napravio pogodak. De Liht je postao kičma Ajaksovog tima. Osim što savršeno komanduje odbranom, fenomenalan je u skok igri, nedostatak brzine nadoknađuje sjajnom anticipacijom i čitanjem igre, a tehnika i pas igra su mu na nivou vrhunskog plejmejkera.

Takvih igrača danas skoro da nema i zato na fudbalskoj pijaci vlada jagma za De Lihtom. Pomenimo samo neke od zainteresovanih klubova: Barselona, Juventus, PSŽ, Mančester Siti, Bajern, Mančester Junajted, Atletiko Madrid...

Svi oni žele Ajaksovog kapitena. Već od narednog leta.

Barselona izgleda kao favorit u toj trci. Poznato je da Ajaksova i Barsina škola neguju sličnosti jer su je Katalonci prepisali, pa bi se De Liht sjajno uklopio kao partner, a potom i naslednik Đerara Pikea u poslednjoj liniji Barse. Barsa je već kaparisala drugo Ajaksovo čudo i De Lihtovog prijatelja Frenkija de Jonga, pa će i to iskoristiti kao mamac za De Lihta. Ali biće potrebno mnogo više novca od 45.000.000 ili 50.000.000 evra koji su se pominjali letos. De Liht danas vredi makar 70.000.000 evra, a verovatno i više. Pregovori se vode mesecima, a Barsa želi da što pre završi posao.

Ozbiljno je zainteresovan i Juventus. Njegov direktor Paratići je već nekoliko puta boravio u Amsterdamu tim povodom, sinoć je mogao u očaju da gleda kako mu De Liht uništava još jednu sezonu u Ligi šampiona i da zamišlja kako bi ga bilo bolje imati kao saveznika nego kao protivnika. Bjankonerima je potrebna sveža krv u poslednjoj liniji s obzirom na odlazak Barzaljija u penziju, izraubovanost Đorđa Kjelinija i nepouzdanost Bonućija koji je potpuno drugi igrač kada ne igra u tandemu s jednim od pomenutih i kada mora da bude lider. Juventus se u ovoj priči oslanja na pomoć svog prijatelja Mina Rajole koji zastupa De Lihta, ali jasno je da će kontroverzni menadžer ići tamo gde mu ponude više i da ga prijateljstvo sa Nedvedom ne obavezuje da se finansijski žrtvuje zbog Juventusa. Teško da Juve može još jedno leto da napravi megatransfer posle Ronaldovog, tako da Stara dama verovatno ispada iz ove trke.

Međutim, oni koji mogu da istrče trku do kraja su Real, Bajern i PSŽ. Real vidi De Lihta kao idealnu zamenu ako ode nezadovoljni Varan, ali je već kupljen Militao iz Porta za 50.000.000 evra i pitanje je da li će izdvojiti ogroman novac za još jednog štopera.

Bajern pravi potpunu rekonstrukciju odbrane, već je platio 115.000.000 evra za Ernandeza i Pavara, ima još novca, ali bi ga radije potrošio na nekog ofanzivca nego na još jednog odbrambenog igrača. Ipak, svesni su ivažnosti De Lihta i znaju da će im se teško opet ovakva šansa ukazati.

PSŽ takođe traži štopera s obzirom da Tijago Silva polako silazi sa scene, a da je Markinjos pretvoren u zadnjeg veznog. Finansijski fer-plej ih ograničava, a ni sam De Liht nema želju da ide u Pariz. De Jong je mogao da uzme više novca u Parizu, ali je izabrao Barselonu. Verovatno da i De Liht razmišlja slično.

Mančesterki klubovi su zainetersovani, ali nisu u prvoj liniji kupaca. Gvardiola već ima Laporta i Stonsa kao takve tipove igrača, ali će ubrzo ostati bez Kompanija, možda i Otamendija. Junajtedu je štoper De Lihtovih karakteristika potreban kao hleb, ali ne treba se zčuditi ako Ed Vudvord povuče još neki glup potez na pijaci i izabere nekog drugog.

Ajaks se još ne izjašnjava, ali je svestan da će teško zadržati kapitena. Bitna je i ulogu Rajole, mada je njegov uticaj na De Lihta manji nego na ostale klijente. Za razliku od većine Rajolinih klijenata kojima nameće ulogu očinske i pijateljske figure, De Liht sa njim ima više poslovan odnos i drži ga na distanci. Mladi Holanđanin je jak karakter koji razmišlja svojom glavom i sam donosi ključne izbore, a Rajola će morati da se zadovolji ulogom običnog menadžera koji će biti tu da završi posao i detalje kada igrač donese odluku.

De Liht će biti jedan od igrača koji će obeležiti letnji prelazni rok, a Holandija je dobila štopera za narednih 15 godina. U tandemu sa Van Dajkom čini verovatno najbolji štoperski par na svetu.

(FOTO: reuters)


tagovi

Matijs de Liht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara