Samo ga pustite

Vreme čitanja: 6min | pon. 19.11.18. | 18:52

Možda i poslednja utakmica u karijeri Karlosa Teveza će biti najveća i najteža

Argentina je malo predahnula, Superklasiko ludnica opet počinje da trese celu naciju i državu. Do konačnog obračuna najvećeg duela u istoriji argentinskog fudbala je ostalo još pet dana. Odluka o šampionu Južne Amerike pada u subotu uveče, u revanšu Superklasika između Boke i Rivera.

Posle 2:2 na Bombonjeri koju je River preživeo lakše nego što se očekivalo, sada je Boka u težoj situaciji. Osim što će igrati pred 70.000 neprijateljski nastrojenih Galinerosa, Bokini igrači će biti i pod pritiskom zbog prvog meča u kojem nisu iskoristili prednost domaćeg terena, nadigrani su i u nadokandi vremena su propustili veliku šansu da (ne)zasluženo slave sa 3:2. Zato i ne čudi što kod Bokinih navijača i dela javnosti naklonjenog ovom klubu, vladaju strepnja i zebnja pred konačan okršaj na Monumentalu.

Izabrane vesti

Kako pobediti River?

Navijači Boke imaju samo jedno rešenje – Karlos Tevez!

Popularni Apač se vratio u Boku da osvajanjem Kopa Libertadores otpleše poslednje taktove u velikoj karijeri. Uostalom, njegov povratak je bio deo velikog plana o stvaranju ekipe koja će pokoriti Južnu Ameriku i Boka nije žalila para da sklopi takav tim. U tu svrhu, su letos kupili i Maura Zaratea, zadržali najbolje igrače i obezbedili treneru Skelotu sve uslove za osvajanje Kopa Libertadores.

Tevezov učinak na putu do finala nije bio ključni. Iako mu je obećana jedna od glavnih uloga kada se vraćao iz Kine gde se odrekao ogromnog novca, Karlitos je bio na granici između klupe i prve postave. Počeo je kao starter u grupi uz Abilu u napadu, ali je tokom sezone gubio kredit. Došao je Zarate, oporavio se Benedeto, a put do minutaže je krčio i maldi Kolumbijac Vilja. Uz Abilu koji je bio skoro nezamenjiv, Tevez je na kraju postao tek četvrta, čak i peta napadačka opcija Boke.

Korpulentni Ramon „Vončop“ Abila je dao pet golova (jedan u finalu), Dario Benedeto četiri (drugi u finalu) iako je propustio veći deo takmičenja zbog povrede, Pavon i Zarate po tri, Kardona dva... Tevez je doprinos dao sa tri gola, uglavnom ulazeći sa klupe, za ukupnih 234 minuta na terenu. Bio je bliži golf terenu nego fudbalskom...

Ipak, kako je sudbina crtala put do istorijskog finala, tako su navijači Boke sve češće imali Tevezovo prezime na usnama. Svaka čast snažnom Abili, snalažljivosti Benedeta, brzini Vilje, nepredvidivosti Zaratea... Svako ko voli Boku i ko joj želi dobro je u okršajima sa Riverom priželjkivao otrovni dodir Karlosa Teveza. A ni njega nije mnogo pogađalo što ne igra koliko bi trebalo i kao da je bio ubeđen u veliko finale sa Riverom gde će svima pokazati.

Verovatno ga je žuljala klupa u prvom meču finala na Bombonjeri i u poslednjih nekoliko mečeva, ali u interesu tima nije želeo da podriva Skelotov autoritet i da diže prašinu. Kada je izgledalo da će River boljom igrom pokoriti Bombonjeru, Skeloto se „setio“ Teveza i uveo ga u poslednjih dvadesetak minuta meča. Upravo je to bio i najbolji period Bokine igre i upravo je Tevez u nadokandi vremena spakovao Benedetu šansu utakmice koju je Armani skinuo. Dovoljno da Bokini navijači krenu u javni apel da Skeloto počne meč na Monumentalu sa Tevezom u ekipi.

Istina, Karlitos više nije ona nekadašnja mašina iz Mančester Sitija i Juventusa. Ali u ovakvim okolnostima, ne igraju samo fudbalski kvaliteti ključnu ulogu. Finale Superklasika je utakmica kao nijedna druga. U njoj su potrebni hladna glava, vatreno srce i znate šta još već. A mnogi to nemaju za ovakvu utakmicu.
„On je unikat među fudbalerima. Može da igra svaku utakmicu, svako finale na svetu. Da je danas došao u Barselonu, sutra bi igrao finale. Da je u Realu, i tamo bi ga izabrali za finale. Isto je da li igra za Boku, Mančester ili Korintijans. On je čovek za finala“, rekao je juče Luis Menoti, najveći trener u istoriji argentinskog fudbala.

I to je ono što svi misle, a što je izašlo kroz Menotijeva usta. Skeloto bi morao da pusti Teveza u prvu postavu na Monumentalu. Igrao je Karlitos mnoge velike utakmice u karijeri, ali ova je najveća. Momak koji je odrastao u jednom od najopasnijih krajeva planete, zloglasnom predgrađu Fuerte Apače u koji policija zalazi samo naoružana do zuba, je rođen za ovakve utakmice. Koliko god da mu je velika želja da pomogne voljenoj Boki, toliko je motivisan da nanese štetu omraženom Riveru. Tevez nije politički korektan tip koji će reći da navija za River protiv stranih klubova. On istinski želi da River pati, a od poraza u finalu na svom Monumentalu u finalu Kopa Libertadores je teško zamisliti veću patnju.

On već ima ogromno iskustvo iz polufinala Kopa Libertadores 2004. godine kada je dao gol. Boka je na Bombonjeri u prvom meču ostvarila minimalnu prednost, a onda je River preko Luča Gonzalesa poveo u revanšu na Monumentalu. Tevez je izjednačio i usledilo je čuveno „pilićarsko“ radovanje pred 70.000 pobesnelih Riverovih navijača. Dobio je crveni karton, River je ubezo opet poveo i delovalo je da će Karlitos biti tragičar.

Ipak, Pato Abondancijeri je na penal seriji zaustavio šut Maksija Lopeza i odveo Boku u finale, pa je Tevez poput Bate Mirkovića na Maksimiru imao sreće da ga javnost ne razapne na krst zbog adrenalinske gluposti. Tevez je tada bio klinac, danas je prekaljeni veteran. Krv će mu opet ključati na Monumentalu ali će imati dovoljno iskustva da ne napravi sličnu glupost. Sve to zna i Giljermo Skeloto koji je igrao taj dvomeč 2004.

Tevez danas nije u formi u kakvoj je bio tada. Počeo je samo tri od poslednjih deset mečeva. Ipak, u poslednjem prvenstvenom meču pre Superklasika na Bombonjeri je dao dva gola Tigreu i najavio da je naoštren. Poslednji put kada je Karlitos gostovao na Monumentalu, bilo je to u decembru 2016. pre nego što će otići po veliki novac u Kinu, pa se vratiti da igra iz ljubavi. Bio je to jedan od najboljih Superklasiko mečeva u istoriji, možda i najbolja utakmica u svetskom fudbalu te godine. Boka je na krilima fantastičnog Teveza preokrenula sa 1:2 na 4:2, a Karlitos je dao dva gola (jedan evrogol!) i imao divnu asistenciju. Ohladio je Monumental i Bokini navijači se nadaju da će sličan film gledati u subotu...

Skeloto je pod sve većim pritiskom da počne meč sa Apačom u startnih 11. Niko neće moći da ostane ravnodušan ako na Monumentalu ugleda momka sa prezimenom Tevez na dresu. Ni Skeloto, ni Galjardo, ni štoperske stene Majdana i Pinola...

Karlos Tevez je čovek za ovu utakmicu. Najveću. I posle nje će verovatno reći – kraj! Kakav god ishod da bude...

Posle ovog finala nema druge šanse. Samo jednom u životu se igra Superklasiko u finalu Kopa Libertadores. Samo jednom u istoriji se to finale igra prvi put na dve utakmice. Samo jednom se može pobediti ili izgubiti utakmica veka. Druga ne postoji. Ovo je Apačova poslednja i najvažnija.

Zna to i Giljermo Baros Sekloto, legenda Boke koji je odigrao tolike utakmice u tandemu sa Martinom Palermom. I verovatno bi dao sve da u subotu ima Palerma u timu. Ali imaće nešto nasličnije što postoji toj verziji – Karlitosa Teveza. Samo da ga pusti sa lanca...

(FOTO: Reuters)


tagovi

Karlos TevezSuperklasikoBoka juniorsRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara