Superliga uvodi VAR tehnologiju! Sve gotovo za dve sezone

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.02.19. | 15:14

Usvojena Partizanova inicijativa, u Radnoj grupi po četiri predstavnika superligaša i FSS-a

Dolazi VAR i na srpske stadione! Mada je bilo oprečnih stavova otkako je tehnologija zašla u svet fudbala, planetarni trend će neminovno stići i na terene u našoj zemlji, pošto je Skupština Zajednice Super i Prve lige Srbije usvojila predlog Partizana da se formira Radna grupa Zajednice i Fudbalskog saveza Srbije za uvuđenje VAR-a na terene od Subotice do Niša.

Prema tom predlogu, novoformiralno telo će se sastojati od četiri predstavnika supeligaša (od kojih će jedan biti iz crno-belog tabora i to zamenik generalnog direktora Milorad Nikolić, na predlog potpredsednika Vladimira Vuletića) i četiri iz FSS-a. Prvi sastanak grupe zakazan je već za 15 dana, kad bi na stolu trebalo da se nađe i nacrt pravilnika za uvođenje VAR-a.

Izabrane vesti

Skupu u Staroj Pazovi prisustvovalo je 28 delegata - ovoga puta bez predstavnika Crvene zvezde i tri prvoligaša - a jednoglasni zaključak članova elite (dakle, samo klubova Superlige) posle skoro dovčasovne rasprave glasi da je usvojena inicijativa Partizana za uvođenje VAR-a.

Fudbalski savez Srbije predstavljao je generalni sekretar Jovan Šurbatović, koji je posle razmene argumenata sa predstavnikom crno-belih, prof. dr Vladimirom Vuletićem, stavio predlog iz Humske 1 na glasanje, a svi prisutni predstavnici Superlige glasali za to da se formira telo čiji će zadatak biti da pripremi nacrt plana za uvođenje tehnologije koja se već primenjuje u najrazvijenijim ligama sveta, od ovog proleća i u Ligi šampiona. Prema nezvaničnim informacijama, ideja je da kompletan proces bude gotov za dve godine, pa da najkasnije od sezone 2021/22 i na srpskim terenima gledamo ono što već imamo u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji...

Ostaje pitanje ko bi i na koji način finansirao uvođenje VAR-a u srpski fudbal, da li bi se FSS oslonio na fondove UEFA i FIFA, koliko bi infrastrukturno klubovi ispratili, ali deluje ohrabrujuće da bar u nekom budućem vremenu nećemo biti svedoci saopštenja, prepiranja i svađa oko toga da li je ofsajd, da li je lopta prešla gol-liniju i slično, jer će nedoumice otklanjati kompjuter.

Partizanov tandem Vladimir Vuletić i Milorad Nikolić

Inače, u poslednjih godinu dana Partizan je triput na adresu FSS i Zajednice slao inicijativu za uvođenje VAR-a, a ova treća je definitivno bila sreća, pa se može reći da su crno-beli uspeli u još jednoj nameri.
„Argumentacija protiv VAR-a, odnosno ona koja je stavljala VAR pod rezervu od strane prisutnih, ticala se infrastrukturne složenosti, činjenice koliko ona košta kao i vremenskog okvira kad može biti inkorporirana. Na te primedbe sam uzvratio da su određene zemlje u okruženju donele stratešku odluku, Hrvati su to uradili 17. januara, tako što je svih deset predstavnika elitnog ranga glasalo „za“, prenosi detalje sa skupa u Staroj Pazovi Vladimir Vuletić u razgovoru za MOZZART Sport.

Potpredsednik kluba iz Humske dodatno je obrazložio na čemu temelji stav da je VAR potreban srpskom fudbalu.
Konfučije kaže da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Mi danas moramo da učinimo taj prvi korak. Kao što je Petronije, uvidevši da je Neron lud i da će zapaliti Rim, prihvatio da izgovori rečenicu 'Neron je lud', posle čega je usledilo 'rekoh i spasih dušu svoju', tako i mi moramo danas da spasemo duše naše. Priča da je VAR skup i da nemamo infrastrukturu da ga podržimo podseća na 1808. kad je Dositej Obradović doneo prvi krompir u Srbiju. Nije niko hteo da ga jede, nazivali su ga đavolom hranom, da bi se danas krompir smatrao strateškom nacionalnom srpskom hranom. Zato je i VAR nacionalna strateška fudbalska hrana i naša je dužnost da ga uvedemo“, dodao je Vladimir Vuletić.

FOTO: Reuters, MN Press


tagovi

FK PartizanVAR tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara