Sila puta ubrzanje: Može li Jirka da postane unapređena verzija Nemanje Radonjića?

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.01.19. | 16:21

Slovak pokazuje da je spreman odmah da ulteti u vatru i započne borbu, ne samo za ulazak u širu rotaciju ekipe, već i da bude starter na proleće

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Beleka)

Navijačima Crvene zvezde nije potrebno mnogo vremena da se vežu za nekog i igrača i pre vremena ga pošalju u beskrajne visine. Nemački Vaker Nordhauzen u tehničkom smislu nije bio preterano izazovan protivnik, ali zato u fizičkom i te kako jeste. Član tamošnje Regionalne lige bio je tvrd orah za srpskog šampiona u pojedinim trenucima meča, ali jedan igrač nije imao nikakve komplikacije na terenu. U prvih pola sata Erik Jirka je ostavljao iza sebe rivale i prašinu i apsolutno oduševio sve prisutne na terenu hotela Regnum.

Izabrane vesti

Levi bek Crvene zvezde Milan Rodić imao je priliku u letošnjim kvalifikacijama da se upozna sa kvalitetima mladog reprezentativca Slovačke, koji je pravio izuzetne probleme odbrani srpskog šampiona u dvomeču sa Spartakom iz Trnave, a pre svega u prvom okršaju na stadionu Rajko Mitić. Ipak, ovoga puta je reprezentativni bek osetio sve benefite koje sa sobom nosi takav saigrač na tvojoj strani terena. Jirka je sa sobom odvlačio direktnog čuvara, a onda promenom pravca „lepio“ i druge pratioce za sebe i ostavljao ogroman prostor Rodiću, koji je u mnogo navrata tokom prvog poluvremena imao priliku da se priključi napadu i dodatno napravi probleme odbrani rivala.
Jirka je pokazao da je vrlo dobar igrač i da se uklopio u ekipu. Poseduje veliki kvalitet i verujem da će nastavi kao i u ovim prvim utakmicama“, rekao je posle meča sa Nordhauzenom Mohamed el Fardu Ben.

Od igrača kojem je pred početak priprema predviđana selidba u Zemun, Jirka je kroz svega nekoliko treninga pokazao da je spreman odmah da ulteti u vatru i započne borbu, ne samo za uklazak u neku širu rotaciju ekipe, već i da bude starter na proleće. Toga je sigurno svestan i Vladan Milojević, koji verovatno neće dozvoliti da 21-godišnjišnji Slovak naglo izgori i da ga proguta breme velikog očekivanja nestrpljive Zvezdine publike.
Imamo dobra pojačanja, uprava je radila na pravi način, ono šta smo potencirali kao pojačanja to smo i ostvarili. Videćemo da li će biti odlazaka i dolazaka. Ne želim nikoga da izdvajam. Generalno, javnost ne treba da donosi sud, nekome pripreme padaju teško, neko lakše podnosi te napore, ali zadovoljan sam kako radimo”, svesno je odbio Zvezdin strateg da na bilo koji način govori direktno o kvaitetima mladog fudbalera.

JIRKA KAO DURASEL ZEKA 

Sa druge strane, navijači Crvene zvezde su odmah nakon meča sa nemačkim niželigašem počeli da govore o novom Nemanji Radonjiću, potencijalnom transferu od 15.0000.000 evra i igraču koji će srpskog šampiona narednog leta uvesti neku novu evropsku jesen. Jasno je da je za takve priče prerano u ovom trenutku, ali to nikada nije sprečavalo zvezdašku javnost da sanja velike snove.

Vidi se i tokom prvih dana zvezdinog boravka da Jirka ima sve pridsipozicije da postane saveršeni deo pazla Vladana Milojevića. Poznato je da Zvezdin šef stručnog štaba obožava krilne igrače koji ne zapostavljaju defanzivne obaveze. A Jirka je baš takav. Dosadan kao krpelj, direktnim čuvarima ne da da podignu glavu, niti mu je potreban glas sa klupe da ga podsetina obaveze i u drugom pravcu. Jirka je došao u Crvenu zvezdu kao gotov proizvod, što se vidi i na poslednjim treninzima. Deluje krajnje profesionalno, koncentrisano, do te mere da optimisti u Zvezdinoj ekspediciji u mladom Slovaku vide unapređenu verziju Nemanje Radonjića. Istina, bar za sada nije toliko kreativan, ali...

Jirka će pred pravim izazovima i na pravom prijemnom ispitu biti tek u predstojećih 10 dana, kada će crveno-beli imati četiri znatno jača ispita, protiv ozbiljnijih protivnika nego što je Nordhauzen. Slovak nije imao nikakvih problema sa adaptacijom, što mu je omogućilo sasvim solidno poznavanje srpskog jezika, koji iz dana u dan sve više usavršava. Instrukcije koje mu postavlja stručni štab Crvene zvezde očigledno vrlo dobro razume i počeo je da ih primenjuje u praksi, a ukoliko nastavi da se uzdiže na ovaj način Aleksa Vukanović i Veljko Simić će morati dodatno da pojačaju rad, kako bi bili u prvom planu u prolećnom delu sezone.

Foto: FK Crvena zvezda


tagovi

Erik JirkaVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara