Sklapanje mozaika: Austrija prvi ozbiljan test Zvezdine uigranosti

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.01.19. | 09:55

Druga provera ekipe Vladana Milojevića na pripremama u Turskoj

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Antalije)

Vaker Nordhauzen je poslužio kao idealan protivnik za probijanje leda u turskoj Antaliji, ali tek od današnjeg okršaja sa Austrijom iz Beča (15.00, TV Arena Sport) slede one istinske provere za Crvenu zvezdu.

Izabrane vesti

Nemački tim je donekle mogao da posluži kao pandan ekipama iz Superlige, koje se uglavnom brane pred naletima srpskog šampiona, iako je član tamošnje Regionalne lige i te kako znao i da pripreti golu Beograđana u drugom poluvremenu. Međutim, ovoga puta će ekipa Vladana Milojevića biti u prilici da se suoči sa rivalom koji će se sasvim sigurno nadigravati na terenu velelepnog hotela Regnum.

Crveno-beli su u proteklom periodu proučavali različite načine na koji mogu da se prilagode protivničkom sistemu igre i uspostave kontrolu igre i dominaciju na terenu, ali je protiv Nordhauzena bilo jasno da je određenim linijama tima potrebno vreme da dođu do željenog automatizma.

To se odnosi i na štoperske pozicije, gde deluje da je u ovom trenutku siguran starter samo Vujadin Savić, koji je u poslednje dve sezone pokazao da se ekspresno prilagođava partnerima u poslednjoj linij tima.
Generalno, za štoperski tandem je potrebno vreme da se uigra. Ja sam se i sa Le Talekom i sa Degenkom brzo uklopio, pa se nadam da ću i sada sa Milunovićem ili Babićem. Ili njih dvojica, ko god da bude igrao, šef će sigurno rotirati. Milunović je odličan igrač, to smo znali još dok je igrao za BATE i drago mi je da je došao. Kad treba da se pomogne tu je i moj cimer Žule Stojković, kada šef to bude tražio, tako da imamo igrače koji mogu da igraju na više pozicija”, rekao je Savić.

Vladan Milojević će do kraja priprema, odnosno do početka prolećnog dela sezone, tražiti idealna rešenja i za preostale linije tima. Konkurencija za Zvezdin dres dugo nije bila ovako žestoka, a to se jasno može osetiti i na treninzima u Beleku, gde svaki igrač izvlači poslednji atom energije kako bi odradio zadatak na pravi način i dokazao stučnom štabu da mu je mesto među odabranima.

Individualni kvalitet nije nešto što bi trebalo izdvajati nakon meča kakav je bio onaj sa Nordhauzenom, ali je pažnju na sebe privukao Erik Jirka, o kojem samo reči hvale imaju i njegovi saigrači. Mladi Slovak je i onako ozbiljnu konkurenciju na levom boku doveo do usijanja, jer Veljko Simić i Aleksa Vukanović, nemaju nameru da odustanu od borbe za mesto u startnih 11.
Jirka je stavno dobar momak i to me raduje, a pokazao je vrlo brzo i na terenu da je ozbiljan talenat. Ima neverovatnu brzinu i mislim da će biti veliko pojačanje za nas. Verujem da je pred njim lepa karijera. Stvarno sam se iznenadio, nisam znao da sasvim pristojno priča srpski, što će mu značajno olakšati adaptaciju”, dodao je Savić.

Austrija nije blistala u prvom delu sezone, pa su stoga ove zimske pripreme od ogromnog značaja za sastav Tomasa Leča. Bečlije su prvi deo sezone završile na petom mestu tamošnje Bundeslige sa 21 bodom manje od vodećeg Salcburga, kojeg je upravo Crvena zvezda eliminisala u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona. Ipak, ovaj tim je pre samo dva dana u Beleku savladao Dinamo iz Zagreba rezultatom 2:0.
Želimo da pokažemo da možemo da igramo na visokom nivou protiv tako snažnog protivnika. Ovakve prijateljske utakmice mogu da posluže igračima da vide da mogu da se nose sa jakim rivalima, baš kao što je to bio slučaj i sa Dinamom. To može da naše samopouzdanje da učini znatno većim”, rekao je strateg Austrije.

Ono što bi moglo da malo pokvari plan jeste loše vreme u Beleku. Olujni vetrovi praćeni obilnim padavimama duvali su i u toku noći, mada se u međuvremenu situacija stabilizovala, pa se za sada ne govori o mogućem odlaganju. Pride, terenu na Regnumu imaju adekvatnu drenažu mada su sigurno i oni istrpeli, pa neće biti idealnih uslova za igru.

Kako bilo, posle okršaja sa ekipom iz Beča, crveno-bele očekuju još tri provere u Beleku i to na svaka tri dana, a protivnici će biti Ludogorec (2. februar), Rabotnički (5. februar) i na kraju Maribor (8. februar).

(FOTO: FK Crvena zvezda)


tagovi

Vujadin Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara