Slavlje Bibarsa Natha (©Reuters)
Slavlje Bibarsa Natha (©Reuters)

Sadikova čarolija i egzekutor Natho: Partizan u finalu Kupa! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.06.20. | 22:02

Crno-beli pred 15.000 navijača u Humskoj slavili sa 1:0 i zakazali borbu za pehar sa Vojvodinom

Ide Partizan po peti uzastopni trofej Kupa! Treći put u ovih pet godina srušio je Crvenu zvezdu, dobio je derbi, pokazao da je gazda u Humskoj - 1:0. U utakmici u kojoj je najzad imalo šta da se vidi, koja je bila neuporedivo bolja od poslednjeg prvenstvenog derbija, odluka je pala jedne majstorije. Velike majstorije.

Često kritikovani, često omalovažavani Umar Sadik zasijao je kao nikad. U šesnaestercu Zvezde napravio je dar-mar, driblingom bacio na zemlju Miloša Degeneka. Samo taj detalj bi bio dovoljan za aplauze, ali kada se iz toga izrodila i asistencija, pa gol Bibarsa Nahtha za pobedu, jasno je ko je junak polufinala Kupa.

Izabrane vesti

Mora se pomenuti i apsolutno izvanredna igra Strahinje Pavlovića, koji je stizao sve i svuda, dobio more duela, odneo brdo lopti i na kraju je poneo i kapitensku traku kao nagradu. Imaće čega da se seća kada sutra ode u Monako.

Zvezda je imala premalo raspoloženih ofanzivaca. Mirko Ivanić se ponavljao, igrao dobro do gola, uvek opasni El Fardu Ben je imao momente, ali nedovoljno da bi se stvorila neka zaista opasna prilika pred golom Partizana. Dva dobra prekida, to je bilo sve od crveno-belih.

Bolje je Partizan otvorio derbi. Veći deo prvog poluvremena prošao je u inicijativi crno-belih, lopta je više vremena provodila na polovini crveno-belih.

Međutim, tu prednost domaći tim nije uspevao da pretoči u neke velike šanse. Partizan je igrao atipično u odnosu na dosadašnji deo sezone, u odnosu na svu filozofiju koju generalno forsira Savo Milošević. Opredelili su se crno-beli na duge pasove, preskačući sredinu, verovatno pokušavajući da iz drugih lopti, odbitaka u okolini šesnaesterca rivala dođu do situacije opasne po gol.

U takvoj igri žrtva je bio Natho, najkreativniji igrač Partizana, koji u prvih pola sata gotovo da nije pipnuo loptu osim kod izvođena prekida. Ali, čim bi došao do fudbala, kapiten reprezentacije Izraela je bio siguran u pasu, odmah je otvarao dijagonale i pravio opasne situacije, koje nedovoljno raspoloženi, pre svih Lazar Marković, nije koristio.

Zvezda je imala problem da pod visokim presingom Partizana iznese loptu na protivničku polovinu i da stvori pritisak pred šesnaestercem večitog rivala. Više iz moranja nego iz htenja i njeni defanzivci su gađali dugim loptama, ali kada bi lopta krenula po zemlji, bilo je kombinatorike, doduše takođe bez nekih opasnosti po gol Vladimira Stojkovića. Jednu od opasnih situacija koju je napravio Ivanić zaustavio je klizećim u poslednjem trenutku odlični Strahinja Pavlović.

gallery

Imao je Partizan više udaraca u prvom delu, Sadik je uputio najopasniji šut koji je ukrotio Milan Borjan, a golman Zvezde se pomučio da zaustavi i pokušaj Takuma Asana. Zvezda je do svoje najbolje prilike došla u finišu poluvremena, kada je uspela da se nametne i pomeri crno-bele na njihovu polovinu. Dva vezana slobodna udarca imali su puleni Dejana Stankovića u poslednja dva minuta, kod prvog je Ivanić pogodio u živi zid, a kod drugog Ben u - stativu.

Jako bitan detalj prvog poluvremena, koji je mogao da opredeli dalji tok utakmice: u Partizanu po žuti karton imala su obojica zadnjih veznih, radilica tima, Zdjelar i Šćekić, a kod Zvezda trojica od četvorice igrača u zadnjoj liniji: Degenek, Gobeljić i Rodić. Visio je mač nad glavom, mirisalo je da će neko, ako se igra rasplamsa, pocrveneti.

Krenulo je otvoreno sa obe strane u nastavku, zapretio je prvo Ivanić, pa Sadik i Asano, a onda napokon jedna majstorija vredna institucije kakva je večiti derbi: Sadik je fantastičnim driblingom u šesnaestercu bacio Degeneka na zemlju, na tacni uposlio Natha, a ovaj matirao Borjana - 1:0.

I posle toga počelo je da seva kao na pravom derbiju. Na napad jednih odgovarao je napad drugih. Sadik je imao bombu koju je Borjan odbranio, Suma "mešao" u šesnaestercu, ali preterano pa je izgubio loptu, a Milunović je zapretio glavom posle prekida. Pa, opet Suma sa desetak metara iz okreta preko gola... Prštalo je! Najzad i da se oči malo napune valjanog fudbala.

U tom jeku otvorene borbe desila se povreda Stojkovića, potrajalo je dok je izašao iz igre i to je na kratko ubilo utakmicu, ali na kraju ostaje utisak - derbi daleko iznad onog prethodnog. Možda ne savršeno kvalitetan, ali prokrvljen za razliku od prethodnog prvenstvenog.

Partizan je doktorirao takmičenje u Kupu. Peta godina zaredom kako će igrati u finalu. Ostaje Vojvodina kao poslednja prepreka do rekorda - petog uzastopnog trofeja.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 1:0 (1:0)

/Natho 58/

Beograd

Stadion u Humskoj

Gledalaca: oko 15.803

Sudija: Novak Simović

Partizan (4-2-3-1): Stojković (od 78. N. Stevanović) – Miletić, Ostojić, S. Pavlović, Urošević – Šćekić, Zdjelar – L. Marković (od 72. F. Stevanović), Natho (od 67. Suma), Asano – Sadik.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić - Jovančić (od 65. Gavrić), Petrović (od 83. Jovičić) - Ben, Ivanić (od 76. Radulović), Vukanović - Boaći (od 65. Tomane).


tagovi

Sadik UmarBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara