Nestvarna noć za Crvene đavole
Nestvarna noć za Crvene đavole

SOLSKJAER-TIME! Pariz izgoreo u prepotentnosti, ništa od ušatog ni ove godine (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sre. 06.03.19. | 22:56

Čudesno obdanište sa Old Traforda šokiralo Park prinčeva - 3:1

Kakva drama i kakav šok u Parizu! Najlepši mogući, koji fudbal može da priredi. Mančester Junajted je napravio jedno od najspektakularnijih iznenađenja u istoriji ove igre i izbacio skupoceni Pari Sen Žermen pobedom od 3:1 usred Pariza. Kakav nokaut, čoveče. Ni prednost od 2:0 iz prvog meča, pa i preterana prepotentnost i suvi individualni kvalitet Svetaca, nisu bili dovoljni da se slomi prkosni engleski duh.

Valjda i nije moglo drugačije kada ti je trener Ubica dečjeg lica. Ole Gunar Solskjer, čovek koji se pretplatio u karijeri kao igrač na golove i pobede u 90+.

Izabrane vesti

I večeras je duh njegove šampionske generacije sa Nou Kampa iz '99 lebdeo iznad desetkovanog tima, iznad obdaništa, dečurlije koja su predvođena hladnim Norvežaninom taktički nadmudrila nemački mozak Tomasa Tuhela. Ma znalo se to, video se u očima Svetaca strah u poslednjih nekoliko minuta, nema ko se na terenu nije setio i one Barsine "remontade" iz 2017. godine koja im se opet ponovila. Kao košmar.

Ovaj put sa bele tačke u nadoknadi, kada je Markus Rašford hladan kao špricer matirao Đanluiđija Bufona i pokazao celom svetu - vratili su se. Penal čist kao suza, dosuđen uz pomoć VAR-a koji je poikazao večeras odličnom arbitru Damiru Skomini da je Presnel Kimpembe zaista igrao rukom posle naizgled nepreciznog udarca Daloa u 90. minutu. Trajalo je natezanje nekoliko minuta, ali je sudijski tim odlučio da pruži zasluženu šansu Đavolima da ispišu najlepšu stranicu ove lude sezone.

Veliku je stvar napravio Mančester Junajted. Bez Pogbe, Mate, Matića, Erere... podmlađeni Solskjerov tim ušao je tiho i skromno u utakmicu s planom da se brani i igra na kontre, a možda je i Norvežanin bio iznenađen kako je taj plan perfektno funkcionisao u prvih 45 minuta. Dva šuta - dva gola, uostalom fudbal se igra za golove, ne za posed lopte koji je bio 80-20% u korist Parižana u prvom poluvremenu, a već posle 111 sekundi rehabilitovani Romelu Lukaku iskoristio je kiks mladog Nemca Kerera, pretrčao i Tijaga Silvu i Bufona i majstorski smestio loptu u mrežu za muk na Parku prinčeva.

Muk koji je pogodio i Tomasa Tuhela koji je zaurlao kraj aut-linije dozivajući pulene da se dozovu pameti i počnu da igraju onako kako su se dogovorili. Plan hladnog Nemca je bio da preslika utakmicu od pre tri nedelje kada je s Veratijem i Markinjosom ostvario presudnu prednost na sredini, zatvorio sve prilaze svom golu i pobedio. Zato je i izveo istovetnih 11 sa Old Traforda, međutim, pad koncentracije u poslednjoj liniji oživeo je ambicije Crvenih đavola.

Pariz se vrlo brzo oporavio od početnog šoka, a već u 12. minutu i Sveci su stigli do izjedančenja. U prepoznatljivom stilu posle gomile kratkih I tačnih pasova Mbape je sjajno poslužio Huana Bernata, a Španac na drugoj stativi lako matirao De Heu za 1:1.

Taj trenutak je skinuo pritisak s leđa Svetaca, koji su zaigrali još bolje i protiv prinudne odbrane Junajteda (Baji - Smoling) lako ulazili u šanse. Zažalili su domaćini zbog lošeg udarca Danija Alvesa u 14. kada je sa nekoliko metara prebacio gol, a da su precizni bili i Bernat i Di Marija tamo negde oko 20. minuta sigurno njihovi navijači ne bi drhtali na poluvremenu.

Ali, kao što u fudbalu biva kad se ne iskoriste šanse sledi kazna, a i za ovu se pobrinuo Lukaku u 30. minutu, a pomogao mu je poprilično i iskusni Điđi Bufon koji je ispustio loptu posle udarca Rašforda sa dobrih tridesetak metara, a Belgijanac drugim golom pokazao da je poptuno oživeo. Uostalom, na posednje tri utakmice Lukaku je svaki put dao po dva gola i pokazao da kod Solskjera baš svako može da proigra.

Taj gol je poptuno šokirao igrače PSŽ-a koji do poluvremena više nisu imali nijednu izglednu šansu, uprkos dominaciji i dosadnom držanju lopte. Krenuli su domaćini silovito u drugom delu, napadali i visoko izlazili na odbrambeni bedem Engleza koji je stajao na 40 metara od svog gola, bez plana da ozbiljnije napadne do nekog 75. minuta.

Kiša koja je padala u mnogome je otežala Svecima stvaranje prilika, a i poslednja linija Mančester Junajteda u koju je maldi Portugalac Dalo morao da uskoči u finišu prvog dela posle povrede Baija dobro je odolevala i sekla kao repu sve pokušaje Tuhelovog tima. Uspeo je PSŽ da zatrese mrežu u 56. minutu u jeku ofanzive posle nestvarne pete Kilijana Mbapea za Anhela Di Mariju, ali je i VAR bio nemilosrdan i poništio (opravdano) ovu majstoriju francuskog napadača.

Iznenađujuće dobro je podmlađeni sastav Junajteda odgirao večeras. Osporavani Brazilac Fred i mladi Mektominej pored iskusnog Ešlija Janga stvarno su branili gol kao lavovi, odbrana je bila disciplinovana, a i Brazilac Pereira se istakao u defanzivnim zadacima pošto je od odlaska Daloa na desno krilo bio povučen nazad, iako je primarno trebalo da podrži Lukakua i Rašforda u špicu.

Pariz je utakmicu mogao da prelomi u poslednjih dvadesetak minuta kada je Tuhel očajnog Kerera zamenio Menijeom, a Belgijanac, možda i najpotcenjeniji desni bek na svetu još jednom pokazao svetsku klasu sa nekoliko sjajnih ubacivanja po desnoj strani. Junajted se otvorio u tim trenucima, odlučnije krenuo ka golu Svetaca jer mu je 2:1 bilo malo, a kada jurnete tako logično je i da računate da postoji rizik da će ovako dobar protivnik da vas “opauči” iz kontre.


PARI SEN ŽERMEN - MANČESTER JUNAJTED 1:3 (1:2) 
/Bernat 11 - Lukaku 2, 30, Rašford 90+3. penal/

Stadion: Park prinčeva;
Kapacitet: 47.929;
Sudija: Damir Skomina (Slovenija).
/2:0 u prvom meču/

PARI SEN ŽERMEN (4-2-3-1): Bufon – Kerer (od 70. Paredes), Silva, Kimpembe, Bernat – Markinjos, Verati – Alves, Draksler (od 70. Menije), Di Marija – Mbape.

MANČESTER JUNAJTED (4-3-3): De Hea – Lindelef, Baji (od 36. Dalot), Smoling, Šo – Jang (od 87. Grinvud), Mektominej, Fred – Pereira (od 80. Čong), Rašford, Lukaku.


Izgledalo je da će sve biti gotovo u 84. minutu kada je Mbape maestralno dobio loptu iz leđa Engleza, jurnuo je ka De Hei jedan na jedan, ali se onda na klizavom terenu spetljao što je omogućilo protivnicima da ga stignu i osujete u nameri da reši ovaj dvomeč. I Huan Bernat je u istoj akciji pogodio stativu, a nema ko u tom trenutku nije pomislio da bi Mančester Junajted mogao da ih kazni i za ovaj promašaj.

I onda, kakav nestvaran i savršeni kraj utakmice. Iako je izgledalo da gosti nemaju snage za konačni udarac i šah-mat dominantnijem rivalu kojem sigurno nije bilo psihički lako u završnici. Setili su se sigurno pojedinci na terenu u tamnim dresovima i čuvene "remontade" iz 2017. na Nou Kampu, pomislili kako im se ne može ponoviti još jednom, a onda je usledio i očajnički udarac čudesnog Junajteda koji je kraj meča dočekao sa golobradim dečacima u timu, Mejsonom Grinvundom i Tahitom Čongom. Ta deca, zapravo svih 14 Solskjerovih ratnika su nagrađeni večeras i za upornost i za hrabrost.

A prepotentni Pariz? Još jednom je ostao bez "ušatog pehara" i drugi put uzastopno ispao u osmini finala Lige šampiona. Bogate gazde sigurno neće biti srećne, očigledno je da se, bar za sada, Liga šampiona ne može kupiti.


LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

Utorak
Borusija Dortmund - Totenhem 0:1 (0:1)   /prvi meč 3:0/
/Kejn 48/

Real Madrid - Ajaks 1:4 (0:2)   /prvi meč 3:0/
/Asensio 70 - Zijeh 7, Neres 18, Tadić 62, Šene 72/

Sreda
Pari Sen Žermen - Mančester Junajted 1:3 (1:2)   /prvi meč 2:0/
/Bernat 11 - Lukaku 2, 30, Rašford 90+3. penal/

Porto - Roma 3:1 (2:1, 1:1)   /prvi meč 1:2/
/Soareš 27, Marega 53, Teljes 117. penal - De Rosi 37. penal/

Utorak, 12.3.
21.00: (1,70) Juventus (3,60) Atletiko Madrid (5,30)   /prvi meč 0:2/
21.00: (1,18) Mančester Siti (7,75) Šalke (13,0)   /prvi meč 3:2/

Sreda, 13.3.
21.00: (2,15) Bajern (3,45) Liverpul (3,35)   /prvi meč 0:0/
21.00: (1,28) Barselona (6,00) Lion (9,50)   /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

Markus Rašford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara