Slavi Fil Foden
Slavi Fil Foden

Siti uzvratio Totenhemu, ali platio De Brujneovom glavom, Liverpulova najbolja šansa Junajted u sredu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.04.19. | 15:22

U Mančesteru 1:0 golom Fila Fodena već u petom minutu meča

Nije bilo holivudske drame, nije bilo poteza zbog kojih je cela fudbalska planeta padala na kolena. Posle epskog okršaja u Ligi šampiona i šokantne eliminacije Građana, Mančester Siti i Totenhem odigrali su značajno nezanimljiviji i pre svega nekvalitetniji prvenstveni meč u kojem je aktuelni šampion slavio sa 1:0 i sačuvao prednost nad Liverpulom uoči velikog gradskog derbija sa Junajtedom.

Siti naime sada ima bod prednosti nad Liverpulom, koji u nedelju ide na noge davljeniku iz Kardifa. Ali čak i ako tu pobedi neće se sam pitati o sudbini, jer Siti ima meč manje. Ne bilo koji meč. Ima Mančester junajted na Old Trafordu! Svidelo im se to ili ne, Junajted će odlučivati o tome koji će od dva njegova mrska rivala uzeti englesku krunu.

Izabrane vesti

Istina, ove sezone Siti ije izgledao kao značajno kvalitetniji sastav od Junajteda, ali Siti je takođe umorniji zbog čega je Pep Gvardiola izvršio tri izmene u odnosu na tim koji je u sredu ispao od Totenhema u Ligi šampiona. Jedna je bila presudna. Fil Foden umesto Davida Silve. Tek druga njegova ligaška utakmcia u startnih 11 Premijer lige i odmah gol. Već u petom minutu meča, posle odličnje kombinacije Bernarda Silve i nesebičnog Serhija Aguera, koji je Fodena poslužio kao na tacni. Prvi igrač rođen posle 1. januara 2000. koji je postigao premijerligaški gol za Mančester Siti. Ujedno sa 18 godina i 327 dana trći najmlađi strelac u istoriji Građana.

Videći Fodenov gol je međutim značio samo da je već u tom petom minutu počeo novi ispit Sitijevog karaktera. Posle žestokog udarca pretrpeljenog u Evropi morao je Gvardiola da pokaže da mu ekipa ipak nije psihološki potonula. Da na Etihadu živi taj šampionski kvalitet.

I uspeo je. Mada nije impresionirao. Delom sigurno i zato što je odmarao Vensana Kompanija (umesto njega igrao Džon Stons), delom i zbog Benžamena Mendija (Oleksandr Zinčenko), ali čini se pre svega zato što Siti jednostavno nema vrhunsku odbranu. Sitijeva najbolja odbrana je to što retko protivniku uopšte dozvoljava da uzme loptu u noge. Kad se to desi, međutim, a protiv Totenhema to jednostavno mora da se desi, Sitijeva poslednja linija ne uliva poverenje.

Imao je tako Totenhem šansi da se vrati u meč, ali utisak je da su Pevci, kao i Siti uostalom, i fizički i psihički prosto bili iznureni. Maurisio Poketino je izvršio čak pet izmena u odnosu na meč Lige šampiona, na klupi ostavio Uga Lorisa, Kijerana Tripijea, Danija Rouza, Viktora Vanjamu i Musu Sisoka, ali ni tu nije bio problem. Problem je bio taj što Hjong-min Son, Totenhemov evropski junak, nije mogao da u razmaku od četiri dana odigra dve tako maestralne utakmice. Kada je pred kraj prvog meča i dobio šansu da izjednači – u sredu ne bi dva puta pitao – mlako je šutirao u odličnog Edersona.

Bila je to najbolja šansa Totenhema, dok je pandam na drugoj strani terena verovatno bio udarac Rahima Sterlinga sa peterca, koji je Paulo Gazaniga refleksno zaustavio. Po jedan pokušaj sa obe strane da od sudije Majkla Olivera iznude penal, još nekoliko pretećih akcija, polušansi, ali sve skupa mnogo nervozniji meč od onog u Ligi šampiona.

Siti je naravno na kraju zadovoljniji, ali i Siti je morao da plati visoku cenu za ova tri boda. Još u prvom poluvremenu se prilikom jednog šuta povredaio Kevin De Brujne.  Sa bolnom grimasom na licu spustio se na zemlju, delovao je sasvim utučeno. Delovao je kao igrač svestan da se do kraja sezone neće vraćati na teren. Cela mu je sezona bila takva. A Siti jednostavno nije isti tim sa i bez Kevina De Brujnea.

Ovaj današnji ispit karaktera je svejedno položio. Već u sredu sledi novi. Možda i odlučujući.

ENGLESKA 1 - 35. KOLO

Subota

Mančester Siti - Totenhem 1:0 (1:0)
/Foden 5/

16.00: (1,65) Bornmut (4,00) Fulam (5,10)
16.00: (4,30) Hadersfild (3,60) Votford (1,85)
16.00: (2,90) Vest Hem (3,40) Lester (2,40)
16.00: (1,75) Vulverhempton (3,50) Brajton (5,10)
18.30: (2,70) Njukasl (3,00) Sautempton (2,85)

Nedelja
14.30: (3,10) Everton (3,35) Mančester Junajted (2,30)
17.00: (1,50) Arsenal (4,40) Kristal Palas (6,25)
17.00: (14,0) Kardif (6,75) Liverpul (1,20)

Ponedeljak
21.00: (1,22) Čelsi (6,50) Barnli (13,0)

*** kvote su podložne promenama

(FOTO: Reuters)


tagovi

Fil Foden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara