Dušan Kerkez (©Starsport)
Dušan Kerkez (©Starsport)

Srbin blizu krunisanja: Kerkezu Ludogorec na putu ka drugom trofeju u karijeri

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 12:50

Bivši trener Čukaričkog će ove srede od 18 časova voditi Botev iz Plovdiva protiv tima iz Razgrada u finalu Kupa Bugarske

Nije Dejan Stanković jedini srpski trener koji bi ove srede mogao da osvoji nacionalni kup. Poput stratega Ferencvaroša, Dušan Kerkez će voditi Botev iz Plovdiva od 18 časova protiv Ludogoreca, u finalu Kupa Bugarske.

Biće to Kerkezu treće finale u trenerskoj karijeri, a za sada ima polovičan učinak. U sezoni 2018/2019 je sa AEL Limasolom pobedom nad APOEL-om došao do trofeja Kupa Kipra, dok prošle sezone u finalu Kupa Srbije sa Čukaričkim nije uspeo da savlada Crvenu zvezdu (1:2).

Izabrane vesti

Letos je 48-godišnji Beograđanin, koji je kao igrač nastupao četiri puta za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, posle razlaza sa Brđanima došao u Plovdiv. Preuzeo je Botev i na sjajnom je putu da mu donese prvi trofej posle sedam godina.

Na putu do duela sa najboljim bugarskim klubom 21. veka Kerkezovi izabranici su redom eliminisali Strumsku Slavu (3:0), Etar (4:2), Spartak Varnu (2:1) i u polufinalu CSKA Sofiju, koju su savladali na oba susreta u dvomeču (1:0 i 2:0).

Dominantan je bio Botev u kupu, ali ni blizu toga koliko je moćno izgledao Ludogorec. Svakog svog protivnika je deklasirao, redom Balkan iz Botevgrada (4:0), Lokomotivu iz Plovdiva (4:0), CSKA 1948 iz Sofije (3:1) i u polufinalu Hebar (4:0 i 5:0).


18.00: (1,55) Ludogorec (3,80) Botev Plovdiv (5,80)


Ludogorec nijednom ove sezone nije izgubio od Boteva, u septembru u Razgradu je bilo 2:2, dok su Zeleni u Plovdivu u martu rutinski slavili sa 2:0. Kerkezov tim je na kraju zbog jednog boda ostao bez plasmana u plej-of, igra u baražu za plasman u Ligu konferencije i trenutno deli prvu poziciju sa CSKA 1948. No, ako bi Botev priredio iznenađenje i pobedio danas Ludogorec, to takmičenje više ni ne bi moralo da ga zanima, pošto bi automatski izborio plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Prema pisanjima bugarskih medija, čelnici kluba iz Plovdiva su zato pripremili bogate premije za osvajanje trofeja. Ne navodi se tačno koliki je bonus, samo da će svakome od aktera u slučaju pobede biti uplaćen na račun petocifren iznos. Ako je u pitanju u bugarskim levima, 10.000 je oko 5.000 evra.

Ovo je najvažnija utakmica za nas ove sezone. Ludogorec je 13-struki šampion Bugarske, najbolji klub u zemlji u tom periodu. Sve je moguće u finalu, navijači će biti uz nas i uradićemo sve što možemo da pobedimo. Motivacija je visoka svima. Imamo iskustvo u finalima.Moj posao je da pripremim igrače i zadržim im fokus. Utakmicu može da reši jedan gol“, uveren je Kerkez.

Prema najavama, očekuju se dobro popunjene tribine stadiona „Vasil Levski“ u Sofiji. Većinski, karte su kupovali navijači iz Plovdiva, tako da će Botev imati podršku kao da igra kod kuće.

Imamo ogromnu podršku. Navijači su uz nas bili tokom čitave sezone, videli smo kako je to izgledalo u polufinalu protiv CSKA. Uvek kažem da su naš 12. igrač. Siguran sam da će biti dobra utakmica, pa neka bolji pobedi“, zaključio je Kerkez.

Botev je dvaput bio prvak Bugarske, 1929. i 1967. godine, dok ej u tri navrata osvajao nacionalni kup – 1962, 1981. i 2017. Ovo je treći put da se sastaju Ludogorec i Botev u finalu, 2014. je tim iz Razgrada slavio sa 1:0, dok je tri godine kasnije stigla osveta rezultatom 2:1.

Na ovoj drugoj je za Botev igrao Todor Nedelev, sadašnji vezista Ludogoreca. Ako sa Zelenima danas trijumfuje, postaće tek drugi igrač u bugarskom fudbalu koji bi igrao dva finala između istih rivala na različitim stranama, a da u oba navrata slavi. Prethodno je to pošlo za nogom samo Donču Donevu, koji je 1988. sa CSKA Sofijom pobedio Levski (4:1), a potom 10 godina kaasnije sa plavima Armejce (5:0).

Interesantno je i to da je u poslednja dva finala između Ludogoreca i Plovdiva igrao madagaskarski fudbaler Aniset Abel Andrijanantenaina, ali u oba navrata za poraženi tim. On je prošle godine napustio bugarski fudbal i sada igra u Izraelu za Makabi Bnej Rejneh.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


KUP BUGARSKE – FINALE

Četvrtak

18.00: (1,55) Ludogorec (3,80) Botev Plovdiv (5,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Botev PlovdivLudogorecDušan KerkezKup Bugarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara