Sreća, pa je otišao: Liverpul bolji bez Kutinja! Sad ne bi mogao ni u 11 da uđe

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.04.18. | 11:03

Kako se raspoloženje na Enfildu promenilo za samo tri meseca

Novinar lokalnog Liverpul eha Džio Bordman je to spakovao u pitanje:
Mohamed Salah igra fudbal života i bez problema bi mogao da uđe u startnih 11 Real Madrida ili Barselone, ali da bi se Filipe Kutinjo, kad bi se kojim slučajem vratio, uspeo da uđe u sadanji tim Jirgena Klopa?“.

Ponudio je i odgovor. U jednoj rečenici: „teško“.

Izabrane vesti

Fenomenalna forma Crvenih i partija sezone kojom su izvrnuli na postavu Mančester Siti (3:0) pokrenula je niz debata na Ostrvu, između ostalog i onu da reprezentativca Brazila nedostaje ekipu sa Enfilda. Takvog igrača, razume se, poželeo bi svaki trener, nisu slučajno Katalonci platili 140.00.000 evra, ali opšti je utisak da bez njega petostruki pravak Evrope deluje ubedljivije, razigranije, slobodnije i da, bar za ova tri meseca, ne samo da ne nedostaje, nego ne bi imao gde da igra, pošto Klopova mašina deluje podmazano.

Nije samo reč o utisku formiranom posle prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona, već o dominaciji nad rivalima osrednjeg kvaliteta u Premijer ligi, pa i dva prilično efikasna slavlja nad Građanima.
Liverpulova evolucija traje dugo, mada pod palicom Jirgna Klopa tim napreduje svake sezone. Ove su napravili pomak na planu saradnje između Sadija Manea, Mohameda Salaha i Roberta Firmina. Ako ništa drugo, odlazak Filipea Kutinja može se tumačiti kao sreća u nesreći, pomenuta trojica igraju još bolje otkako je ovaj poslednji otišao. Bila je to sreća u nesreći“, smatra dugogodišnji premijerligaški golman Mark Švarcer, sada konsultant Skaj sporta.

Kutinjo je prošle sezone, uz Roberta Firmina, bio najbolji Liverpulov fudbaler. Golovima i asistencijama, vratio je Crvene zu Ligu šampiona, ali je već na prvu ponudu Barse počeo tihi bojkot proitv kluba. Njegovo nezadovoljstvo kao da je sputavalo ostatak ekipe da igra kako se od njega očekuje, pa tek kad je iz drugog pokušpaja, posle još jednog štrajka, izdejstvovao prelazak na Nou Kamp, Liverpul je proigrao, oslobodivši se stega igrača koji nesumnjivo mnogo zna, ali nije dobro uticao na tim od avusta do januara.

Zato sad reči dežurnog brbljivca, Džoija Bartona, izgovorene krajem januara, deluju kao proročanstvo.
Pred Klopom je u prvom delu sezone bio delikatan zadatak da istovremeno na tim pošalje Kutinja, Manea, Salaha i Firmina. Postepeno je došao dotle da mu sigurno počinju i Mane i Salah bočno od Firmina i jedino je pitanje da li će pronaći način da mu starteri budu Vajnaldum ili Lalana. Odlazak Kutinja je zapravo pomogao Klopu. Znao je da ima nezadovoljnog igrača, koji je tražio transfer, dobio je ogroman novac za njega i u prilici je da ga investira u jačanje tima. Znam da će moje reči delovati bizarno, jer je Kutinjo bio živahan na terenu kad bi mu se igralo, ali Liverpul bi mogao da bude bolji tim, sa većim jedinstvom na terenu, bez Brazilca“, poručio je pre tri meseca Barton.

I - pogodio. Liverpul sad igra brže. Konkretnije. Lakše završava akcije. Možda nema umetnika kakav je Kutinjo, ali ima brzanjce po krilima i egzekutora koji nije klasična „devetka“, već razvlači protivničku odbrnau kao pitu. Štaviše, selidba Kutinja u Španiju kao da je najviše prijala Sadiju Maneu. Senegalac je ili menjan ili počinjao na klupi na uštrb Brazilca, a otkako ga nema, dao je sedam golova na poslednjih osam utakmica  i već sad ima bolji učinak nego što je Kutinjo u ikad imao za jednu sezonu. Ili, egipatski kralj Salah, koji uživa u statusu prve zvezde tima, namenjene bivšem fudbaleru Intera.

Sa tom napadačkom silom, oslobođenom remetiličkog faktora, jer kako to treneri vole da kažu ekipa nije skup najboljih pojedinaca, nego pojedinaca koji najbolje funkcionišu - Liverpul je na pragu velikog uspeha.
Liverpul nema ekipu kao što je Mančester Siti. Građani su u mogućnosti da igraju na visokom nivou zato što poseduju fudbalere koji i kad uđu s klupe zadržavaju visok nivo. Liverpul je, pak, u pojedinim trenucima, pokazao da može da odigra i on vrhunski, da se nosi s najboljima, a Siti je trenutno takav. U ovom dvomeču Liverpul može da pokaže da je sposoban za prelazak na viši nivo“, dopunio je Mark Švarcer.

FOTO: Action images


tagovi

Jirgen KlopFilipe KutinjoMohamed SalahSadio ManeRoberto Firmino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara