Senzacija! Švajcarski sat zaustavio Brazil s plaže

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.06.18. | 21:55

Srbija prva u grupi!

Nova senzacija na Mundijalu! Ovoga puta i najveća. Švajcarska je zaustavila prvog favorita takmičenja Brazil i remijem od 1:1 zakuvala situaciju u našoj grupi E. Posle prvog kola, Srbija je prva sa tri boda, Brazilci su razočarali, a Švajcarci najavili ozbiljnu kandidaturu za drugi krug. Način na koji je švajcarski sat odoleo Brazilcima, zaista poziva na upozornje Maldesn Krstajića i njegove izabranike pred ključni meč u Kalinjingradu za pet dana. Ako je upozorenje uopšte i bilo potrebno... 

Švajcarci su večeras u punom svetlu pokazali svog najboljeg igrača - SISTEM! Ekipa koja je godinama na okupu nema talenat da se nadigrava s Brazilom, verovatni ni sa Srbijom, ali ima automatizme u igri koji su dovedeni do savršenstva i sportski bezobrazluk da se potuče sa svim. Pa i sa brazilskim perlama koje u prvom mundijalskom izdanju izgledaju kao da su došle s plaže. Ovo svakako nije ishod koji može da raduje Srbiju, ali je možda i dobra poruka da nema nikakvog prostora za kalkulacije i da Srbija protiv "Ujedinjenih Nacija" ispod Alpa mora svim silama da juriša na pobedu i da se ne zanosi ničim manjim.  

Izabrane vesti


BRAZIL - ŠVAJCARSKA 1:1
/Kutinjo 20 - Cuber 50/

Stadion: Rostov Arena
Kapacitet: 45.000
Sudija: Sezar Arturo Ramos (Meksiko)

Brazil (4-3-3): Alison - Danilo, Silva, Markinjos, Marselo - Paulinjo (od 67. R. Agusto), Kazemiro (od 60. Fernandinjo), Kutinjo - Vilijan, Nejmar, Žezus (od 79. Firmino).

Švajcarska (4-2-3-1): Zomer - Lihtštajner (od 87. Lang), Akanđi, Šar, Rodrigez - Behrami (od 70. Zakarija), Džaka - Šaćiri, Džemaili, Cuber - Seferović (od 80. Embolo).


Brazil je počeo i u većem delu meča odirgao opušteno kao da će biti dovoljno vremena za sve je. Kao da je ovo neka vrsta zagrevenja i kao da će Švajcarska sama sebe da pobedi. Lagana igra do noge, poneki atraktivan potez i nonšalantno trčkaranje Brazilaca nisu impresionirali Švajcarce koji su tačno znali šta žele. Kompaktne linije, igra bez rizika, čvrsti - a ponekad i pregrubi - u duelima... Pokazivali su mišiće Brazilcima od starta. Kad već ne mogu da se nadigravaju sa njima... Nešto slično što su odigrali nedavno u prijateljskom meču protiv Španije. Ispostavilo se da im je to bila sjajna proba za Brazilce i da do maksimuma testirali svoje defanzivne kapacitete.

Brazilci su probali na čist individualni kvalitet da probiju oklop Sajdžija i uspeli su posle dvadeseak minuta igre. Filipe Kutinjo je maestralno sa 20 metara plasirao kiflu u suprotan ugao Zomerovog gola i tada je delovalo da je Brazil otpočeo kanonadu.

Švajcarci ni posle primljenog gola nisu odustali od svoje igre. Sistem je i dalje funkcionisao. S tim što su bili još grublji u duel igri i na taj način izbacival iNejmara i drugove iz zone komfora i pshiološkog balansa. Kutinjov momenat inspiracije je bio jedino što su Brazilci večeras uradili... Sve ostalo je bilo preterano soliranje koje je bilo prekriveno rezultatskim maskom i vođstvo za koje se mislilo da može samo da raste, a nikako da bude neutralisano. 

Švajcarci su dočekali šansu iz prekida da kazne uspavani Selesao. Drugačije nije ni moglo... Šaćiri je centrirao na peterac gde je Cuber odgurnuo uspavanog Mirandu i pored skamnjenog Alisona zakucao loptu u mrežu. Bio je to možda i faul, ali i nedopustivo loša reakcija Mirande i Alisona.

Švajcarci su vratili stvari na početak, s tim što im je ra razliku od poečtka, ovoga puta ostalo samo 40 minuta da brane bod koji su zacrtali. Tite je brzo prepoznao da brazilska mašina štuca i reagovao kako je mogao. Izmešao je vezni red, pojačao ofanzivu, ubrzao tempo... Ali Švajcarci su dobili krila posle izjednačenja, a posle dugo, dugo vremena su brazilski živci bili na proveri kako se ponašaju u situaciju kada pod hitno moraju da napadnu. Odavno Brazil nije imao ovakvu situaciju...

Istina, u poslednjih petnaesteak minuta se igralo samo na švajcarskoj polovini, a potom i pred Zomerovim golom. Brazilci su stezali obruč, očekivali da Nejmar prospe neku magiju, ali je Švajcarska sve izdržala. Imao je Selesao sjajne šanse u finišu, ali je tada i sreća bila saveznik Petkovićevog tima. Firmino je promašio pobedu, Miranda propustio šansu da se iskupi i Brazilu ostaje da žali što ozbiljnije nije shvatio švajcarski ispit. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Reprezentacija BrazilaRusija2018reprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara