Dominik Soboslaj i Nemanja Nikolić (©AFP)
Dominik Soboslaj i Nemanja Nikolić (©AFP)

Soboslaj adut Mađara, Ribari žele het-trik

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.11.20. | 14:06

Mađari jure drugo uzastopno učešće na EP, dok se Islanđani nadaju i trećem u nizu velikom takmičenju. Mlada nada Salcburga mogla bi da bude ključan igrač na Puškaš stadionu u Budimpešti

Mađari i Islanđani su se zasluženo našli u finalu baraža za Evropsko prvenstvo, pa će okršaj na Puškaš areni u Budimpešti doneti učesnika najveće fudbalske smotre na Starom kontinentu. Islanđani su podbacili u ovogodišnjoj Ligi nacija, ali se oni već godinama unazad potvrđuju na velikoj sceni i sve su podredili plasmanu na treće veliko takmičenje u nizu, stoga se nikako u ovoj utakmici ne smeju stavljati u podređenu ulogu. Mađari su podigli nivo fudbala poslednjih nekoliko godina, bili su učesnici Evropskog prvnstva u Francuskoj i sada su došli do prilike da se kroz baraž bore za drugi uzastopni plasman na EP.

Mađari su u polufinalu eliminisali Bugarsku u Sofiji (3:1), a Islanđani Rumuniju u Rejkjaviku (2:1). Islanđani su potom potpuno podbacili u Ligi nacija, dok je Mađarska savladala Srbiju u Beogradu (1:0) i odigrala bez golova s Rusijom u Moskvi. To je selekciji Marka Rosija donelo ogromnu dozu samopouzdanja pred ovaj meč. Islanđani generalno izgledaju hladnokrvno, pa ne verujemo da su ih mnogo poremetili porazi od Danske i Belgije u Ligi nacija.

Izabrane vesti

Najveći adut naših severnih komšija je mlada zvezda Dominik Soboslaj, fudbaler Salcburga koji je ovih dana ne meti Arsenala i već u januaru bi mogao da pojača četu Mikela Artete. U špicu Mađara biće verovatno Adam Salaj, dok će za drugo mesto u špicu da se bore Nemanja Nikolić i Norbert Konives.

Islanđani i Mađari su se poslednji put sastali u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Francuskoj, kada je u Marselju bilo 1:1, a kasnije obe selekcije kao dve prvoplasirane iz Grupe F otišli u osminu finala. Prethodno su Mađari bili u nizu od pet uzastopnih pobeda nad ovim protivnikom.

Ove dve selekcije sastale su se 11 puta, Mađarska ima sedam pobeda, tri poraza, dok je jedan meč završen bez pobednika. Island je zamlja sa najmanjim brojem stanovnika koja se plasirala ikada na smotru najboljih 24 selekcija Starog kontinenta. Prema poslednjem popisu ova država na krajnjem severu Evrope ima 364.134 stanovnika.

Verujemo u tvrdu utakmicu, jer su u pitanju selekcije koje ne igraju previše atraktivan fudbal. Važnost rezultata će im dodatno vezati noge, pa se ne bismo začudili da odluka o učesniku Evropskog prvenstva ne padne za 90 minuta igre.

Ove godine gledamo renesansu mađarskog fudbala. Šampion naših severnih suseda Ferencvaroš plasirao se iznenađujuće u Ligu šampiona, a sada bi i selekcija Mađarske mogla u završnicu Evropskog prvenstva.

BARAŽ ZA PLASMAN NA EP – JEDAN MEČ

Četvrtak

18.00: (2,65) Gruzija (2,75) Severna Makedonija (3,20)

20.45: (2,45) Mađarska (3,05) Island (3,15)

20.45: (2,70) Severna Irska (2,75) Slovačka (3,10)

20.45: (1,90) Srbija (3,40) Škotska (4,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Dominik Soboslajbaraž za epFudbalska reprezentacija MađarskeFudbalska reprezentacija Islandareprezentacija Islanda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara