Statistika sa Marakane, Englezi su šokirani duel igrom: Srnić + Rodić = ceo Liverpul!

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.11.18. | 15:38

Na Ostrvu još ne veruju šta ih je snašlo

Dok zvezdaši danas ne mogu da skinu osmeh sa lica, u Engelskoj verovatno i dalje imaju začuđene face i premotavaju film na pakao Marakane u kojem je sinoć izgoreo sastav najvećeg engleskog kluba.

Traže su krivci, uzroci, analizira se i sa žaljenjem konstatuje da je Crvena zvezda ozbiljno zagorčala život Liverpulu i dovela ga na rub eliminacije iz Lige šampiona.

Izabrane vesti

Kako? Zašto?

Lokalni mediji kao jedan od razloga navode učinak veznog reda koji je uprkos većem posedu lopte i dominantnijoj pas igri bio inferioran u trenucima kada je trebalo da napravi prevagu. Pogotovo se ističe slabost Liverpulovih veznjaka u duel igri.

U međunarodnom fudbalu postoji statistička kategorija “tackles” (tekls) koja se odnosi na duel igru. Najpribližniji prevod tog izraza je “start”. Suštinski, to su direktni, “jedan na jedan” dueli na zemlji, gde se ne računa skok igra.

Upravo u toj kategoriji, Zvezdini fudbaleri su potpuno nadvisili atraktivnog rivala. Zvezdini fudbaleri su dobili 11 takvih duela, naspream samo četiri Liverpulovih fudbalera. Miloš Degenek, Milan Rodić, Slavoljub Srnić, Dušan Jovančić i Milan Pavkov su dobili po takva duela, Marko Gobeljić jedan. Naspram, dva dobijena duela Endrjua Robertsona i po jedan Matipa, Gomeza i Aleksander Arnolda. Liverpulovi vezisti Adama Lalana, Džejms Milner i Žoržinjo Vajnldum nisu dobili nijedan direktan duel za ukupno 259 minuta koji su zajedno proveli na terenu?!

Takođe, navodi se i broj presečenih lopti. Liverpulov tim je presekao sedam pasova Zvezdinih fudbalera: Milner i Lalana po dva, Salah, Vajnaldum i Mane po jedan. Naspram Zvezdinih 14! Fantastični Miloš Degenek je imao čak pet čisto presečnih lopti, skoro kao ceo tim Liverpula. Gobeljić, Pavkov, Krstičić i Ben po dva, Savić, Jovančić i Srnić po jedan.

Veći broj presečenih lopti delom dolazi i kao uzork većeg poseda lopte od strane rivala (65%:35%) i većeg broja odigranih pasova Liverpulovih fudbalera (660:255). Zvezdini fudbaleri su bili bolji i po broju osvojnih lopti na meču (43:40) što se uklapa u Klopovu priču posle meča da su domaći fudbaleri igrali sa više agresije i strasti koje su nedostajale njegovom timu.

Engelzi su iznenađeni i koliko uspešno je Crvena zvezda parirala Liverpulu u skok igri. Crveno-beli su dobili 33 "vazdužna duela", Liverpul 38. Što je neznatna razlika za ekipu koja ima tandem poput Van Dajka i Matipa. Štoperi Liverpula su dobili po 13 vazdušnih duela. Dakle, više od dve trećine celog tima. Četvorica fudbalera Redsa nisu dobili nijedan duel u vazduhu: Robertson, StaridžSalah i Firmino. U Zvezdi je najviše duela u skok igri dobio Milan Rodić - čak osam. Pavkov i Savić su dobili po pet, Jovančić i Degenek po tri... Jedini koji iz Zvezdinog tima nisu dobili nijedan vazdušni duel su Marin i Ben

(FOTO: Reuters)


tagovi

Slavoljub SrnićMiloš DegenekMilan PavkovMilan Rodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara