Šta čeka Partizan na žrebu: Šest zakucanih, Jojić najveća pretnja, a od poželjnih tu su opet Litvanci

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.07.18. | 09:21

U ponedeljak žreb trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, crno-beli sigurno nosioci, prihvatljive destinacije Belorusija, Bugarska i skandinavske zemlje

Prva recka udarena, Rudar eliminisan, Partizan zagledan u Trakai. Ujedno, baca oko ka ponedeljku, kad će u centrali UEFA biti održan žreb za treće kvalifikaciono kolo za Ligu Evrope (14 časova). Na osnovu prikazanog protiv crnogorskog predstavnika, činjenice da slove za velikog favorita i protiv Litvanaca, očekuje se da crno-beli osiguraju plasman u narednu rundu, pa je zanimljivo stvoriti sliku šta ih čeka.

S obzirom da je promenjen format kvalifikacija (četiri kola), jedna od novosti tiče se činjenice da je žreb za treće kolo zakazan pre odigravanja prve utakmice drugog. Što u konkretnom slučaju osvajaču Kupa Srbije već može da otvori vidike o povoljnom i nepovoljnom ishodu prvi izvlačenju kuglica.

Izabrane vesti

Za početak, najvažnija informacija glasi da je Parni valjak, kao i u početna dva eliminaciona kola, postavljen u grupu nosilaca, što je privilegija izborena dobrim rezultatima na međunarodnoj sceni u poslednjih pet sezona. S druge strane žreba je 26 potencijalnih rivala. Šest fiksinih (priključuju se od trećeg kola kvalifikacija) i 20 „lutajućih“ (bolji iz dvomeča druge runde).

Sigurni su: Zarja Lugansk (Ukrajina), Istanbul Bašakšehir (Turska), Lucern (Švajcarska), Sigma Olomuc (Češka), Brondbi (Danska) i Univerzitatea Krajova (Rumunija).

Nije potrebno biti previše mudar i zaključiti da niko od ovih rivala nije poželjna opcija. Zarja je dve uzastopne sezone igrala grupnu fazu Lige Evrope (nedavno je savladala Partizan na pripremama, 1:0), Istanbul BB je klub u uzletu, ogromne finansijske moći i uticaja u turskom fudbalu, sa zvezdama poput Arde Turana, Emanuela Adebajora, od pre dve sedmice jači i za našeg Miloša Jojića, Brondbi je jedan od sinonima danskog loptanja, Univerzitatea osvojila Kup Rumunije, a Lucern i Sigma – iako bi crno-beli i protiv njih bili blagi favoriti – predstavljaju „koske“ u ovom delu sezone i niko na Topčiderskom brdu ne bi voleo da im zapadnu Švajcarci ili Česi.

Sledi grupa od 40 timova, odnosno 20 parova drugog kola, čiji će pobednici, bez obzira na koeficijent, sigurno sigurno ostati u delu nenosioca. To su:
Jagjelonija (Poljska) – Rio Ave (Portugalija)
Hibernijan (Škotska) – Asteras Tripolis (Grčka)
Đurgarden (Švedska) – Mariupolj (Ukrajina)
Dunajska Streda (Slovačka) – Dinamo Minsk (Belorusija)
Hajduk Split (Hrvatska) - Slavija Sofija (Bugarska)
Šahtjor Soligorsk (Belorusija) – Leh Poznanj (Poljska)
CSKA Sofija (Bugarska) – Admira Vaker (Austrija)
LASK (Austrija) – Lilestrem (Norveška)
Sent Galen (Švajcarska) – Sarpsborg (Norveška)
Vitorul (Rumunija) – Vitese (Holandija)
Dinamo Brest (Belorusija) – Atromitos (Grčka)
Hapoel Haifa (Izrael) – Hafnarfjordur (Island)
Dandalk (Republika Irska) – AEK Larnaka (Kipar)
Žalgiris Viljnus (Litvanija) – Vaduc (Lihtenštajn)
Osijek (Hrvatska) – Glazgov Rendžers (Škotska)
Nordsjeland (Danska) – AIK (Švedska)
Gornjik (Poljska) – Trenčin (Slovačka)
Balzan (Malta) – Slovan Bratislava (Slovačka)
Tobol (Kazahstan) – Pjunik (Jermenija)
Honved (Mađarska) – Niderkorn (Luksemburg)

Napomena: Tamnim slovima označeni su nosioci u drugom kolu.

Među poželjnim iz pomeute grupe su pobednici duela Đurgarden – Mariupolj, Tobol – Pjunik, neki od predstavnika Belorusije, tradicionalno dobro je Partizan prolazio protiv Skandinavaca, čini se da ne bi imao problema ni sa Bugarima, a pravi bingo bio bi da mu zapadne bolji iz para Žalgiris Viljnus (Litvanija) – Vaduc (Lihtenštajn). Ili, na primer, ko izaće kao pobednik iz duela LASK iz Linca - norveški Lilestrem. Ono što mu nije potrebno su dueli sa nekim od poljskih predstavnika ili sa portugalskim Rio Aveom.

UEFA ća najranije u nedelju veče, najkasnije u ponedeljak jutro, suziti imena potencijalnih rivala, tako što će napraviti podgrupe sa po pet mogućih rivala (ili parova). Sudeći na osnovu ranijih iskustava očekuje se da razdvoji timove sa „rizičnih područja“, pa se očekuje da Partizan mimoiđu Hajduk i Osijek.

Utakmice drugog kola kvalifikacija Partizan - Trakai na programu su 26. jula i 2. avgusta, a ko proće ide u treću rundu koja se igra 9. i 16. avgusta.

FOTO: Star sport


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeŽreb za Ligu Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara