Sve na jednom mestu: Projekcija žreba, protivnici, važni datumi...

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.05.18. | 16:21

Do sredine avgusta povoljno, posle toga ne baš... Težak posao za Radnički i Spartak

Odmor je počeo, odmora praktično nema. Jednim okom gledaju Partizanovi fudbaleri ka upravi i čekaju formiranje tima za narednu sezonu, a drugo bacaju na listu potencijalnih protivnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jer dok trepnu, eto početka priprema za još jedan napad u grupnu fazu. Ovoga puta nikad teži, jer svi predstavnici Srbije - i niški Radnički i subotički Spartak - kreću od prvog od četiri kola koliko je potrebno proći da bi se osigurala jesen na međunarodnoj sceni.

Crno-beli su u petogodišnjem obračunu sami sebi „nabacili“ jak koeficijent (17.000) i zahvaljujući njemu zakucani su među nosiocima u prve tri eliminacione runde. Posledično tome, to bi trebalo da znači lakši put do plej-ofa, jedinog kola u kome će se prema sadašnjoj projekciji žreba preseliti u grupu nepovlašćenih timova. Kako su posle našeg, završene takmičarske godine i u svim ostalim državama Starog kontinenta, poznata je lista mogućih rivala Parnog valjka, a odmah upada u oči da, bar na početnoj stanici, ne bi smeo da ima problema.

Izabrane vesti

Partizan je visoko pozicioniran u prvom kolu kvalkifikacija za Ligu Evrope, odmah iza Kopenhagena, Maribora i Makabija iz Tel Aviva, a osim danskog, slovenačkog i izraelskog predstavnika ne može da dobije za protivnike ni potencijalne mine kakve su Molde, Leh, Slovan iz Bratislave, Trenčin...

Spisak od 48 mogućih rivala izgleda ovako: Milsami (Moldavija), Stjarnan (Island), Kliftonvil (Severna Irska), Dunajska Streda (Slovačka), Široki Brijeg (BiH), Budućnost (Crna Gora), Partizani (Albanija), Čikura (Gruzija), Petrokub (Moldavija), Trakai (Litvanija), Luftetari (Albanija), Lači (Albanija), Vestmaneja (Island), Liepaja (Letonija), Ilves (Finska), Kups (Finska), Lahti (Finska), Deri Siti (Irska), Šamrok (Irska), Samtredija (Gruzija), Riga (Letonija), Trans Narva (Estonija), Stumbras (Litvanija), Gandžasar (Jermenija), Banants (Jermenija), Balzan (Malta), Progres (Luksemburg), Glenavon (Severna Irska), Kolerejn (Severna Irska), Konahs (Vels), Runavik (Farska Ostrva), Širak (Jermenija), Vaduc (Lihtenštajn), Levadija (Estonija), Ferencvaroš (Mađarska), Pjunik (Jermenija), Zarja (Moldavija), Ujpešt (Mađarska), Škupi (Makedonija), Rasing (Luksemburg), odnosno Celje (Slovenija) ili Honved (Mađarska).

Ako prođu pretkolo, u grupi takmaca su još: Birkirkara (Malta), Trakai (Litvanija), B36 Toršavn (Farska Ostrva), Gzira (Malta), Bala Taun (Vels), Folgore (San Marino) i Evropa FK (Gibraltar).

Evo kako to izgleda tabelarno:

NAPOMENA: Prvi mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 12. jula, a revanši 19. jula.

Zahvaljujući uspesima prethodnih godina (naročito 2015. i 2017) crno-beli će biti u povlašćenom položaju i u drugom kolu. Izbegavaju Sevilju, Bešiktaš, Spartu iz Praga, Kopenhagen, Steauu, AZ Alkmar, RB Lajpcig...

Tu su im potencijali rivali: AEK Larnaka (Kipar), Anortozis (Kipar), Beitar Jerusalim (Izrael), Hapoel Haifa (Izrael), AIK (Švedska), Haken (Švedska), Jurgorden (Švedska), Tobol (Kazahstan), Kairat (Kazahstan), Irtiš (Kazahstan), Mladost (Crna Gora), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vitorul (Rumunija), Jegjelonija (Poljska), Gornjik Zabrže (Poljska), Kalju Nome (Estonija), Slavija Sofija (Bugarska), CSKA Sofiija (Bugarska), Levski Sofija (Bugarska), Nefči Baku (Azerbejdžan), Ventspils (Letonija), Dinamo Brest (Belorusija), Šahtjor Soligorsk (Belorusija), Aberdin (Škotska), Glazgov Rendžers (Škotska), Hibernijan (Škotska), Fola Eš (Luksemburg), Lilestrem (Norveška), Sarpsborg (Norveška) , Rabotnički (Makedonija), Sarajevo (BiH), Željezničar (BiH), Domžale (Slovenija) i jedan kvalifikant.

Sve pod uslovom da svi prođu prvo kolo. To se ne odnosi na Hapoel, Aberdin i AEK iz Larnake koji se ukljućuju od ove faze.

NAPOMENA: Prvi mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 26. jula, a revanši 2. avgusta.

Ovde valja istaći da je žreb za prva dva kvalifikaciona kola istog datuma 19. juna.

Kako takmičenje bude odmicalo, tako će i imena ekipa s kojima crno-beli mogu da odmere snage biti sve zvučnija. I opasnija.

Tu je naš predstavnik i dalje na levoj strani žreba, u povoljnijem položaju, a na crtu mogu da mu izađu: Istanbul Bašakšehir (Turska), Hajduk Split (Hrvatska), Osijek (Hrvatska), Rio Ave (Portugalija), Zorja (Ukrajina), Vitese (Holandija), Leh (Poljska), Atromitos (Grčka), Asteras (Grčka), Sent Galen (Švajcarska), Lucern (Švajcarska), Marijupolj (Ukrajina), Dinamo Minsk (Belorusija), Admira Beč (Austrija), LASK Linc (Austrija), Sigma Olomuc (Češka), Hafnarfjordur (Island), Dandok (Republika Irska), Žalgiris (Litvanija), Gabala (Azerbejdžan), Brendbi (Danska), Nordsjeland (Danska), Vardar (Makedonija), Trenčin (Slovačka), Slovan Bratislava (Slovačka) i Univerzitatea Krajova (Rumunija).

NAPOMENA: Prvi mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 9. avgusta, a revanši 16. avgusta. Žreb je 23. jula.

Onda vrhunac. Ako prođe sve prethodne filtere, kao što se po položaju i koeficijentu od njega očekuje, Partizan bi u plej-ofu morao da se preseli na desnu polovinu kostura, jer ima slabi rejting od nosilaca. E, sad, da bi ušao u to društvo potrebno je da četiri od 13 favorita ispadne ranije, pa da se Paritzanu otvori lakši put.

Potencijalni protivnici su mu: Sevilja (Španija), Zenit (Rusija), Bešikštaš (Turska), Olimpijakos (Grčka), Sparta Prag (Slavija), Kopenhagen (Danska), Braga (Portugalija), PAOK (Grčka), FSCB (Rumunija), Gent (Belgija), AZ Alkmar (Holandija), Maribor (Slovenija) i Gent (Belgija).

Pravi horor od žreba, pogotovo što se kvalkfikackije prvi put igraju u ovom formatu.

NAPOMENA: Prvi mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 23. avgusta, a revanši 30. avgusta. Žreb je 6. avgusta.

Osim kluba iz Humske 1, Srbiju će u kvalifikacijama za Ligu Evrope predtavljati još Radnički i Spartak. Oba tima, takođe kreću od prvog kola, imaju identičan koeficijent (3.750) i samo na početnoj stepenici us nosioci. Ako budu uspešni sele se u drugu rundu, u grupu nepovlašćenih timova, a kako prema propozcijama UEFA u kvalifikacijama nije moguć dvomeč ekipa iz iste države, otpada susret sa Partizanom.

Spisak rivala Radničkog i Spartaka identičan je kao onaj crno-belih, dok u drugom kolu mogu da nalete na Sevilju, Bešiktaš, Spartu, Bordo, RB Lajpcig, AZ Alkmar... A među poželjne timove na tom nivou takmičenja spadaju Žalgiris, Dandok, Hafnarfjordur...

Podsetimo, UEFA je uvela i pretkolo (28. jun/5. jul) u kome će ekipe iz Malte, Litvanije, Girbaltara, Farskih Ostrva, San Marina, Velsa, Andore i samoproklamovane republike Kosovo dati sedam predstavnika za dalji žreb.

Evo ko se sastaje...


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeŽreb za Ligu Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara