Skudeto kome nema ko da se raduje

Vreme čitanja: 10min | sub. 20.04.19. | 09:28

Večeras je Juveu remi dovoljan da osvoji osmi skudeto, mesec i kusur dana pre završetka prvenstva, ali u gradu i u klubu kao da nikome nije do slavlja posle ispadanja iz Lige šampiona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Preduskršnja subota u italijanskom šampionatu bi mogla da iznedri nekoliko presuda uključujući i skudeto kojem se, kako svedoče izveštaji iz Torina, niko neće preterano radovati: Juventus bi mogao da postane prvak već ove večeri, ako ne izgubi od Fjorentine. Interu se smeši treće mesto i sigurna karta za Ligu šampiona u slučaju pobede nad Romom, a trijumf na Tardiniju protiv Parme u vreme ručka doveo bi Milan u slatku dilemu: navijati za Romu da otvori borbu za treće mesto ili priželjkivati pobedu gradskog rivala koja bi mu omogućila beg u trci za četvrto mesto koje takođe vodi u Ligu šampiona. 
 
Biće ovo i subota okršaja igrača i trenera sa svojim bivšim klubovima: Spaleti i Ranijeri su vodili Romu odnosno Inter, Politano je odrastao u Trigoriji, a Najngolan je svoje najbolje godine života proveo u Kazal Paloku (rimski kvart), Zaniolo dolazi na stadion koji je mogao da bude njegov. U Bolonji Mihajlović, Sorijano i Poli igraju protiv “njihove” Sampdorije, a Ramirez protiv tima u kojem je stekao igračko ime. Na Tardiniju Kucka bi mogao da “raščisti” neke nerešene račune sa Milanom. 

JUVENTUS  - FJORENTINA 

Izabrane vesti

Atmosfera u Kontninasi i Torinu je nadrealna. Večeras  je Juveu remi dovoljan da osvoji osmi skudeto, mesec i kusur dana pre završetka prvenstva, ali u gradu i u klubu kao da nikome nije do slavlja posle ispadanja iz Lige šampiona. Alegri neće moći da računa na čak sedmoricu povređenih fudbalera. Dugačkoj listi se pridodao Dibala koji će morati da bude van stroja barem dve nedelje. Osim njega neće biti na raspolaganju Perin i Kedira za koje je sezona već završena,  Kaseres ima još 10 dana do ozdravljenja dok su Kjelini, Kosta, Mandžukić u fazi posmatranja. Nije sigurno da će Ken početi meč od prvog minuta pošto Alegri razmišlja da pošalje na teren trio Kvadrado, Bernardeski, Ronaldo. U Torinu tvrde da je CR7 motivisan da se okiti titulom najboljeg strelca Serije A i da će zato igrati sve utakmice do kraja. Na sredini terena bi mogao da predahne Matuidi, na njegovom mestu bi trebalo da igra Bentankur pored Pjanića i Emre Džana. U odbrani su Rugani i Bonuči jedini izbor za centralne bekove dok su Kanselo i Spinacola u prednosti nad De Šiljom i Aleksom Sandrom. 

Vinčenco Montela više misli na revanš meč polufinala Kupa Italije proitv Atalante nego na Juventus, pošto Fjorentina više nema šta da traži u prvenstvu. Zato su moguća sva iznenađenje oko sastava Ljubičastih. Naš Nikola Milenković bi trebalo da igra na poziciji desnog beka dok je Hancko u prednosti nad Biragijem za levi bok. Pecelja i Vitor Ugo su pouzdan halfovski tandem. Napad i srednji red su potpuna nepoznanica, čak ni Kjeza nije siguran da će početi meč od prvog minuta. 

PARMA - MILAN 

Dobra vest za Parmu je Žervinjov povratak od prvog minuta na teren. Bivši igrač Rome je u prošlom kolu odigrao drugo poluvreme protiv Sasuola i biće srpeman za btiku sa Rosonerima. Trener Parme D’Aversa će imati na klupi Siligardija, koji se oporavio od povrede dok će morati još da sačeka na Inglezea i Bjabjanija. Veoma važan je povratak Bruna Alveša, koji će zauzeti svoje mesto pored Bastonija i Jakoponija, pošto će Parma protiv Milana, najverovatnije igrati u formaciji 5-3-2, sa Dimarkom i Gacolom na bekovskim pozicijama. Podsetimo, Parma je na poslednja dva meča osvojila dva boda igrajući bez golova sa Torinom i Sasuolom. Tim sa Tardinija se nalazi u dobroj poziciji, ali je potrebno još pet bodova da bi se stiglo do sigurne zone. Posebno će biti motivisan za meč Kucka pošto će želeti da se “osveti” svom bivšem klubu. Sa Žervinjom bi u špicu trebalo da igra Čeravolo

Milan ima obavezu da pobedi Parmu kako bi dao smisao trijumfu nad Lacijom posle četiri utakmice u kojoj je uknjižio samo jedan bod. To neće biti tako lako i pored 20 bodova prednosti Rosonera u odnosu na Parmu jer Rosoneri imaju ozbiljne probleme sa utakmicama koje se igraju u vreme ručka. Na 16 mečeva u 12.30 Milan je ubeležio samo tri pobede. Sreća za Gatuza je da je Parma u ovoj sezoni izgubila od svih velikih timova Serije A na svom tereneu. 

U odnosu na meč protiv Nebeskoplavih biće par novina. Na gol se vraća, posle zalečene povrede, Donaruma dok su Zapata i Konti, izgleda, uspeli da ubede Gatuza da im pruži šansu premeštajući Musakija i Kalabriju na klupu. U napadu Kutrone ima male šanse da zaigra na mestu Pjonteka i pored toga što će Poljak, pre ili kasnije, imajući u vidu i meč u Kupu Italije sa Lacijem, morati da uzme mali predah. Paketa će biti na Tardiniju ali samo na klupi. Ući će u igru samo u slučaju krajnje nužnosti. Kesi i Bakajoko bi trebalo da budu na terenu od prvog sudijskog zvižduka i pored ružnog gesta sa Ačerbijevim dresom posle meča sa rimskim klubom. Moguće je da Gatuzo pruži šansu Bilji kako bi poštedeo zvižduka i provokacija Bakajoka na Tardiniju. 

BOLONJA  - SAMPDORIJA

Siniša Mihajlović protiv svog bivšeg tima traži bodove spasa za svoju Bolonju. Međutim, nije jedini bivši na meču na Dal’Ari. Pored Mihe i Sorijano je nosio dres Sampdorija kao i Poli koji će po običaju biti u baražu sa Džemailijem za mesto pored Pulgara na sredini terena. Inače, srpski trener će igrati ponovo sa “lažnom devetkom” Palasijem iza koga će kružiti Sansone, Sorijano i Orsolini. Tim pre što je Santander mora da odradi još jednu utakicu suspenzije. Mnogo veći problem za Mihu je što ne može da računa zbog kartona na Dajksa koji je pravo otkriće ove sezone i biće jedan od najtraženijih bekova u sledećem prelaznom roku. Mihajlović je na devet mečeva u kojima je ukrstio koplja sa Đampaolom samo jednom uspeo da izađe kao pobednik, uz šest remija i dva poraza. 

Sampdorija dolazi rasterećena svih briga. Daleko od zone ispadanja i sa samo teorijskim šansama da stigne do Lige Evrope, izabranici Đampaola mogu da igraju bez opterećenja meč. Jedini, posebno motivisan, igrač će biti Kvaljarela koji je u trci da postane golgeter Serije A. Budući da je Gabijadini ostao u Đenovi zbog kartona, iskusnom Kvalji društvo u napadu će praviti Defrel. Posle dužeg vremena na klupi ćemo videti Kaprarija koji je preskočio veći deo sezone zbog povrede. Iza napadača bi trebalo da igra Ramirez koji se afirmisao u Evropi upravo noseći dres Bolonje. 

EMPOLI - SPAL 

Empoli je u velikim problemima zbog povrede serije svojih igrača. Andreacoli, praktično, neće imati adekvatne zamene na klupi. Osim Silvestrija, La Gumine, Pajača, povredili su se i Antoneli, Farijas i Učan. Toskanski klub će igrati u formaciji 3-5-2 sa Nikolauom koji je debitovao protiv Atalante u Bergamu, dok će u napadu Kaputu biti uparen sa Oberlinom. Meč na Kastelaniju je svojevrsna majstorica. Istina, bodovi su mnogo potrebniji Empoliju: vredan bod u Bergamu protiv Atalante će izgubiti na svojoj vrednosti ako ne bude začinjen ovgo podneva sa pobedom. Od kakao se vratio na klupu Empolija, Andracoli je kod kuće zabeležio pobede obe utakmice, portiv Frozinonea i Napolija. 

Spal dolazi pun samopouzdanja. Tim iz Ferare je u poslednjih pet kola uzao skalp timovima kao što su Juve, Roma i Lacio i ima šansu da reši svoju sudbinu protiv Empolija. Naime, u slučaju pobede tim iz Ferare bi pobegao na devet bodova Empoliju sa još samo pet kola do kraja prvenstva. I Spal će igrati u formaciji 3-5-2. Ispred Vivijana ćemo videti Čoneka, Vikarija i Bonifacija. Na sredini terena, po svoj prilici, neće biti Jasmina Kurtića od prvog minuta, iako se oporavio od povrede. U napadu bi trebalo da vidimo pored Petanje, Flokarija strelca pobedonosnog gola protiv Juventusa.

ĐENOVA - TORINO 

Na poslednjih osam utakmica Đenova je ostvarila samo jednu pobedu, i to onu najtežu: bila je prvi tim koji je porazio Juventus u ovogodišnjem izdanju Serije A. Prandelijevi momci su se opustili posle velikog trijumfa nad Bjankonerima i od tada su, na četiri utakmice, osvojili samo bod, protiv Napolija igrajući sat vremena sa igračem manje. Prandeli mora da disciplinuje svoje fudbalere, poslednje tri utakmice su završili sa deset igrača, i da prodrma svoje napadače: postigli su samo tri gola na osam utakmica u nizu, od kojih dva protiv Juvea i jedan protiv Napolija. Đenova nije u alarmantnoj situaciji, ali ako ne osvoji bodove protiv Torina mogla bi da se nađe u vrlo nezavidnoj situaciji. Radovanović se bori sa Velozom za mesto režisera igre Grifona dok bi Lazović trebalo da dejstvuje po desnoj strani terena. Prandeli neće moći da računa na Pandeva i Biraskija zbog kartona. 

Valter Macari je rizikovao da se pojavi na Marasiju bez napadača. Jago Falke je povređen, Zaza je suspendovan zbog kartona, srećom Beloti je izdržao kaznu i potpuno je spreman da predvodi Toro. U tim Granata bi trebalo da se vrati od prvog minuta naš Saša Lukić pošto je po poslednjim informacijama iz Filadelfije u prednosti nad Mejiteom. Naš reprezentativac će biti u paru sa Rinkonom u veznoj liniji dok bi Berenger i Bazeli trebalo da budu podrška Belotiju. Torinu je potrebna pobeda da bi odžao u životu evropske ambicije posle dva uzastopna remija. 

LACIO - KJEVO 

Lacio nema pravo na grešku protiv već prežaljenog Kjeva. Tri boda protiv Udinezea su vratili u igru tim Nebeskoplavih za Ligu šampiona i igrači Simonea Inzagija su pozvani da iskoriste direktan sudar Intera i Rome, kao i gostovanje Atalante na San Paolu, da zarade neki bod u odnosu na svoje direktne takmace. U sastavu neće biti Lejve zbog kartona i umesto njega će igrati Milan Badelj. Nije isključeno da Inzagi ostavi na klupi Milinković Savića i Lulića imajući u vidu da Lacio čeka revanš meč polufinala Kupa Italije protiv Milana sledeće srede na San Siru. Imobile će igrati od prvog minuta jer Inzagi želi da se Čiro što pre odblokira, pošto bez njegovih golova Nebeskoplavi teško mogu da ostvare svoje ciljeve. 

Kjevo je od prošlog vikenda i matematički u Seriji B. Filip Đorđević je povređen, a Nenad Tomović će biti na klupi. Očekuje sa da trener tima iz predgrađa Verone pruži priliku seriji mladih fudbalera. 

UDINEZE  - SASUOLO 

Trener tima iz Friulija Igor Tudor je protiv Lacija odmorio ili poštedeo par igrača koji nisu bili fit kako bi bili spremni i orni da igraju, možda, i najvažniji meč sezone, protiv Sasuola. Zato ćemo na stadionu u Udinama videti, više manje, isti tim koji je doneo sedam bodova Udinezeu na tri meča pre poraza od Nebeskoplavih. Ispred Muse u postavci 3-5-2 će igrati De Majo, Ekong i Samir. Na sredini terena se vraća petorka Larsen, Fofana, Mandragora, De Pol i D’Alesadro. Jedina nedoumica je ko će od trojice napadača, Lazanje, Okake i Puseta, početi meč na klupi. 

Sasuolo je sa pet osvojenih bodova u poslednja tri meča praktično obezbedilo opstanak u Seriji A. Timu iz Emilije bi u Udinama mogao da pet kola pre kraja cementira svoj prvoligaški status. De Zerbi će u Udinama igrati sa svojom klasičnom formacijom 4-3-3. Naš Filip Đuričić je, izgleda, izgubio prvilegovano mesto u napadačkoj hijerarhiji. Berardi Boga su su sigurni delovi trozupca dok će Matri i Babakar biti u baražu za poslednje mesto. U veznu liniju se vraća Lokateli pored standardnih Sensija i Dankana dok će odbrana biti standardna: Lirola, Ferari, Demiral i Rožerio.

INTER - ROMA 

Inter je propustio dve “set lopte” da osigura ponovni izlazak u Ligu šampiona protiv Lacija i Atalante na San Siru. Na ta dva meč Spaletijevi igrači nisu uspeli da postignu jedan gol. Sreća za Inter je da je Handanović zaključao svoju mrežu na San Siru. Na poslednjih osam mečeva u Seriji A, Nerazuri su imali polovičan učinak četiri pobede, dva poraza i dva remija uz gol razliku 6:3, što znači da su postizali manje od gola po utakmici. Povratak Maura Ikardija u tim nije promenio taj trend i zato se s nestrpljenjem očekuje odluka Spaletija da li da ključeve napada protiv Đalorosih poveri bivšem kapitenu ili Lautaru Martinezu. U korist Ikardija govori statistika budući da je Roma jedna od njegovih omiljenih žrtava u Seriji A, dok je Lautaro svojim radom i ponašanjem, pre povrede, zaslužio dres startera. Što se tiče sastava, pozadi ćemo imati standardnu četvorku sa kapitenom Handanovićem: D’Ambrozio, De Fraj, Škrinjar i Asamoa. Na sredini terena bi trebalo da vidimo Vesina i Galjardinija. Brozović će gledati meč sa tribina, njegov povratak se priželjkuje za utakmicu sa Juventusom, dok se Borha Valero oporavio, ali bi trebalo da ide na klupu. Trio Politano, Najngolan, Perišić je garancija. Politano igra celu sezonu na visokom nivou, Najngolan je napravio velike pomake u poslednjih par nedelja, ostaje samo da Perišić konačno pokaže deo svog repertoara. 

Roma dolazi u Milano bez svog kapitena Danijelea De Rosija i to je veliki hendikep za Đalorose, pošto nemaju u timu igrača koji može da nadoknadi izostanak njegovog kvaliteta i harizme na terenu. Na golu će biti potvrđen Mirante, iako se Olsen oporavio od povrede. Činjenica da je Roma sa italijanskim golmanom konačno vezala dva meča u Seriji A bez primljenog gola je uticala na odluku Ranijerija koji će, poznajući njegov stil igre, ići na defanzivni tip utakmice sa kontranapadima. Florenci i Kolarov se vraćaju na svoje bekovske pozicije, Facio i Manolas će biti u sredini dok će Pelegrini i Kristante biti bedem ispred odbrane. Zaniolo će igrati u ulozi ofanzivnog pleja. El Šaravi se oporavio od povrede i zauzeće svoje mesto po levom boku dok će Under i Klajvert konkurisati za ulogu desnog krila. U špicu ne bi trebalo da bude iznenađenja što znači Džeko od prvog minuta. 

SERIJA A - 33. KOLO: 

Subota

12.30: (5,70) Parma  (3,70)  Milan (1,70) 
15.00:  (1,15) Lacio  (8,50)  Kjevo (15,00) 
15.00:  (2,75) Đenova  (3,00)  Torino (2,80) 
15.00:  (2,15) Empoli  (3,35)  SPAL (3,50) 
15.00:  (1,90) Kaljari  (3,50)  Frozinone (4,20) 
15.00:  (2,20) Udineze  (3,35)  Sasuolo (3,35) 
15.00:  (2,20) Bolonja  (3,35)  Sampdorija (3,35) 
18.00:  (1,50) Juventus  (4,10)  Fjorentina (7,00) 
20.30:  (1,80) Inter  (3,60)  Roma (4,60) 

Ponedeljak

19.00:  (1,90) Napoli (3,60) Atalanta (4,00) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić
Foto:
Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara