Sa kim, bez Svete, na večiti derbi?

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.02.19. | 10:18

Povreda mladog štopera donela veliku glavobolju Partizanovom stručnom štabu

Kao lego kockice posložila se odbrana Partizana od dolaska Zorana Mirkovića, postala je kremen-kamen za Superligu sa samo osam primljenih golova u 22 kola, ali pred najvažniju utakmicu proleća doživela je – zemljotres.

Mladi štoper Svetozar Marković je povredio koleno, moraće verovatno i na operaciju, pa se stručni štab crno-belih nalazi pred ozbiljnom dilemom: Sa kim u timu na večiti derbi?

Izabrane vesti

Duel sa Crvenom zvezdom na Marakani je pred vratima. Do najveće utakmice srpskog fudbala ostalo je još samo jedno kolo, u kojem će Partizan u Humskoj dočekati Proleter. I to je jedina „generalna proba“ koju će imati prinudno reformisana odbrana.

Koliko god Marković bio kritikovan za propuste tokom jeseni, statistika jasno govori da je odbrana Partizana sa samo osam primljenih golova u 22 kola najjača u Superligi. Na poslednjih osam prvenstvenih utakmica crno-beli su primili samo jedan gol, u Lučanima od Mladosti (1:1), a na svih osam mečeva tandem štopera činili su Marković i Valijente.

Sa čim sada raspolaže Zoran Mirković, kako može da kombinuje pred derbi? Previše pravih mogućnosti za kalkulisanje nema. Kako god da sastavi poslednju liniju, negde nešto u najavi škripi.

Partizan u igračkom kadru ima još trojicu štopera, svima prvo ime na pameti je svakako Nemanja R. Miletić, koji dugo već, od dolaska novog trenera, igra na poziciji desnog beka. Njegovo pomeranje u sredinu odbrane izazvalo bi i rotaciju na poziciji uz desnu aut liniju. Umesto jednog „tumbanja“, nastala bi dva. Za mesto desnog beka na raspolaganju je Miroslav Vulićević, koji je poslednji put u ligi bio na terenu još u septembru protiv Rada i samo koji dan kasnije protiv Kolubare u Kupu Srbije. Tu je i Gabrijel Enake, ali Rumun i kada je dobijao šansu kod Zorana Mirkovića, igrao je na poziciji krila.

Koje su još mogućnosti za crno-bele? Ukoliko bi stručni štab Partizana procenio da Nemanju R. Miletića ne bi trebalo pomerati sa beka, da bi to otvorilo više problema nego što bi donelo koristi, onda upražnjeno mesto na poziciji štopera mogu da pokriju dvojica igrača: jedan je veteran koji je u poslednje vreme vrlo malo igrao, drugi je golobradi mladić, koji - nije igrao.

Veteran Bojan Ostojić je dobio šansu na pripremama u Turskoj, tako da je fizički spreman da odgovori svim zadacima, ali njegov veliki hendikep je što je ove sezone odigrao samo jednu utakmicu i to u Kupu protiv Kolubare. Štaviše, iskusni štoper je poslednji put u prvenstvu bio na terenu u martu 2018. godine, pa gotovo godinu dana nije upisao nastup.

Opcija je i da se u vatru gurne mladi Strahinja Pavlović, od kojeg se u Humskoj mnogo očekuje i koji je zamišljen kao prirodni naslednik Svetozara Markovića kada njegov malo stariji kolega bude otišao u inostranstvo. Pitanje je samo da li ima smisla mladića koji još nema ni 18 godina gurnuti u vatru, da mu prva ili najviše druga utakmica u karijeri bude večiti derbi.

Na levom boku ionako se često menjaju igrači u Partizanu, šansu su jesenas dobijali i Nemanja G. Miletić i Slobodan Urošević, a na vrata kuca i mladi Zlatan Šehović, kojeg je povreda zaustavila taman kada je letos dobio priliku da se nametne kod Miroslava Đukića. Tu je i pre povrede Svetozara Markovića vladala dilema ko će dobiti tu čast da upiše nastup na večitom derbiju.

Obrni-okreni, ispada da je jedino Mark Valijente siguran starter na svom mestu pred mečeve sa Proleterom i Crvenom zvezdom. Sve drugo je jednačina sa tri nepoznate za Zorana Mirkovića i njegove saradnike. A, nemaju mnogo vremena da je reše, sat već otkucava...

Piše: Vujadin TOMKOVIĆ
Foto: Star Sport


tagovi

Svetozar Marković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara