Promene su neophodne
Promene su neophodne

Sudbonosni prelazni rok na Old Trafordu: Ko ostaje, ko ide?

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.04.19. | 12:16

Osmorica sigurno idu... Ni Matić nije po svačijem ukusu

Mančesterski velikan na raskrnici. Ne toliko zbog poraza od Barselone – ne da nije sramota no je sasvim normano da se izgubi od Blaugrana – ali problem je što Mančester junajted nije bio konkurentan rival katalonskom gigantu. Kao što nije konkurentan Mančester Sitiju i Liverpulu u Premijer ligi. A na Old Trafordu nisu navikli na ulogu epizodiste. I OK, mogli su da pretpostave da će po odlasku ser Aleksa Fergusona zapasti u malu krizu, ali da će ona potrajati evo već šest godina, to nisu očekivali. Posebno nisu očekivali da šest godina kasnije situacija izgleda gotovo jednako problematična kao te 2013.

Tada je ser Aleks iscedio tim kao krpu i ostavio Dejvidu Mojesu ekipu zrelu za remont. Nije to problem, svakom klubu mora da se desi smena generacija. Problem je što na Teatru snova smena nije dala rezultat, pa će ovog leta Ole Gunar Solskjer pokušati da uradi ono što nije uspeli ni Mojesu ni Luju van Galu ni Žozeu Murinju: da selektira ekipu u skladu sa renomeom Old Traforda, da selektira ekipu za sam vrh svetskog fudbala.

Izabrane vesti

Nije da prethodnici nisu pokušavali. Doduše, Dejvid Mojes nije dobio neophodno vreme, dok su Luj van Gal i Žoze Murinjo oko pojačanja vodili bitke sa Edom Vudvordom. Oni su gledali samo igrački kvalitet i nisu marili za novac. A direktoru je novac uvek u prvom planu, pa se tako Vudvord dičio kako je objava da je Aleksis Sančez potpisao za Junajted privukla 75 odsto veću publiku no zvanična potvrda da je Pari Sen Žermen učinio Nejmara najplaćenijim igračem u istoriji fudbala kada je Barseloni za Brazilca platio 222.000.000 evra. Problem je samo što je tu vaskoliku publiku Sančez debelo razočarao igrama na terenu.

Nisu se baš proslavila, najblaže rečeno, ni pojačanja iz Van Galovog mandata: Maruan Felaini, Radamel Falkao, Anhel Di Marija i Bastijan Švajnštajger. Antoni Marsijal se još otima, Memfis Depaj je odavno precrtan... Potom su kod Murinja stigli Pol Pogba, Romelu Lukaku, Zlatan Ibrahimović, Henrih Mhitarjan, zatim manje zvučna imena popur Erika Bajija, Viktora Lindelefa ili čak Nemanje Matića i Freda... Pojedinci su imali i poneku izuzetnu partiju, Memf ali sve skupa je utisak da temelj za neku novu šampionsku generaciju nije izdržao.

I sad se opet najavljuje rekonstrukcija, jer i ova je generacija udarila u plafon, pa mnogi vetereani mogu samo dole. Antonio Valensija, Ešli Jang, pa i Aleksis Sančez, Fil Džons, Kris Smoling, Ander Erera, čak i Huan Mata. U danima posle ispadanja od Barselone omiljena tema lokalnih medija jeste nagađanje oko toga ko će da ostane, a ko da ode sa Old Traforda?

Ako bismo recimo ukrstili predviđanja tabloidnog Dejli Mejla i uglednog Gardijana došli bismo do zaključka da sigurno ostaju David de Hea, rezervni golman Sergo Romero, Pol Pogba, Džesi Lingard, Markus Rašford, Antoni Marsija, Luk Šo, pa i Romelu Lukaku. Svi oni koji za koje se procenjuje da zadovoljavaju očekivanja, zbog godina mogu da napreduju ili bar budu korisni u određenim situacijama.

Nemanja Matić

Mišljenja su podeljenja kad su u pitanju Diogo Dalot, Skot Mektomini, pa četvorica štopera Viktor Lindelef, Kris Smoling, Erik Baji i Fil Džons (Gardijan bi recimo zadržao mlađe Lindelefa i Bajija, Dejli Mejl je neodlučan kad je u pitanju Šveđanin, a diže ruku za Smolinga) pa i naš Nemanja Matić. Dok Mejl piše da je budućnost srpskog reprezentativca neizesna, Gardijan kategorički presuđuje.
Matićeva troma kretnja usporava ekipu“.

U Matićevom slučaju ipak situacija nije najjasnija, dok su svi ostrvski izvori saglasni u oceni da budućnost u Mančesteru nemaju Markos Roho, Ešli Jang, Mateo Darmijan, Huan Mata, Andreas Pereira, Ander Erera, Aleksis Sančez i Antonio Valensija.

Čak osmorica igrača dakle!

Samo što to ne ide baš tako lako. Pomalo bi naivno bilo očekivati da Junajted – čak i ako bi pronašao idealnog sportskog direktora, a u poslednje vreme se najčešće barata imenom Ajaksovog Edvina van der Sara, koji je ujedno i legenda Old traforda – u jednom prelaznom roku uspe da zameni toliki broj igrača koji su pride, uz par izuzetaka, imali i te kakav uticaj na Junajtedovu igru poslednjih sezona,

Ole Gunar Solskjer je toga svestan.
Razgovaramo u klubu oko toga, ali moramo da budemo realni. Nema ovde brzog rešenja, nije da ćemo da kupimo sedmoricu igrača i odjednom budemo tip-top. Moraćemo da idemo korak po korak. Biće pojačanja, biće i priprema, jedva čekam to, pa ćemo videti. Ali da, naši skauti krstare svetom tražeći dobre fudbalere i potpisaćemo ih ako procenimo da su pravi. I kad govorimo o karakteru. I kad govorimo o ceni. I o sposobnosti da potraju u ovom klubu. Uverem sam da ćemo dobiti prave igrače“, širi Solskjer optimizam.

Nažalost, deluje da nije utemeljen u pravim izborima iz poslednjih sezona.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara