Milenković iznad Pakete iz Vest Hema (© Reuters)
Milenković iznad Pakete iz Vest Hema (© Reuters)

Subota u Seriji A: Metalna roletna na ljubičastom golu

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.01.24. | 12:04

Veče istine za Nikolu Milenkovića i saigrače iz Fjorentine

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U senci utakmice Intera protiv Verone u vreme ručka na programu su još tri utakmice poslednjeg kola prvog dela prvenstva Serije A. Najintersantniji duel se igra u Ređo Emiliji između Sasuola koji bi da pobegne iz zone ispadanja i Fjorentine koja bi da se usidri u zoni Lige šampiona. Na stadionu Via del Mare igraju Leće i Kaljari, Puljezi nisu nikada bili tako dobri na domaćem terenu u Seriji A u poslednjih 20 godina, a Kaljari tako loš na gostovanjima. U Frozinoneu domaćin i Monca žele da prekinu negativan niz rezutlata u prvenstvu.

Izabrane vesti

SASUOLO – FJORENTINA (20.45)

U Ređo Emiliji se sreću dva tima u dijametralnim sitaucijama. Sasuolo ne zna za pobedu već pet kola, a Fjorentina za poraz na prehodnih pet mečeva. Takođe, domaći nije pobedio na „Mapeiju“ od meča sa Juventusom još u septembru, dok su gosti u ovom prvenstvu gubili na gostovanjima samo od velikih timova (Inter, Lacio, Milan).

Za Sasuolo je duel neka vrsta račvanja: početak preporoda ili ulazak u krizu i u opasne vode borbe za opstanak. Fjorentina pak ima veliku priliku da se učvrsti na četvrtom mestu posle kiksa Bolonje protiv Đenove.

Ljubičasti u poslednja tri meča nisu primili gol, na poslednjih pet su inkasirali samo jedan i najveće zasluge idu na računa srpskog defanzivca i komandanta odbrane Fjorentine Nikole Milenkovića. Nije slučajnost da je Fjorentina spustila metalnu roletnu na gol Teračana kada je Milenković ušao u top formu.

Fjorentina je u prošlom prvenstvu oba puta dobila Sasuolo prekinuvši seriju od pet mečeva bez pobede nad timom iz Emilije. Od kada je Sasuolo postao prvoligaš pre deset godina, Ljubičasti nisu nijednom vezali tri pobede u Seriji A nad njima.

Sasuolo je Fjorentine dao 29 golova u Seriji A. Samo je protiv Đenove i Milana bio efikasniji (34 golova Grifonima, 30 Đavolima) ali je u prethodna dva kola upravo izgubio od tima iz Ligurije i Rosonera. Takođe, Sasuolo ima još jedan negativan rekord. Nijedan tim u Seriji A nije izgubio toliko utakmica na svom terenu kao „zeleno-crni“, čak deseti. Imajući u vidu posetu i vrlo mlaku publiku na stadionu Mapei, nije ni čudo.

Pažnja na Domenika Berardija i Đakoma Bonaventuru. Berardi je dao deset golova u u Seriji A Fjorentini, a Bonaventura je šest golova u dosadašnjem toku prvenstva.

Tim Fjorentine je prilično oslabljen jer je najbolji igrač tima Niko Gonzales povređen, kao i Sotil, dok je Kuame otišao na Kup Afrike. Na sreću Vinčenca Italijana Beltran se probudio i počeo je da postiže golove, i to odlučujuće.

I Sasuolo ima još uvek par fudbalera van stroja, među kojima je i naš Račić, uz Defrela, Obijanga i Alvareza.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji – Pedersen, Erlić, Ferari, Toljan – Boloka, Enrike – Berardi, Torstvet, Lauriente – Pinamonti.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano – Kajode, Milenković, Kvarta, Biragi – Artur, Dankan – Ikone, Bonaventura, Brekalo – Enzola (Beltran).

LEĆE – KALJARI (18.00)

Bitka za opstanak do poslednje kapi znoja se očekuje u Pulji između domaćina i gostiju sa Sardinije. Poslednja dva odigrana meča u Seriji A završena su podelom bodova i imajući u vidu broj remija Lećea u ovom šampionatu nije isključeno da vidimo i treći uzastopni.

Kaljari je tim koji je uz Frozinone zaradio najmanje bodova na gostovanjima, samo dva i još uvek nije zabeležio pobedu van Sardinije. S druge strane Leće bi u slučaju današnje pobede ostvarilo najbolji skor na domaćem terenu u Seriji A na pravih deset mečeva u ovom veku, 18. Inače, tim iz Pulje je na stadionu Via del Mare izgubio u ovoj sezoni samo od Napolija i Torina.

Oba tima su oslabljena jer imaju fudbalera na Kupu Afrike i van stroja zbog povreda. Lećeu nedostaju Banda, Dermaku, Sansone (povrede) i Tuba (Kup Afrike). Kaljari je doputovao bez Luvumba (Kup Afrike), Lapadule, Jankta, Kapradosija, Šomurodova (povrede).

Boris Radunović nije iskoristio priliku protiv Miliana u Kupu Italije. Naprotiv, partijom na San Siru zakucao je sebe na klupi za rezerve do daljnjeg.

LEĆE 4-3-3: Falkone – Džendri, Baskiroto, Blin, Galo – Kaba, Ramadani, Gonzales – Strefeca, Krstović (Pikoli), Udin.

KALJARI 4-3-1-2: Skufet – Nandez, Godlaniga, Dosena, Auđelo – Makkumbu, Prati, Dejola – Viola – Oristanio, Petanja.

FROZINONE – MONCA (15.00)

Frozinone i Monca su se sreli samo četiri puta u istoriji i to samo u Seriji B, tako da je današnji duel apsolutna novina za Seriju A. U drugoj italijanskoj ligi, tim iz Brijance je imao više uspeha, dve pobede, remi i poraz.Domaćin prolazi kroz krizu rezultata u Seriji A. Tim Euzebija Di Frančeska je nanizao pet utakmica bez pobede a na poslednja tri je svaki put izgubio. Negativnu seriju je donekle razvedrio uspeh u Kupu Italije i trijumf nad Napolijem na Maradoni 4-0. Interesantno je da je Frozinone izgubio na stadionu Benito Stirpe samo prvi meč protiv Napolija i poslednji od Juventusa, između je zabeležio pet pobeda i dva remija.

Ni Monca ne može da se pohvali pozitivnim periodom, ostvarili su samo jednu pobedu u prethodnih sedam kola i to protiv Đenove. Međutim, remi sa Napolijem u Napulju osokolio je fudbalera Rafaela Paladin i pored propuštene prilike da savladaju šampiona Italije (Pesini je Meret odbranio penal u finišu meča).

Duel Frozinonea i Monce će biti i sudar dva tima koji koriste najveći broj domaćih fudbalera, odnosno Italijana. U sastavu domaćina su, do sada, igrala 16 a u redovima gostiju 13.

Pažnja na duel na distanci dva velika talenta koja su isplivala na površinu u ovom prvenstvu: Matijas Sule i Andrea Kolpani. Sule je postigao sedam golova i među igračima rođenim posle 2003. godine u ligama „petice“ samo je Džud Belingem mlađi od Juventusovog napadača na pozajmici u Frozinoneu.

Kuriozitet je da je Kolpani šest puta zatresao mrežu u šampionatu, ali nije nijednom postigao gol na gostovanjima.

Trener Monce Paladino će posmatrati meč sa tribina, jer je suspendovan zbog kartona, a pored aut linije će stajati njegov zamenik Čiterio.

FROZINONE 3-4-3: Turati – Monterizi, Romanjoli, Okoli – Lirola, Maciteli, Barenečea, Đeli – Sule, Kajo Žorže, Harui.

MONCA 3-4-2-1: De Gregorio – D‘Amrbozio, Pablo Mari, Kaldirola – Birindeli, Pesina, Galjardini, Čurija – Kolpani, Mačin – Mota Karvaljo (Kolombo).

SERIJA A – 19. KOLO

Petak

Bolonja - Đenova 1:1 (0:1)

/De Silvestri 90+5 - Gudmundson 20/

Subota

12.30: (1,20) Inter (7,75) Verona (16,0)

15.00: (2,70) Frozinone (3,30) Monca (2,85)

18.00: (2,30) Leče (3,35) Kaljari (3,40)

20.45: (3,15) Sasuolo (3,45) Fjorentina (2,25)

Nedelja

12.30: (5,60) Empoli (3,70) Milan (1,65)

15.00: (2,95) Torino (3,30) Napoli (2,60)

15.00: (3,40) Udineze (3,35) Lacio (2,30)

18.00: (8,00) Salernitana (4,40) Juventus (1,43)

20.45: (2,50) Roma (3,35) Atalanta (3,05)

***Kvote su podložne promenama



 


tagovi

Nikola MilenkovićSerija AFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara