Šta će biti s RB Lajpcigom? Uzeti 400.000.000 evra ili postati ozbiljan klub?

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.04.18. | 17:29

Loša sezone komplikuje planove Ralfa Rangnika i vlasnika kluba, kompanije Red Bul...

Posle sezone iz snova, debitantske u Bundesligi - i izborenog plasmana u Ligu šampiona - RB Lajpcig se u finišu druge godine u eliti baš muči. Pred talentovanog stručnjaka Ralfa Hasenhutla nisu postavljeni visoki ciljevi kada su u pitanju rezultati u LŠ, ali zato jeste jedan ultimatum: Lajpcig mora da postane standardan član evropskog krema. A kako trenutno stoje stvari plasman u Ligu šampiona naredne sezone pod velikim je znakom pitanja. Neko će čak reći da spada u domen "nemoguće misije". 

Serija užasnih rezultata poslednjih nedelja i porazi kod kuće od Leverkuzena (1:4), odnosno Hofenhajma (2:5), te remi sa Verderom na Vezeru (1:1), učinili su da Bikovi tri kola pre kraja Bundeslige za četvrtim mestom (Bajer Leverkuzen) zaostaju velika četiri. Uz to, Verkself do kraja ima dosta lagan raspored - Štutgart i Hanover kod kuće, Verder u gostima. 

Izabrane vesti

Sve to govori da će Lajpcig najverovatnije ostati bez Lige šampiona, a ako tako bude onda se postavlja pitanje šta i kako dalje?  

Ralf Rangnik, čovek zadužen ispred kompanije Red Bul da brine o svemu što se događa u klubu imaće pred sobom radno i vrlo teško leto. Iako je u više navrata govorio kako RB Lajpcig neće služiti kao razvojni klub i svako malo prodavati najbolje igrače, nakon neplaniranih kikseva moglo bi da se dogodi da zapravo bude primoran da promeni planove. Da će se klub osnovan pre samo osam godina ipak teško nositi s multimilionskim ponudama velikana imali smo prilike da vidimo u slučaju Nabija Keite. RB se borio koliko je mogao, otimao se, brecao, "pretio" navalentnim kupcima, da bi na kraju morao da pristane na prodaju. Doduše, umeo je jako lepo da naplati sezonu iz snova svog ponajboljeg igrača. Liverpul je istresao blizu 70.000.000 evra. I sve to u sezoni dok se igra Liga šampiona i traje jedna prava bajkovita priča. Jasno je, dakle, da bez LŠ opasnost da Lajpcig nastavi da gubi najbolje igrače dodatno raste.

Nemački mediji navode kako bi tokom leta na adresu Lajpciga moglo da stigne preko deset ponuda. Ono što je izvesno jeste da Dominik Kajzer, kapiten iz vremena kada je klub igrao u nižim ligama, odlazi bez obeštećenja, a za njim će i mladi desni bek Beno Šmic. Samo od njih dvojice nije moguća zarada. Svi ostali i te kako bi mogli da napune kasu RB-a. Recimo, za Petera Gulačija, doskora anonimnog mađarskog golmana raspituje se Čelsi. Ako bi kojim slučajem Lajpcig i pristao na transfer - jer zamena je već tu u liku mladog Ivona Mvoga dovedenog iz Jang Bojsa za 5.000.000 - Plavci ne mogli da računaju na cenu manju od 10.000.000 evra. Standardni bekovi Marcel Halstenberg i Lukas Klosterman takođe su pod radarom engleskih premijerligaša. Halstenberga je Jogi Lev već pozivao u nacionalni tim, dok je Klostreman budućnost Elfa. Ima samo 21 godinu. Za prvog se raspituje Everton (procenjuje se da bi cena bila oko 20.000.000), dok je za drugog zagrizao Arsenal. Pominje se suma od 15.000.000, mada će Rangnik teško pristati na to posle onoga što mu se dogodilo sa Džošuom Kimihom, koji mu je otišao za svega 1.500.000...   

Standardni štoperski par Lajpciga čine kapiten Vili Orban i 19-godišnji Dajot Upamekano, zlatna koka Red Bula. Orban se do sada dovodio u vezu sa Mančester Junajtedom i Bajernom (u sklopu novog projekta giganta iz Minhena pod radnim naslovom "dovodimo nemačke reprezentativce sve odreda"), a mladi Francuz bio je vest dana pre nekoliko nedelja kada su mnogi mediji širom Evrope objavili kako je Barselona spremna da za njega izdvoji 100.000.000 evra?! Pazite sad - radi se o momku koji iza sebe ima tek dve sezone u profesionalnom fudbalu, odnosno jednu u ozbiljnoj ligi.

Veliki novac Lajpcig bi mogao da uzme i za veziste Kevina Kampla i Emila Forsberga. Slovenca hoće Njukasl, dok se Šveđanin praktično već pozdravio sa navijačima i on je uz dvojicu prvopomenutih jedini blizu izlaznih vrata. Forsberg je prošle sezone bio na vrhuncu. Sa 22 asistencije slovio je za najboljeg asistenta Evrope, ali Nemci ga nisu pustili ni u Liverpul ni u Milan. Sada je njegova cena mnogo manja, jer je loša sezona iza njega, Redsi više nisu zagrejani i to je možda šansa za Rosonere.   

Kada je Dijego Deme u pitanju, jedan od najvažnijih šrafova u Hasenhutlovoj mašineriji, Pep Gvardiola ga je svrstao u najuži izbor za novog zadnjeg veznog Mančester Sitija. Trenutno, u pol poziciji je Žoržinjo iz Napolija, ali ako se nešto u tom poslu zakomplikuje... 

Najekskluzivnija roba koju je RB Lajpcig ima u svom izlogu jeste novi prvi napadač reprezentacije Nemačke, 22-godišnji Timo Verner. Rangnik ga je jula 2016. doveo iz Štutgarta za svega 9.000.000, a njegova cena na tržištu sada iznosi oko 70.000.000, s tim što ta suma gotovo sigurno ne bi zadovoljila rukovodstvo kluba. Mesecima unazad Vernera su stavljali na listu potencijalnih pojačanja Real Madrida, a odskora ga povezuju i sa Mančester Junajtedom. 
"Ne još, kada naučim jezik voleo bih da zaigram u Premijer ligi. Sada mogu sa sigurnošću da kažem da ću i naredne sezone igrati za Lajpcig", kazao je Verner pre nekoliko nedelja.   

Kada se sve ove sume saberu (plus već prodati Keita), RB Lajpcig bi samo od dve sezone u Bundesligi i jednoj u Ligi šampiona, mogao da inkasira blizu 400.000.000 evra! Ako se u obzir uzme da je od osnivanja kluba (od 2009) u dovođenje igrača utrošeno nešto više od 150.000.000, jasno s kakvom uspešnoću je prethodnih godina radio Ralf Rangnik


Beno Šmic (?)
Marcel Halstenberg (Everton, 20.000.000)
Lukas Klosterman (Arsenal, 15.000.000)
Dajot Upamekano (Barselona, PSŽ, 100.000.000)
Vili Orban (Bajern, Mančester Junajted, 30.000.000)
Emil Forsberg (Milan, 25.000.000)
Štefan Ilsanker (Šalke, 5.000.000)
Dominik Kajzer (bez obeštećenja)
Kevin Kampl (Njukasl, 30.000.000)
Dijego Deme (Mančester Siti, 15.000.000)
Timo Verner (Liverpul, Real Madrid, 70.000.000)
Peter Gulači (Čelsi, 10.000.000)

Foto: Action Images


tagovi

BundesligaRalf RangnikRalf HasenhutlLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara