Šta to sprema Ančeloti? Menja pola tima, pojačava bokove i lansira debitante u 4-4-2

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.09.18. | 11:08

Korijere najavljuje velike promene u timu Napolitanaca

Da je na klupi Napolija večeras Mauricio Sari, ne bi imali dilemu kojih 11 će istrčati na teren stadion Rajko Mitić. Mogli bismo čak i izmene da pretpostavimo. Sari je bio predvidiv u sastavu tima i uvek se oslanjao na iste igrače.

Ali na klupi Napolija sedi trenerski kameleon Karlo Ančeloti koji voli da menja, rotira i pogotovo da to radi na početku karijere u novom klubu. Ančelotijev zaštitinik znak iz slavnih vremena u Milanu je bila formacija “božićna jelka”, ali se nikada nije trvdoglavo držao istog sistema i uvek ga je i u svakom klubu prilagođavao onome što ima na raspolaganju.

Izabrane vesti

Tako će biti i u Napoliju. Ančeloti još nije načisto koja je osnovna formacija ekipe. Protiv Fjorentine za vikend je počeo u 4-3-3, završio u 4-4-2. Sa tendencijom da Napolijevu standardnu fromaciju oslonjenu na triling brzih napadača promeni u 4-4-2 kao glavni sistem tokom većeg dela sezone.

Ančeloti se još upoznaje sa ekipom i igračima, pa zato mnogo kombinuje, eksprimentiše i menja. Ipak, na Marakani ima imperativ pobede jer ako želi da prođe grupu u kojoj su još PSŽ i Liverpul, u Beogradu bi mu valjalo osvojiti tri boda.

I pored tog imeprativa povede, nastaviće da eksperimentiše i da traži dobitnu kombinaciju. Najuticajniji italijanski dnevnici Gazeta delo Sport i Korijere delo Sport imaju različito viđenje Ančelotijevog tima večeras, ali ne ostavljaju dilemu da će biti bitnih promena u odnosu na sastav koji je igrao za vikend.

Gazeta najavljuje Napoli u 4-3-3, Korijere veruje da će početi sa 4-4-2.

Ospina je siguran na golu pošto se odmarao za vikend. Štoperski tandem će biti onaj najjači - Albiol i Kulibali. Maksimović se seli na klupu. Levog beka će sigurno igrati Mario Rui jer je Gulam još povređen. Promena se očekuje na desnom boku. Umesto Albanaca Hisaja će zaigrati novajlija Kevin Malki koji je letos stigao iz Lila. Izgleda da Ančeloti ne veruje Hisaju toliko kao Sari koji ga je otkrio u Empoliju i doveo u Napulj. Zato je Ančeloti celo prošlo leto tražio od De Laurentisa da mu dovede desnog beka. Želje su bili Sabali (Bordo), Arijas (PSV), Lajner (Salcburg), Darmijan (Mančester Junajted), a završilo se kupovinom Malkija. Francuz bi večeras trebalo da debituje i odgovori na ukazano poverenje.

Najviše izenađenja se najavljuje u veznom redu. Korijere otkriva da će Ančeloti promešati karte. Navodno je siguran jedino Brazilac Alan. Zjelinski i Hamšik bi mogli da počnu sa klupe, a šansu da dobiju Fabijen Ruiz i Simone Verdi. Ruiz je Napolijevo najveće pojačanje i igrač koji je eksplodirao prošle sezone u Betisu zbog čega je bio na radaru Barse i Reala, a Ančeloti je insistirao na njegovom dolasku. Još nije debitovao za Napoli i večeras bi mogao da ima vatreno krštenje. Tehnički je sjajno potkovan, dobro igra u oba pravca i ima odličnu pas igru. Nešto što Napoliju nedostaje posle dolaska Žoržinja jer se Hamšik baš i ne snalazi najbolje u ulozi povučenog plejmejkera.

Dakle, Ruiz i Alan bi trebalo da budu srce veznog reda, a Ančeloti će u formaciji 4-4-2 povući krilne napadače na pozicije bočnih veznih. Hose Kaljehon desno, a Simone Verdi levo. Kaljehonu je to nešto defanzivnija uloga od one na koju je navikao kod Sarija, ali Ančeloti očigledno želi da napada Zvezdu po vertikalama i pojača bokove. Verdi je došao kao polušpic posle sjajne sezone u Bolonji, ali i njega Ančeloti vidi kao igrača koji može da odigra nešto dalje od protivničkog gola. Verdijev zaštitini znak je strašan šut. Prethodne sezone je na jednoj utakmici dao dva gola iz slobodnjaka. Različitim nogama?!

U napadu se očekuju Insinje kao neka vrsta “desetke”, odnosno onoga što je svojevremeno igrao Kaka u Milanu. On će kod Ančelotija imati punu slobodu da luta između linija i pravi pukotine u Zvezdinom bloku. Kao najistureniji bi trebalo da istrči Arkadijuš Milik dok bi Mertens dobio poštedu.

A ako nešto ne krene po Karlovim planovima, ima luksuz da sa klupe uvede najbolje igrače Zjelinskog, Hamšika i Mertensa


tagovi

Karlo Anćeloti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara