Stamova ispovest: Kada te Fergi otpiše - možeš samo da se dimiš

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.01.19. | 13:00

Jap o nekim detaljima iz svoje karijere i susretima s Ser Aleks Fergusonom

Na parkingu tržnog centra, u džipu, sede Jap Stam i Ser Aleks Ferguson. U tom momentu čuveni Škot saopštava Holanđaninu da je njegova karijera u Mančester Junajtedu - gotova.

Kao i tri godine ranije, kada je Ferguson otputovao u Holandiju kako bi ubedio relativno nepoznatog Stama da dođe u Junajted, i ovoga puta je konverzacija trajala kratko.
"Nije dugo trajalo, možda 10 minuta. Kao i na prvom sastanku, pa sve do poslednjeg momenta, nisam imao mnogo toga da kažem. Naravno da su moj status i karakter bili drugačiji i on je to dobro znao. Naravno da sam se dimio, ali, to je bilo sve", rekao je Stam.

Izabrane vesti

Prisetio se Stam i prvih susreta s Fergusonom...
"Kako si sine? To je bila prva stvar koju bi pitao mlade igrače", rekao je Stam prisećajući se prvog susreta iz 1998. godine kada je Stam imao 25 godina i igrao za PSV.
"Dobro je što je to radio. Veoma je zahvalno kada se neko obraća na taj način vama, a postigao je toliko toga. Toliko je godina proveo u klubu, osvojio trofeja. I želi da vas dovede. Kao igrač, osećate se dobro".

Prvi susret Stama i Fergusona bio je negde u Amsterdamu. Međutim, problem je bio što Stam nije baš najbolje razumeo Fergusona kada su prvi put razgovarali telefonom.
"Kada idete u školu u Holandiji učite da govorite i pišete engleski jezik. Ali, engleski je drugačiji od škotskog. Ipak, kada smo se videli, jasno mi je preneo svoje misli. Rekao mi je šta želi da radim. Da već ima odličan tim, ali da želi dodatne igrače kako bi ekipa bila sposobna da osvoji trofej i da ode daleko u Evropi. Video me je kao jednog od pijuna u svom timu. Nisam bio spreman za taj korak kao osoba, ali mi je Fergi promenio mišljenje".

Stam je ubrzo postao jedan od najskupljih defanzivaca vrlo brzo, ali su ti detalji odigrali veliku ulogu u kasnijem odlasku iz Junajteda.
"Stalno smo pobeđivali. Znali smo da nas se timovi plaše. Imate osećaj da ste nepobedivi”.

Stam je potom potpisao novi petogodišnji ugovor. Što se kaže, postao je deo nameštaja na Old Trafordu.
"Iskreno, ne razmišljate o odlasku".

Problem je nastao kada je posle leta gde se mnogo potrošilo, Junajted morao da "sredi knjige".
"Pravili smo šale na taj račun. ´Moraš da daš otkaz samo jednom od nas, to je u redu´. Svi su se smejali".

Kasnije je, 2001. godine, Stam izdao knjigu, a mediji su izvukli iz konteksta njegove izjave vezane za Fergusona i njihov prvi susret. PSV je optužio Fergusona da se ponašao protiv pravila fudbala.

Upravo tada, 2001. godine je sve puklo.
"Vraćao sam se kući. Pozvala me je supruga, a onda i menadžer. Rekao mi je da će me Junajted zvati zato što me je prodao. Mislio sam da se šali".

Ubrzo je stigao Ferguson.
"Bio je miran. Naravno, hteo je da mi sam kaže sam kakva je situacija i da ću u Lacio. Rekao mi je šta misli, da su dobili ponudu i da je hteo da igra sa nekim drugim igračem".

Stam misli da je klub koristio finansije kao izgovor.
"U to vreme su koristili taj izgovor. Teško je bilo reći ni iz čega - Stam, prodajemo te. Bilo je uverljivo pozvati se na knjige. Mislim da je bilo bolje da su direktno rekli. Znali su kakva sam osoba, da neću sedeti na klupi i čekati šansu pola sezone”.

Stam i Fergi posle toga nisu razgovarali dok se nisu videli u lobiju hotela u Amsterdamu 2006. godine. Mediji nisu dobili šta su očekivali od tog susreta.

Ferguson je kasnije priznao da je njegova velika žal iz trenerske karijere to što je prodao Stama te 2001. godine.

Foto: Reuters


tagovi

Jap Stam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara