Sluti na dobro: Srbija skupila najviše bodova u Evropi

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.07.18. | 10:02

Odlični rezultati srpskih klubova na međunarodnoj sceni daju konkretne rezultate

Klupski koeficijent je godinama predstavljao veliki problem srpskim klubovima u evropskim takmičenjima, ali trenutni učinak naših predstavnika na međunarodnoj sceni nagoveštava da bi u skorije vreme ipak nešto moglo da se promeni po tom pitanju.

Izgleda neverovatno na prvi pogled, ali Srbija u ovom trenutku kada se gleda sezona 2018/2019, ima naviše prikupljenih bodova u Evropi - ukupno 2,500.

Izabrane vesti

Za to je zaslužan odličan učinak srpskih klubova u dosasdašnjem toku kvalifikacija. Najviše bodova, ukupno tri, zahvaljujući sve tri pobede, osvojio je Partizan, a potom slede Crvena zvezda i Spartak sa po dva i po (dve pobede i remi), a onda Radnički iz Niša sa dva (dve pobede). Dakle, ukupno 10, a kada se to podeli sa brojem predstavnika stiže se do ukupne računice od dva i po boda - što je u ovom trenutku navjiše u Evropi.

Ovakav učinak nagoveštava da bi možda mogao da se "napadne" prošlogodišnji vanserijski učinak (6,375), ali treba imati na umu da su dva najveća srpska kluba igrala proleće u Evropi.

Trenutna situacija deluje više nego dobro, ali zapravo ne pruža previše realnu sliku, pošto su na druga dva mesta Španija i Nemačka, iako u ovom trenutku imaju samo po jednog učesnika u kvalifikacijama, a to su Sevilja i Lajpcig. Ipak, Španiji i Nemačkoj, kao i svim šampionatima sa po četiri direktna učesnika u Lig šampiona, u ovom uračunat je i bonus od 16 poena. Sevilja i Lajpcig su tome dodali po još jedan, posle čega se dolazi do ukupnog učinka 2,428 bodova.

Odlilnim učinkom se može pohvaliti i Kazahstan, koji je trenutno na četvrtom mestu sa 2,375 bodova. Slovaci su na 10. mestu sa 2,125 bodova, a potom slede Bugari, Slovenci, Litvanci i Bosna i Hercegovina.

The @EuropaLeague 2nd qualifying round 1st leg is in the books and we have a new 18/19 leader ... Serbia! Strong start for Scotland as well, nice comeback by @HibsOfficial! pic.twitter.com/Eglf9nuG9K

— UEFA Calculator (@UEFACalculator) July 26, 2018

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara