ŠTO NE MOŽE NIKO, MOGU ONI - VELIKI MILAN BORJAN I NEUNIŠTIVA CRVENA ZVEZDA!!! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.08.19. | 22:55

Crvena zvezda posle 22 izvedena penala eliminisala Kopenhagen

Crvena zvezda nema mačke u svom timu, nego lavove koji imaju više od devet života! Srpski šampion će igrati u plej-of rundi kvalifikacija za Lige šampiona, pošto je u jednoj od najvećih penal drama viđenih u istoriji evrokupova, čak 22 izvedena penala eliminisao Kopenhagen – 7:6 (1:1). Neko odozgo, neke nevidljive sile poslale su pravdu u zemlju bajki. Jer bilo jde pravedno da ko od penala živi, od penala – strada.

Posle onih nezasluženih 1:1 u Beogradu, isti rezultat je bio i večeras posle 90 minuta u Kopenhagenu. Nakon 120 minuta drame, mnogih malera koji su pratili Zvezdu i spartanskog otpora sa igračem manje više od sat vremena, sreća je nagradila hrabrije. I ispravila neke nepravde u ovom dvomeču. Jer, Crvena zvezda je zbog svega viđenog u ovom dvomeču za nijansu više od Danaca zaslužila da se protiv Jang Bojsa bori za plasman u Ligu šampiona. 

Izabrane vesti


KOPENHAGEN - CRVENA ZVEZDA 1:1 - penalima 7:6 (1:1, 1:1)
/Ndoje 44 - Boaći 17/
Marin (prečka), Vind 1:0, Ivanić 1:1, Fišer (preko gola), Jevtović (preko gola), Sotiriu 2:1, Žander 2:2, Bengtson (Borjan brani), Pankov 2:3, Zeka 3:3, Jovančić (preko gola), N'Doje (Borjan brani), Simić (preko gola), Bartolec (preko gola), Degenek 3:4, Nelson 4:4, Gobeljić 4:5, Papanajopulos 5:5, Borjan 5:6, Gritebust 6:6, Pankov 6:7, Vind (Borjan brani)

Parken stadion. Kapacitet: 38.065. Sudija: Gediminas Mažejka (Litvanija)

KOPENHAGEN (4-4-2): Gritebust – Varela (od 81. Bartolec), Papajanopulos, Nelson, Bengtson – Holse (od 74. Bjel), Zeka, Stage (od 60. Falk), Fišer – Vind, Ndoje.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 46. Žander) - Kanjas (od 58. Pankov), Jovančić - Vukanović (91. Jevtović), Marin, Ivanić - Boaći (od 81. Simić).


Danski šampion je preživljavao do penal ruleta zbog serije spornih sudijskih odluka, a onda je magični Milan Borjan pisao istoriju. Ludačku penal seriju okončao je trećim odbranjenim penalom kada je zaustavio udarac Falku i do delirijuma doveo Srbe u Kopenhagenu.

Posle 22 izvedena udarca sa bele tačke - kojoj više odgovara opis crne - Borjan je odbranio penal Vindu i Zvezda je sa 7:6 u penalima stavila tačku na ovaj dramatičan dvomeč. Kao na rolerkosteru se menjalo raspoloženje tokom penal serije. Delovalo je u nekoliko situacija da je Zvezda izgubljena, ali Ndojeu je na meč lopti, rampu spustio Borjan, a sreća je okrenula leđa lajavom Hrvatu Bartolecu koji je provocirao posle prvog meča. 

Jeste Milan Borjan zaslužio i posebno poglavnje i bistu ispred stadiona Rajko Mitić, ali on je samo bio jurišnik koji je „probo“ koplje u srce domaćina.

Kopengahen se namerio na petnestoricu junaka koji nisu spustili glavu ni posle crvenog kartona Milunovića, ni posle četiri promašena penala. Ocrtali su u svim tim intervalima istoriju, ispisali ep o kojem će se decenijama pričati. Bila je ovo unapređena verzija „kardio“ zbivanja iz Salcburga, posle koje je Crvenoj zvezdi ostao jasan pravac – Liga šampiona. Pričaće se o ovome isinovima i unucima, pošto je krtičnjak ispred gola mogao da dođe glave crveno-belima. Međutim, na na rukavicama Milana Borjana Zvezda je počela novi evropski život. Igraće se ove jeseni evropski fudbal na Marakani.

Kao u košnici je vrilo na akustičnim tribinama Parken stadiona. Domaći navijači, odeveni u bele dresove voljenog kluba, želeli su ambijent sa Marakane da prenesu u zemlju Andersenovih bajki.  Međutim, balkanski temperament u glavnom gradu Danske pomogao je timu Vladana Milojevića da izađe na travu sa nožem u zubima. I ne samo to: ponovo je Crvena zvezda izgledala kao tim iz trenerskih snova stručnjaka na klupi crveno-belih.

Upickana po italijanskoj modi, do najstinijeg detalja, Crvena zvezda je ponovo limitirala ofanzivne atribute tima Stalea Solbekena. Igru srpskog šampiona personifikovao je prvi savršeni defanzivni start Miloša  Degeneka, koji je bio najava onog što će uslediti. Litvanski arbitar Mažejka napravio je kardinalnu grešku, kada je nemo ispratio kako se Zeka celom težinom tela naslanja na nogu Mirka Ivanića. Bio je to klasičan jedanesterac, koji bi poput morfijuma utišao pesmu navijača Kopenhagena. Iako su debelo „zakinuti“, igrači Crvene zvezde su imali otvaranje iz snova. Nije ih poklebalo ni to što je Mažejka prvi start Milunovića kaznio žutim kartonom, ni to što je naskakanje Zeke nad Marinom mirno posmatrao kao da vidi brojne bicikliste na ulicama Kopenhagena.

Iz te mirnoće i discipline crveno-beli, odeveni u plave dresove, napravili su izolaciju Marku Marinu, koji je u 17. minutu savršenim centaršutem pomogao Ričmondu Boaćiju da resetuje karijeru i učinak na velikim utakmicama. Nije samo odbrana danskog prvaka uhvaćena u raskoraku, nego i kompletan tim.

Vezista Zeka pokušavao je reakcijama rukama da probudi ostatak tima, ali je Crvena zvezda sve hermetički zatvarala. Sa mnogo samopouzdanja igrao je Nemanja Milunović- priteran uza zid žutim kartonom, Degenek se odlično postavljao, Kanjas odgovarao na tempo Stagea i Zeke. Zvezda se opredelila da iz defanzive brani prolaz koji je počeo da titra pred očima Delija. Sve je bajkovito delovalo na Zvezdinoj polovini, prolaz je počeo da titra pred očima Zvezdinih navijača, pošto je srpski šampion meč stavio pod kontrolu.  Međutim, bilo je prostora da se zada konačan udarac. Mnogo prostora ostavljao je Kopenhagen, koji je terao posedom lopte crveno-bele da se uvlače Milanu Borjanu u krilo.

Nije šampion Danske za 134 minuta dvomeča uputio udarac u okvir gola i došao je i taj 135! Prvi put je tada pukao Zvezdin sistem. Mngo lančanih grešaka, na kraju je Bengston dobio mnogo prostora da centrira, a Ndoje je skočio između Degeneka i Rodića i poništio sve što su u prethodnom periodu crveno-beli gradili.

 

Znalo se da će crveno-beli morati da prođu kroz devet krugova pakla kako bi uzdigunit ruku napustili Parken, ali im je crveni karton Milunovića posle još jednog vazdušnog duela sa Ndojoem natovario novu bedu na vrat. Bila je to praktično bezizlazna situacija. Kompletna koncepcija Zvezdinog tima dobila je sasvim novi oblik.

Odlučio se Vladan Milojević da prvo izvede Hose Kanjasa, i spusti Jovančića i Ivanića još niže… Bila je Crvena zvezda osuđena na defanzivu, čekajući trenutak Marinove inspiracije. Kretali su se do iznemoglosti igrači Kopenhagena bez lopte, ali su Radovan Pankov i Žander vrlo dobro popunjavali prostor. Nekadašnji član Vojvodine se sjajno tukao sa strelcem gola za Kopenhagen, i plenio hladnokrvošću.  esu domaćini bili stalno blizu gola, ali za 30 minuta samo je Falk bio u situaciji da pogodi Zvezdinu mrežu.

Zvezda je preživela produžetke zahvaljujući Borjanu… A onda je usledilo nešto što se ne viđa tako često u svetu fudbala. Zbog promašaja sa obe strane obrnuo se krug. Odlučila je 11. serija penala, u kojoj je Raša Pankov bio hladnokrvan. A Vind nije – tačnije Borjan je bio magičan.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara