Šaćiri traži novi ugovor, Džaka pazi na kartone, Srbi premotivisani…

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.06.18. | 11:09

Evo šta sve švajcarski mediji smatraju svojim glavnim atributima u večerašnjem okršaju u Kalinjingradu

Švajcarci poštuju kvalitete Srbije i neosporan talentat koji poseduje selekcija Mladena Krstajića, ali su sa druge strane uvereni da će u ovom meču preovladati iskustvo koje poseduje njihov tim.

Tamošnji portal 20 minuten napravio je analizu predstojeće utakmice u Kalinjingradu na nešto drugačiji način. Tema je jednostavna i glasi - ovo je 11 razloga zbog kojih će Švajcarska večeras savladati Rusiju.

Izabrane vesti

Krenućemo redom...

 SVE IGRE IZ SPECIJALA ZA UTAKMICU SRBIJA - ŠVAJCARSKA

1. ZATO ŠTO GRANIT DŽAKA NIJE DOBIO CRVENI KARTON 609 DANA

Švajcarci su svesni da će u pitanju biti psihološki teška utakmica, pa se tako boje i svojih živaca, koji su bili prilično tanki na prethodnim velikim turnirima. Još uvek je u svežem sećanju crveni karton Valona Behramija u Južnoj Africi protiv Čilea. Taj meč je mogao da im donese plasman u osminu finala, ali je Behrami pocrveneo već u 31. minutu.

Ipak, niko se ne plaši Behramija, već Džake. Granit je u prošlosti i te kako znao da pocrveni, ali isključenje u dresu nacionalnog tima nije zaradio već 609 dana. Veruje se da će produžiti za još jedan, odnosno da će Švajcarska sa 11 igrača na terenu uspeti da izbori pobedu protiv Srbije.

2. ZATO ŠTO JE DŽERDANU ŠAĆIRIJU POTREBAN NOVI UGOVOR

Jedan od aduta Švajcarske je Džerdan Šaćiri, koji ne samo da je najkvalitetniji igrač ovog nacionalnog tima, nego se smatra da je i najmotivisaniji jer je ispao sa Stoukom iz Premijer lige i sada želi da pronađe novi klub.

Ako želi da obezbedi transfer u neki premijerligaški tim moraće da potvrdi klasu na ovom turniru, a utakmica sa Srbijom predstavlja idealnu priliku za to.

3. ZATO ŠTO SU SRBI PREVIŠE MOTIVISANI

Švajcarci tvrde da srpski profesionalni sportisti sa sobom uvbek nose teret svoje zemlje, a između ostalog njihov uspeh ima za cilj kompenzaciju činjenice da Srbija ne raste ekonomski. Navodi se i da je srpska štampa preplavljena političkim stvarima.

Navodi se i izjava nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje Ivana Ergića, koja opisuje stvari na sledeći način: „Možete videti kako se sav bes, stvarni problemi i zabrinutost za bolju budućnost prenose na igrače“.

4. ZATO ŠTO ŠVAJCARSKA IMA BOLJEG GOLMANA

Švajcarci smatraju da je Vladimir Stojković njihova šansa na večerašnjoj utakmici. Navode da je veteran već igrao u 12 različitih klubova i da nikada nije bio standardan u jakoj ligi. Jan Zomer je mnogo kvalitetniji, a da je u dobroj formi dokazao je i protiv Brazila.

Sa druge strane, napominje se i da Zomer ima 29 godina, a veliki turnir ga dodatno motiviše da bolje brani nego što to čini u Menhengladbahu.

5. ZATO ŠTO JE SRBIJA PREVIŠE MENJALA

Naši večerašnji protivnici smatraju da je to što smo napravili previše izmena u poslednje vreme njihova objektivna šansa. Srbija je u kvlaifikacijama osvojila prvo mesto sa 21 osvojenim bodom. Ipak, smenjen je Slaboljub Muslin jer su iz nacionalnog saveza želeli da u nacionalnom timu igraju neki drugi igrači.

Mladen Krstajić se oslanja na drugačiji sistem od onog koji su igrali u kvalifikacijama, pa zbog toga Srbija ne može da igra na pravi način.

6. ZATO ŠTO RIKARDO RODRIGEZ IGRA LEVOG BEKA

Švajcarci smatraju da desna strana Srbije predstavlja najveći problem za protivnike. Krilo, gde se verovatno misli na Dušana Tadića, konstantno vuče loptu u sredinu i pravi probleme odbranbenoj liniji. Zbog toga je ključno što je na poziciji levog beka Rikardo Rodrigez. Smatra se da će prvotimac Milana ostati miran u ovim naletima i da bi mogao da predstavlja najvažnijeg igrača Švajcarske u ovoj utakmici.

7. ZATO ŠTO OVAJ TIM MOŽE DA NAPRAVI VELIKE STVARI

Svi mogu da pričaju o velikim ambicijama, ali su Švajcarci ubeđeni da je ova selekcija u stannju da napravi nešto veliko. Velikim rezultatom bi se smatrao plasman u četvrtfinale, a Petkovićev tim bi već večeras protiv Srbije mogao da pokaže da je spreman za to.

8. ZATO ŠTO JE TU VALON BEHRAMI

Osmi razlog za večerašnju pobedu je prilično kratak i jasan, a on glasi: Zbog Valona Behramija! To samo pokazuje koliko je celokupna fudbalska javnost bila oduševljena načinom na koji je momak rođen u Kosovskoj Mitrovici sačuvao Nejmara u utakmici protiv Brazila. Očekuje se da na visini zadatka bude i protiv Orlova.

9. ZATO ŠTO ŠVAJCARSKA NEĆE BITI NERVOZNA AKO PRIMI GOL

Švajcarci smatraju da je karakter možda i ključna prevaga u večerašnjoj utakmici. Podsećaju da je ovaj nacionalni tim gubio od Španije u prijateljskoj utakmici sa 1:0, pa je izborio 1:1, a isti slučaj je bio i sa Brazilom na otvaranju Mundijalu.

Švajcarska u Kalinjingrad stiže sa uverena da neće pasti čak i ako se rezultat ne bude kretao po planu.

10. ZATO ŠTO ŠVAJCARCI ZNAJU ŠTA SE DOGODILO 2010. GODINE

Švajcarci smatraju da su 2010. godine dobili ozbiljnu opomenu pre osam godina u Južnoj Africi. Tada su savladali Španiju na otvaranju, a onda nisu uspeli da postignu gol protiv Čilea i Hondurasa, zbog čega su ispali.

To je predstavljalo dovoljno upozorenje i značajno iskustvoi da se takve stvari više ne ponavljaju.

11. ZATO ŠTO JE NEMOGUĆE DA SEFEROVIĆ I DALJE TRČI NA TERENU BEZ KONKRETNOG UTICAJA

Švajcarci pominju veliki trud Harisa Seferovića, koji se dosta troši, ali prosto mora da mu se dogodi da dobije jednu pravu loptu.

Veruje se da će jedan centaršut konačno biti upotrebljiv i da bi lopta mogla da se nađe na njegovoj glavi u ključnom trenutku utakmice. To je njegovo najjače oružje.

Foto: Action images


tagovi

Džerdan ŠaćiriRusija2018Granit DžakaJan ZomerVladimir Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara