Fatih Terim (©AFP)
Fatih Terim (©AFP)

Sve što je Ivan Jovanović gradio dve i po godine, Fatih Terim srušio za pet meseci

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.05.24. | 18:40

Grčki mediji odapeli strele ka najslavnijem turskom treneru svih vremena, pred otkazom je posle tri uzastopna poraza

Krajem decembra prethodne godine, potpuno je iznenadno prvi čovek Panatinaikosa Janis Alafuzos uručio otkaz Ivanu Jovanoviću, najboljem treneru atinskih Zelenih u prethodnih deset godina. Tavorio je posrnuli grčki velikan godinama u osrednjosti tamošnje Superlige, izlasci na evropsku scenu postajali su sve ređi, a onda je Lozničanin stigao na stadion Apostolos Nikolaidis, napravio rez i za dve i po godine pokazao zašto je među trenerima zaduženim za jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku 21. veka - ulaska Apoela u četvrtfinale Lige šampiona 2012. godine.

Osvajanje drugog mesta u prvenstvu, borba za šampionsku titulu do samog kraja i ulazak u grupnu fazu Lige Evrope posle sedam godina nisu bile dovoljne reference Alafuzosu da zadrži Jovanovića na klupi, pa je posle samo nekoliko lošijih rezultata odlučio da Srbinu uruči otkaz, a sve pod velom zaslepljenosti veličinom Fatiha Terima i željom da angažuje kultnog Turčina. Dobio je vlasnik i predsednik kluba to što je tražio i nije se nimalo usrećio. PAO je sinoć poražen na gostovanju PAOK-u 4:1 i tako pao na peto mesto na tabeli, a sva je prilika da će Fatih Terim platiti ceh otkazom; "Sve što je Ivan Jovanović gradio dve i po godine, Fatih Terim je srušio za pet meseci", glasio je naslov teksta na grčkoj Gazeti.

Izabrane vesti

Prema pisanju tamošnjih medija, Terim je već održao sastanak sa Janisom Alafuzosom, a raskid saradnje već je utanačen. Do momentalne rastave ne bi trebalo da dođe, jer 25. maja Panatinaikos igra finale kupa protiv Arisa.

Iako je kao vlasnik kluba uložio mnogo novca, Alafuzos nije uživao status omiljenog zbog čestih iracionalnih odluka, prevashodno u vezi s trenerima. Devet stratega promenio je za manje od 10 godina u klubu, a ubedljivo je najuspešnjiji od svih bio Ivan Jovanović. Srpski stručnjak je u klub stigao leta 2021. godine. Sezonu ranije završio je na petom mestu, 2020. na četvrtom – zbog neispalećnih dugovanja klub kažnjen neigranjem u Evropi – 2019. na osmoj, a godinu dana ranije na 11. poziciji. Nije to u prvoj sezoni pošlo za rukom Jovanoviću, završio ju je na četvrtom mestu, ali je nešto slabije rezultate nadoknadio u Kupu, donevši Panatinaikosu trofej, prvi posle osam godina. Taman što je sebi popravio ugled kod navijača odlukom da angažuje Jovanovića, samo ga je još više srozao i izazvao njihov prezir time što ga je posle svega otpustio, a da su s pravom bili u decembru nezadovoljni zbog toga, posle svega viđenog sa Terimom na klupi, potpuno je jasno.



tagovi

PanatinaikosIvan JovanovićFatih Terim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara