Slučaj Moraes: Ukrajinski savez tvrdi da je sve čisto

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.19. | 17:05

Ali da li je baš tako....

Prvi čovek FS Ukrajine, Juri Zapisotski odreagovao je na vest da bi njihov nacionalni tim mogao da ostane bez četiri boda koja je osvojio u prva dva kola kvalifkacija Grupe B za Evro 2020. On tvrdi da je sve čisto oko Žuniora Moraesa i da je on po zakonu mogao da igra za Ukrajinu, što je i uradio na susretima sa Portugalijom (0:0) i Luksemburgom (2:1).

"Apsolutno smo ubeđeni da je sve ispravno!", tvrdi predsednik FS-a. "Poštovana je procedura i ispoštovali smo kompletnu legistraturu. Žunior Moraes je prijavljen pet godina u Ukrajini, a proverili smo i da li su ispoštovani svi zakoni što se tiče dobijanja državljanstva. Pozicija Saveza je da mi nemamo nikakvu sumnju da je sve urađeno po našem zakonu"

Izabrane vesti

Ali pitanje je da li je sve tako kako kažu, jer Portugalci trvde da je Brazilac proveo četiri godine i osam meseci na teritoriji Ukrajine, pošto je tokom 2017. igrao u Kini. Prema pravilima Fife fudbaler može da igra za državni tim ako je rođen on, njegovi rodiltelji ili deda i baba u toj državi, ili ako u njoj bez prekida provede pet godina.

Moraes u dresu Šahtjora

Naturalizovani napadač Šahtjora mogao bi da napravi velike probleme izabranoj domovini, jer je sličan problem FIFA rešila najtežom kaznom  - oduzimanjem osvojenih bodova. To se dogodilo Boliviji u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. koja nije ispoštovala proceduru oko Paragvajca Nelsona Kabrere, te je ostala bez četiri boda, ali i 11.000 evra te nije uspela da se plasira na Svetski kup.

Poslednja vest kaže da je luksemburški savez podneo prijavu Uefi po ovom pitanju, te ostaje da se vidi šta će se iz toga izroditi. Svakako, našem nacionalnom timu ovo odgovara, jer ne samo da bi Ukrajinci, mada teško, mogli da ostanu bez četiri poena, već će im to, ma kako da se završi sigurno urušilo atmosferu, kako u ekipi, tako i oko nje.

Mečevi kvalifikacija između Srbije i Ukrajine na programu su 7. juna u Lvovu, i 17. novembra u našoj zemlji.

FOTO: Shutterstock


tagovi

Kvalifikacije za EP 2020Žunior Moraeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara