Reprezentacija protiv Švedske (©Starsport)
Reprezentacija protiv Švedske (©Starsport)

Srbija u Oslu za status elitne reprezentacije

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 10:03

Orlovi oslabljeni neigranjem Sergeja Milinković Savića jure pobedu na gostovanju kod Norveške

Jedan zadatak, višestruka korist. Pobeda je jedino što interesuje izabranike Dragana Stojkovića Piksija na gostovanju kod Norveške, jer bi samo tri boda Srbiji donela prvo mesto na tabeli Grupe 4 i plasman u A diviziju Lige nacija čime bi i zvanično zadužila zvanje elitne reprezentacije i u narednom ciklusu takmičenja zaigrala uz najkvalitetnije evropske selekcije kakve su Nemačka, Portugalija, Španija, Holandija, Belgija...

Ne samo to, Srbija bi time obezbedila i siguran baraž za Evropsko prvenstvo, verovatno i bitnije: kaparisala bi mesto u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije, zakazanom za 9. oktobar u Frankfurtu.

Izabrane vesti

Najvažnije je ipak to što bi sa još jednim dobrim izdanjem srpski fudbaleri sami sebi zacementirali u glavi misao da su i te kako spremni da na predstojećem Mundijalu naprave i iskorak i prođu grupu sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom.

Otkako je Stojković seo u selektorsku fotelju Orlovi su – kada nisu eksperimentisali sa timom kao u prijateljskom meču sa Japanom – izgubili samo dva meča: prvi od Danske (0:3) u sigurno najgoroj utakmici za Piksijevog mandata, mada opet u test utakmici; drugi baš od Norveške, u Beogradu. Tada se cela nacija, tradicionalno skeptična prema uspesima fudbalera, uplašila da su one kvalifikacije za Svetsko prvenstvo bile samo srećan splet okolnosti, trenutak inspiracije... Imali su doduše i sami reprezentativci šta da zamere javnosti, sećamo se izjave Aleksandra Mitrovića, razočaranog slabom posetom na stadionu “Rajko Mitić“...

Očigledno je da kako god da igramo i kakve god rezultate da pravimo, neki ljudi to ne poštuju“.

U međuvremenu se situacija drastično promenila i opet okrenula u korist Orlova. Srbija je povratila igru, stradala je prvo Slovenija (4:1), zatim Švedska (1:0), šteta ostaje za ispuštenih 2:0 u drugom sudaru sa Zmajčekima (2:2), da nije bilo toga sada bi nam i remi bio dovoljan za prvo mesto... Posle subotnjih 4:1 protiv Švedske reprezentativni fudbal je ponovo prva tema u zemlji. Po kafanama se prepričava het-trik Aleksandra Mitrovića, spekuliše da li bi mogli i do prvog mesta u mundijalskoj grupi, jer drugo je “već naše“... Takav smo narod, od depresije do euforije. Samo što ne bi valjalo da sada krenemo nazad, jer zaista dugo nismo izgledali ovako dobro, a Mundijal je iza ćoška.

U Oslu ćemo biti lišeni pomoći suspendovanog Sergeja Milinković Savića – doktorsku je partiju odigrao protiv Švedske – te Uroša Račića. S druge strane, vraćaju se Strahinja Pavlović i Miloš Veljković, Mitrović je, uprkos lakšoj povredi zadobijenoj u Beogradu, otputovao u Norvešku sa ekipom pa će u tandemu sa Dušanom Vlahovićem plašiti protivničke štopere.

Kapiten Dušan Tadić je odavno garancija da ćemo stvoriti dovoljno šansi, Filip Kostić se ponavlja godinama, Andrija Živković raste, Saša Lukić je već izrastao.

Ne tako davno smo dobili ove i ovakve Norvežane, u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo kada je Stefan Mitrović učinio da Erling Haland nestane sa terena.

Ako padnu i sada moći ćemo za sebe da kažemo da smo zaista – fudbalska elita.

NORVEŠKA – SRBIJA

(20.45, RTS 1)

Stadion: Uleval

Kapacitet: 28.000

Sudija: Manuel Lahoz (Španija)

Norveška (4-3-3): Nilans – Rajerson, Estiard, Hanhe-Olsen, Meling – Edegard, Aursnes, Berge – Serlot, Haland, Eljunusi

Srbija (3-4-1-2): V. Milinković Savić – Veljković, S. Mitrović, Pavlović – Lazović, Maksimović, Lukić, Kostić – Tadić – Vlahović, Mitrović:

LIGA NACIJA, GRUPA 4:

20.45: (2,65) Norveška (3,50) Srbija (2,80)

20.45: (1,80) Švedska (3,50) Slovenija (4,70)



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara