Slavlje lisabonskih Lavova (©Reuters)
Slavlje lisabonskih Lavova (©Reuters)

Sve je gotovo: Amorimovi Lavovi opet na krovu Portugalije, uklesana 20. zvezdica

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 23:30

Primeira: Pobedom Famalikaa nad Benfikom sa 2:0, dva kola pre kraja šampionata, Sporting iz Lisabona je stigao do trona. Druga kruna u eri mladog stručnjaka oko koga se otimaju evropski velikani

Na početku sezone, šampion Benfika i Porto su bili favoriti, Sporting je vrebao iz prikrajka, ali kako je prvenstvo odmicalo videlo se da su Lavovi najozbiljniji tim u Portugaliji. Posle pobede u gradskom derbiju protiv Benfike sa 2:1 prošlog meseca bilo je jasno da će titule sa Luža da se preseli u zeleno-beli Lisabona, na stadion Žoze Alvalade, a sada je to dobilo potvrdu. Sve je gotovo – Sporting je na tronu.

Dva kola pre kraja Primeire, zeleno-beli su osvojili jubilarnu 20. titulu u istroriji. Pomogao mu je Famalikao koji je na svom terenu u poslednjem meču 32. kola Primeire pobedio Benfiku i timu Rodžera Šmita i defintivno skinuo krunu – 2:0 (0:0). Golove za domaćina delo su Pume u 71. u Jusufa u 86. minutu.

Izabrane vesti

Kod drugog pogotka domaćeg tima asistent je bio nekadašnji fudbaler Vojvodine Mirko Topić. Vezisti je ovo druga asistencija u ligi, i dalje je bez gola za novi tim u koji je stigao proteklog leta.

Orlovi su napadali, ali jalovo. Na početku meča je poništen gol Anhela di Marije zbog ofsajda. Loša sezona za velikana, sa samo osvojenom Superkupom. Bez druge runde Lige šampiona, sa ispadanjem od Sportinga u polufinalu Kupa Portugalije i od Marselja u četvrtfinalu Lige Evrope i sada definitivno izgubljen tron u zemlji na Iberijskom poluostrvu, malo je za armiju navijača koji su proteklih nedelja pokazivali nezadovljstvo rezultatima tima, a na udaru je bio nemački stručnjak Rodžer Šmit.

Prednost Lavova je osam bodova u odnosu na grdskog rivala. Ruben Amorim je stigao do druge krune na klupi Sportinga, posle premijerne u sezoni 2020/2021, kada je iznenađujuće uspeo da osvoji titulu posle dugih 19 godina posrtanja, lutanja, gledanja u leđa ljutim rivalima, Portu i Benfiki.

Uprava Sportinga je napravila pravi potez kada je pre četiri godine dovela mladog trenera iz Brage, platila obeštećenje od čak 10.000.000 evra. Amorim je napravio imperiju u Portugaliji od nekada poljuljanog giganta i u dve od četiri sezone bio ispred platežnijih Porta i Benfike.

Mladi stručnjak će sada da bude na slatkim mukama. Bio je prvi pik Liverpula, ali su se na EnfIldu odlučili za Holanđanina Arne Slota iz Fajenorda, a poslednjih dana se ime Amorima dovodi u vezu sa Milanom i Čelsijem.

Sporting svake sezone od dolaska Amorima prodaje vedete, klub je finansijski stao na noge, ali ostaje kvalitet, rezultati ne trpe. Sledeća "zlatna koka" i sigrurno rekordna prodaja kluba biće Šveđanin Viktor Đekereš koji igra kao u transu i biće sigurno zvezda prelaznog roka ovog leta sa cenom od 100.000.000 evra. Arsenal i Čelsi su stali u red.

Reprezentativc Švedske je proteklog leta plaćen 20.000.000 evra Koventriju, bio je najskuplje pojačanje u istoriji kluba, a koliko je to bila pametna investicija govori podatak da je već sada dao 41 gol u sezoni, plus je imao 15 asistencija na 47 utakmica. U Primeiri je dao 27 pogodaka i devet puta namestio saigračima gol. Na svom stadionu je Spoting imao ove sezone maksimalana učinak – 16 pobeda, uz impresivnu gol-razliku od 54:11.

Za Sporting sezona nije gotova jer će imati šansu za duplu krunu. Protivnik u finalu krajem meseca biće Porto.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

PRIMEIRA – 32. KOLO

Petak

Moreirense – Vizela 1:0 (1:0)

/Ofori 23/

Subota

Boavista - Žil Visente 1:1 (1:1)

/Lurenso 27 - Gabriel Pereira 36/

Rio Ave - Gimarais 2:1 (1:0)

/Žoka 37, Boateng 56 - Santos 90+3/

Sporting - Portimonense 3:0 (1:0)

/Paulinjo 13, Trinkao 70, Đekereš 90+2/

Čaves - Porto 0:3 (0:2)

/Konseisao 27, Evanilson 45, Taremi 73pen/

Nedelja

Farense – Estoril 3:2 (2:1)

/Silva 35, Mateus 45, Duarte 64 * Andrade 45+2, Gomes 51/

Aruka – Estrela Amadora 0:0

Braga – Kaza Pija 4:3 (1:1)

/Đalo 12, 88, Ruiz 60, Zalazar 64 – Soma 35, Lelo 51, Oliveira 72ag/

Famalikao – Benfika 2:0

/Puma 71, Jusuf 86/



tagovi

BenfikaFamalikaoSporting LisabonPrimeiraPortugal 1Portugal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara