"Zoran Milinković"
"Zoran Milinković"

Šta čeka uprava Partizana? Letele su u Humskoj glave i za manje brljotine

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.09.15. | 12:35

Zoran Milinković MORA biti smenjen posle rezultatski katastrofalnog početka prvenstva

Zoran MilinkovićZoran Milinković mora da „leti“! Još uvek aktuelni trener Partizana se nije udostojio da podnese ostavku posle poraza u 149. večitom derbiju, niti ga je uprava kluba razrežila dužnosti, međutim, posle najnovijeg rezultatskog neuspeha za dobrobit ekipe iz Humske 1 najbolje bi bilo da pod oznakom „hitno“ dođe do promene na klupi.

Taj zaključak se nedvosmisleno nameće posle rezultatski katastrofalnog početka sezone u Superligi, u kojoj je Milinković za komandama Parnog valjka već zaostao osam bodova za Crvenom zvezdom i sa četiri gostovanja uspeo da se vrati samo sa jednom pobedom, a na ostalim mečevima (protiv Novog Pazara, Vojvodine i Crvene zvezde) „popije“ po tri komada. Iako šampion ima meč manje od lidera (protiv Rada na svom terenu, 23. septembra) ostanak Zorana Milinkovića u ulozi šefa struke je neodrživ, ne samo iz sadašnje pozicije, već i činjenice da su na crno-beloj strani Topčiderskog brda trenerske glave letele i za mnogo manje minuse nego što ih je napravio strateg koji je, ne tako davno, najavljen kao „najbolji u Srbiji“.

Izabrane vesti

Od razdruživanja sa Crnom Gorom, odnosno otkako se igra Superliga, ovo je drugi najgori bodovni saldo Partizana posle devete runde. Naravno, uz podsećanje na taj odloženi meč sa Građevinarima. Milinković je uspeo da se približi onoj sezoni u kojoj je u negativnostima prednjačio Miodrag Ješić, kad je u istom periodu prvenstva 2006/2007 imao četiri pobede, dva remija i tri poraza (14 bodova) i bio čak šest na tabeli, devet bodova iza Zvezde. Ješić je do kraja jeseni uspeo  još više na unazadi crno-bele, zabeleži još dva neuspeha i za liderom zaostane čak 14 koraka, posle čega je dobio otkaz.

Samo je Ješić imao lošiji učinak od Milinkovića u ovoj fazi sezoneKoliki su gresi Zorana Milinkovića najbolje se vidi na osnovu činjenice da su, osim Miodraga Ješića, svi ostali treneri napuštali Partizan ostavljajući mu u amanet bodovnu prednost. I to često prednost koja je garantovala titulu.

Podsetimo se u kojim su trenucima odlazili iz Humske.

Sezona 2006/2007 - Miodrag Ješić, smenjen posle 16. kola, Partizan 4. na tabeli (27 bodova), Zvezda prva sa 41.
Sezona 2007/2008 - Miroslav Đukić, otišao posle 17. kola, Partizan prvi na tabeli bez poraza (41 bod), Zvezda druga (35).
Sezona 2009/2010 - Slaviša Jokanović, smenjen posle trećeg kola, Partizan treći na tabeli (sedam bodova), Vojvodina prva (devet).
Sezona 2009/2010 - Goran Stevanović - smenjen posle 23. kola, Partizan drugi na tabeli bez poraza (57 bodova), Zvezda prva (61).
Sezona 2011/2012 - Aleksandar Stanojević - smenjen posle 15. kola, Partizan prvi na tabeli (42 boda), Zvezda druga (32).
Sezona 2011/2012 - Avram Grant - otišao posle 30. kola, Partizan šampion (80 bodova), Zvezda druga (68).
Sezona 2012/2013 - Vladimir Vermezović - smenjen posle 25. kola, Partizan prvi na tabeli (58 bodova), Zvezda druga (56).
Sezona 2013/2014 - Vuk Rašović - smenjen posle 15. kola, Partizan prvi na tabeli (33 boda), Zvezda druga (32).
Sezona 2014/2015 - Marko Nikolić - smenjen posle 20. kola, Partizan prvi na tabeli (47 bodova),  Zvezda druga (45).
Sezona 2015/2016 - Zoran Milinković - posle devet kola i osam utakmica, Partizan treći na tabeli (15 bodova), Zvezda prva (23 boda).

U naznačenom vremenskom periodu svojevoljno su klupu Partizana napuštali Miroslav Đukić (otišao da bude selektor A reprezentacije) i Avram Grant (aktivirao opciju iz ugovora da na kraju sezone 2012/13 ode iz kluba), ostali su oterani, a nije ih spasila ni činjenica da su, poput Milinkovića, izborili plasman u Ligu Evrope (Ješić, Jokanović, Vermezović, Nikolić) ili imali čak deset bodova viška kao u slučaju Aleksandra Stanojevića.

Zato rukovodioci crno-belih ne bi smeli da imaju dilemu kad se povede reč o statusu Zorana Milinkovića, posebno zbog utiska koji je ostavio u utakmici koju, prema svim parametrima, nije smeo da izgubi. U 149. večitom derbiju promašio je sve. Najpre taktiku, jer je odustao od prepoznatljive i napadačke formacije 4-3-3. Zatim izbor igrač, pošto je posle samo 12 dana provedenih u klubu gurnuo u vatru novajlije koje nijednom nije proverio kako se snalaze čak ni na prijateljskoj utakmici (Alena Stevanovića i Nikolu Lekovića).

Loš početak Lekovića i Stevanovića u dresu PartizanaNije se dobrom pokazala ni odluka da mu jedan od kreativnijih vezista Stefan Babović bude zadnji vezni, čime je izgubio smislenost u napadima. Uporno je forsirao napade po levoj strani, dok je Andrija Živković, ponaljbolji crno-beli igrač od početka sezone, bespomoćno širio ruke na suprotnoj i praktično nije dobijao lopte. Nije zanemarljiva ni činjenica da je van protokla ostavio Nikolu Trujića i Sašu Lukića, koji su mu u dosadašnjem toku Superlige povremeno donosili bodove. Naposletku, ne i najmanje važno, opet je okasnio sa izmenama i potpuno promašio uvođenjem rovitog Valerija Božinova, umesto Ivana Šaponjića, koji je u daleko boljoj formi i u poslednje vreme efikasniji od Bugarina.

Da li će doći do saradnje između Miloša Vazure i Veljka Paunovića?To su greške za koje bi Zoran Milinković trebalo da bude sankcionisan otkazom. Naročito što se u njegovim gestovima ne vidi ni zrno namere da nešto promeni ili podstanke igrače na bolju igru. Najbolje svedočanstvo odsustvu bilo kakvog plana i evidente zbunjenosti jeste „tajm-aut“ prouzrokovan bakljadom Grobara na večitm derbiju, kad su savete igračima, umesto šefa struke, delili njegovi pomoćnci Ilija Stolica, Zoran Lončar i Radiša Ilić. Još kad se tome doda informacija da je po završetku derbija isto tako tiho ušetao u svlačionicu i u njoj ništa nije progovorio dobija se jasan signal da su mu dani u Partizanu odbrojani i da je crno-belima potreban stručnjak manira, fudbalske filozofije i vrcavih ideja kakav je - Veljko Paunović.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Zoran MilinkovićSuperligaSrbijaFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara