Kluž šampion Rumunije (©Twitter Romanian football)
Kluž šampion Rumunije (©Twitter Romanian football)

Rumuni režirali nesvakidašnje ligaško “finale”- odluka bez presedana, preokret, sumnjiv penal i treća uzastopna titula Kluža (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.08.20. | 21:54

Deak sa dve asistencije i golom raspršio snove Krajove

Poslednja runda doigravanja u rumunskom prvenstvu donela je novog-starog šampiona države. Kluž se okitio trećom uzastopnom, ukupno šestom titulom u istoriji, savladaši posle preokreta Krajovu – 3:1.

Ali da se podsetimo onoga što je prethodilo utakmici odluke. Tri sata pre početka susreta Izvršni odbor rumunske fudbalske federacije anonimnim glasanjem doneo je odluku da će se u slučaju nerešenog rezultata postupati kao da se igra finale. Dakle, prvo će se ići u produžetke, a ako bude potrebe i u penal seriju. Kluž je imao i dva boda i utakmicu više od rivala i jasno je bilo da će titula pripasti onome ko bude slavio, ali je potencijalni problem mogao je da izazove nerešen ishod. Čitava zavrzlama nastala je zbog duela koji je trebalo da bude odigran 29. jula protiv Astre, ali je zbog korona-pozitivnih u redovima te ekipe okršaj odložen.

Izabrane vesti

Izvršni odbor je presekao, a iako sigurno ima onih koji smatraju da je Krajova oštećena jer bi joj sa potencijalnih tri boda protiv Astre bio dovoljan remi protiv Kluža, Železničarima niko ne sme da ospori titulu jer su prikazali kvalitetniju fudbalsku predstavu i na kraju zasluženo slavili. Iako je jedna bitna sudijska odluka bila sporna.

Ali krenimo redom. Krajova je povela već u 10. minutu kada je Dan Nistor raspalio po lopti sa preko 20 metara savladavši nemoćnog Arlauskisa. Kluž nije delovao kao branilac titule sve do 36. minuta kada iz prve prave šanse došao do izjednačenje. Najbolji igrač tima čitave sezone Ćiprijan Deak je iz kornera pogodio u glavu Paula Vinisijusa, a brazilski štoper prosledio loptu u malu mrežu došašvi do petog pogotka u sezoni. I to je bio početak kraja za domaćina kojeg je samo puka sreća spasila još jednog primljenog gola do odlaska na odmor.

Nešto više od 10 minuta u drugom poluvremenu bilo je potrebno gostima da stignu do preokreta. Povovo je Deak bio asistent, još jednom je nacrtao loptu svom štoperu, ovoga puta Kevinu Boliju koji je kaznio to što su ga čuvari ostavili potpuno samog.

Imala je Krajova aktivan rezultat i nadu da može bar do produžetaka sve do 75. minuta i sporne situacije koja je prethodila jedanaestercu sviranom u korist Kluža. Uroš Ćosić je u šesnaestercu oborio strelca izjednačujućeg gola za Kluž Vinisijusa, a glavni sudija Hacegan je pokazao na belu tačku. Ali nije penal bio sporan, već je glavno pitanje da li se Vinisijus nalazio u ofsajd poziciji prilikom centaršuta Deaka. Vrlo je moguće da će narednih dana mediji u Rumuniji pisati i pričati o ovom spornom momentu. Dvostruki asistent je preuzeo odgovornost sa bele tačke, a treća lopta u golu Krajove otklonila je sve dileme oko toga da li će Kluž treći put zaredom biti šampion.

Pobeda Kluža je utoliko veća ako se zna da trener Dan Petresku nije mogao da vodi ekipu pošto je tokom dana testiran pozitivno na Kovid-19.

Kada je reč o Krajovi, najbolji napad plej-ofa je pre utakmice sa Železničarima imao šest vezanih trijumfa u doigravanju, ali kada je bilo najpotrebnije nestalo je municije pa Studenti nastavljaju šampionski post pošto su poslednji osvojili 1991. godine.



tagovi

Rumunska liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara