"Boldor u društvu Totija"
"Boldor u društvu Totija"

SRPSKI SINOVI: Džin iz Banata se pored Totija razvija u naslednika Kristijana Kivua

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.08.14. | 12:07

Talentovani štoper Rome Dejan Boldor na turniru u Vijaređu ove godine proglašen za najboljeg igrača, pre nekadašnjeg krila Partizana Nemanje Radonjića

Boldor u društvu TotijaMOZZART Sport predstavlja Dejana Boldora, fudbalera Rome na pozajmici u Peskari, reprezentativca Rumunije, selekcije U21. Rođen je 3. februara 1995. godine u Temišvaru, dete je iz mešovitog srpsko-rumunskog braka, a otac Adrijan bio je svojevremeno golman Politehnike.

Boldorov talenat primećen je rano. Već u 15. godini pozivan je na selekcione turnire koje je organizovao Fudbalski savez Rumunije, jer je dominirao i znanjem i snagom, igrajući protiv vršnjaka u dresu ekipe LPS Banatul iz Temišvara. Početkom 2011. godine postalo je jasno da će stalna pratnja skauta stranih ekipa rezultirati njegovim odlaskom iz Banata, samo se još nije znalo za koju će se od brojnih ponuda odlučiti dečak i njegovi roditelji.    
Sa nepunih 16 godina Dejan nosi kopačku broj 44 i visok je skoro 190 centimetara. Mogao bih da ga uporedim sa Srđanom Lukinom (tadašnji štoper Politehnike, danas član Steaue, takođe srpske nacionalnosti - prim.aut.), ali on se još razvija i već sada je viši od njega. Voleo bih da moj sin igra, pred njim je još mnogo rada, ali se primećuje napredak“, izjavio je svojevremeno njegov otac, predstavljajući ga rumunskim medijima koji su danima isčekivali vest o odlasku u inostranstvo „čuda iz Banata“.

Izabrane vesti

U jednom trenutku činilo se da će Boldor okončati neizvesnost odlaskom u Juventus, ali se posle probnog perioda u Torinu na kraju odlučio za ponudu Rome. U aprilu 2011. potpisao je ugovor sa Rimljanima i postao nezamenljivi član kadetskog, pa omladinskog tima Đalorosa.
„Izabrao sam Romu pored nekoliko ponuda iz Serije A, zato što postoji veliki plan za razvoj mladih igrača i sve je u klubu tome podređeno, kao na primer u Barseloni. Veoma brzo sam se integrisao u grupu i već posle mesec dana dobio priliku da treniram sa Totijem, De Rosijem i Perotom“, rekao je Boldor

Godine u večnom gradu bile su pametno iskorišćene, jer dolazak u veliki klub nijednog trenutka nije zaustavio njegov fudbalski razvoj. Uporedo sa igrama u Italiji za klub, tekla je i karijera u reprezentaciji u koju su ga pozivali i selektori nacionalnih ekipa U17, U18 i U19. Na poslednjem turniru u Vijaređu ove godine Boldor je bio ubedljivo najbolji fudbaler Rome, iako su mnogi očekivali da to interno priznanje pripadne pojačanju iz Hadžijeve akademije, našem Nemanji Radonjiću. Umesto pohvala na račun bivšeg krila Partizana, Boldor je od stručnjaka sa kanala Skaj sport uvršten u idealnih 11 turnira kao desni štoper, dok je Gazeta delo Sport javila da u Italiji igra novi Kristijan Kivu.

Sa Miodragom BelodedićemKao nagradu za partije na turniru trener Rome Rudi Garsija uvrstio ga je u prvi tim za meč protiv Đenove na gostovanju, ali je utakmicu presedeo na klupi za rezervne igrače.

Boldor je ovog leta pozajmljen Peskari, gde će u tandemu sa bivšim igračem Zvezde Urošem Ćosićem pokušati da postavi bedem pred svojim golom, dok ga sa U21 Rumunije očekuje nastavak kvalifikacija za EP, sa malim šansama da se u konkurenciji Nemačke, Crne Gore i Republike Irske domognu mesta koja vodi u baraž.

SRBI LOJALNI GRAĐANI RUMUNIJE

Hipotetički gledano, Dejan Boldor mogao bi da zaigra u budućnosti za A tim Srbije, ali u praksi će se ta priča dogoditi samo u slučaju teškog previda stručnjaka iz rumunskog Saveza. Drugi razlog koji ne ide u prilog ovoj ideji je tradicija po kojoj pripadnici srpske manjine iz temišvarskog regiona, bez presedana, igraju za nacionalni tim Rumunije.

Tako je bilo u slučaju legendarnog Miodraga Belodedića, a niz su nastavili Srđan Lukin i Jasmin Latovljević, sve defanzivci Steaue.

JULIJAN POPOVIĆ NA METI NEMACA?

Kapiten kadetske ekipe Bajer Leverkuzena Julijan Popović učestvovao je na selekcionom turniru najboljih igrača Nemačke za 1999. godište.

Popović je ostavio sjajan utisak na trenere iz FS Nemačke, postigao dva gola na četiri meča, iako je igrao na poziciji štopera. Ne bi bilo iznenađenje da Nemci zatraže razgovore sa porodicom oko Julijanovog prelaska u njihov nacionalni tim, budući da se talentovani defanzivac već opredelio za Srbiju, odigravši meč protiv Holandije.        


tagovi

Srpski sinoviSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara