Šta čeka Boaćija u Kini? Gigant, Kapelo i kopačke Brazilca od 50.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.02.18. | 17:03

Napadač Crvene zvezde pred vratima jednog od najbogatijih klubova Kine

Izgleda da je Kina bila suđena Ričmondu Boaćiju... Pošto u januaru nije stigla zadovljavajuća ponuda sa zapada Evrope, na pragu Boaćijevog autograma je jedan od najbogatijih i najmoćnijih kineskih klubova - Đengsu Suning! Kinezi su ponudili 5.500.000 evra Crvenoj zvezdi i ako crveno-beli sutra prihvate tu ponudu, Boaći će krenuti put Đengsua.

Reč je o jednom od simbola fudbalskog buma u Kini. Vlasnik kluba je jedna od najbogatijih kompanija sveta Suning. Ovaj gigant je pre tri godine kupio Đengsu, a ubrzo posle toga i milanskog velikana Inter. Suning je treća najmoćnija kompanija u Kini. Nekoliko dana po preuzimanju Đengusa, odmah su napravili najveći transfer u istoriji Kine kada su doveli Aleksa Tešeiru za 50.000.000 evra i tako osujetili planove premijerligaških velikana da dovedu sjajnog Brazilca, a engleskoj Premijer ligi je platio 670.000.000 evra za prava prenosa premijerligaških mečeva u Kini za tri godine. To je najveći ugovor svih vremena o TV pravima za Premijer ligu van Evrope. Samo jedan od dokaza Suningove moći. Posle Tešeire su doveli i Ramiresa iz Čelsija, a na kraju i kapitena kamerunske šampionske generacija Benjamina Mukanđa.

Izabrane vesti

Ipak, ni ogromna ulaganja nisu pomogli Suningu da prekine surovu dominaciju Guangdžou Evergrandea koja traje već sedam godina u kineskom fudbalu. Pretprošle sezone je Đangsu bio vicešampion, ali je prošle sezone bio katastrofalan. U Ligi šampiona Azije su dogurali do osmine finala, što i nije loš rezultat, ali su u domaćem prvenstvu bili očajni i zauzeli 12. mesto.

Usred sezone je na klupu došao legendarni Fabio Kapelo za platu od 10.000.000 evra za 18 meseci! Pre njega je na direktorsku funkciju stupio Valter Sabatini, jedan od najpoznatijih funkcionera u italijanskom fudbalu. Kapelo je za sobom doveo u zemljake Đanluku Zambrotu i Kristijana Brokija koji su mu pomoćnici.

Pravila u Kini kažu da svaki prvoligaš može imati četvoricu stranaca u timu od kojih trojica mogu da budu istovremeno na terenu. Đengsu u sastavu trenutno ima pomenute Tešeiru, Ramiresa i Mukanđa. A dogovoren je dolazak iskusnog štopera Gabrijela Palete iz Milana na dve godine. Dakle, sva mesta su popunjena.

Gde je tu prostor za Boaćija?

Đengsuov plan je da se do kraja prelaznog roka reši Aleksa Tešiere kojim Kapelo nije zadovoljan. Problem je visoka plata Brazilca od 10.000.000 evra godišnje, tako da je najrealnije da ode negde na pozajmicu (Brazil ili neki drugi klub u Kini) do kraja sezone. Gde će veći deo plate plaćati Đengsu...

Boaći bi suštinski trebalo da popuni mesto upraženjeno odlaskom Rodžera Martineza u Viljareal za 13.000.0000 evra. Kolumbijski napadač je dve godine nosio dres Đengsua i bio jedan od najboljih strelaca ekipe.

Ipak, preduslov za sve ovo je da Crvena zvezda sutra upali zeleno svetlo. 

PišeAleksandar GLIGORIĆ
Foto: Action images


tagovi

ĐengsuRičmond Boaći

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara